Video Spitalul regional de la Cluj. Cum explică Guvernul cei 15 ani de întârziere

Spitalul regional de la Cluj. Cum explică Guvernul cei 15 ani de întârziere
| Foto: gov.ro

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a afirmat, marţi, într-o conferință de presă susținută împreună cu Rovana Plumb și Eugen Teodorovici, că spitalele regionale de la Cluj, Iaşi şi Craiova "se vor construi, indiferent de polemica din jurul lor".

Cei trei ministri au chemat presa la Palatul Victoria pentru a explica de ce construcția celor 8 spitale regionale nu a început în 2017, conform programului de guvernare al PSD.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a declarat că este „foarte surprinsă de ce se discută în spațiul public” în legătură cu spitalele regionale.

Pintea a spus că spitalele regionale de la Cluj, Iaşi şi Craiova se vor construi cu cofinanţare din fonduri europene.

„În august 2014 avem o hotărâre de guvern prin care se dorește construcția a trei spitale cu fonduri europene. Valoarea acestor spitale a fost estimată la 100 de milioane de euro. 300 milioane de euro pentru cele trei spitale. 150 de milioane finanţare UE, 150 de milioane, finanţare de la Guvern. Vreau să fac mențiunea că această estimare se referea doar la partea de construcție, fără dotare. Până în decembrie 2016 nu se întâmplă nimic. În 5 decembrie 2016 se semnează un acord de servicii de consultanță pentru pregătirea documentației necesare construcției celor 3 spitale, acord de servicii de consultanță semnat între Ministerul Sănătății și Banca Europeană de Investiții".

Ministrul a afirmat că, până în septembrie 2017, consultanții nu au luat legătura cu Ministerul Sănătății şi că, apoi, tot în septembrie 2017, s-a emis o hotărâre de guvern pentru preluarea terenului necesar construcției Spitalului Regional Iași, în 5 octombrie 2017 pentru Spitalului Regional Cluj și tot în octombrie, pentru  cel din Craiova.

"În 2018, în luna mai, a fost aprobată și hotărârea de guvern prin care se transferă o nouă porțiune de teren pentru Spitalului Regional Craiova. Sunt mai multe etape care au fost parcurse începând cu ianuarie 2018. În luna martie 2018 se definește structura medicală a fiecărui spital regional”, a spus Pintea, care a precizat că au fost mai multe echipe de consultanţă care au trebuit schimbate pentru că "noi am considerat că aceste spitale se construiesc pentru România şi trebuie să ţină cont de specificul nostru".

Ministrul a spus că în luna decembrie 2018, drafturile studiilor de fezabilitate au fost predate Ministerului Sănătății. „Estimarea valorică propusă de către consultanții Băncii de Investiții este de aproximativ 400 de milioane de euro pentru un spital. Și pentru că în 2018 au fost prezentate drafturile celor 3 spitale regionale și pentru că aveam această estimare de 400 de milioane pentru un spital, Ministerul Sănătății, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Fondurilor Europene au început discuții referitoare la partea de confinanțare, precum şi discuţii cu Comisia Europeană, referitor la o eventuală suplimentare de sume”, a mai spus Pintea.

Sorina Pintea a spus că a avut loc o discuţie pe această temă la care a luat parte alături de primul-ministru, comisarul european, Corina Creţu şi ministrul Rovana Plumb.

"Doamna Comisar a făcut propunerea fazării, a implementării proiectelor în două etape, în prima etapă - a licitaţiilor, a pregătirii personalului, iar în cea de-a doua etapă, să se solicite o finanţare suplimentară".

Sorina Pintea spune că aceste propuneri au fost aprobate, în Guvern, în decembrie 2018, pentru a putea beneficia de suplimentare prin Programului Operaţional Regional şi că a mai avut loc o întâlnire a echipelor tehnice pe această temă pe 20 martie 2019. "De aceea eu sunt foarte surprinsă de discuţiile care au loc în spaţiul public", a spun ministrul şi a subliniat că „nu poți utiliza 50 de milioane de euro pentru a finanța un spital care costă 400 de milioane de euro”.

Stadiul actual, potrivit Sorinei Pintea, este următorul: studiul de fezabilitate pentru spitalul regional Iași este predat Ministerului Sănătății. Studiul de fezabilitate pentru spitalul regional din Cluj este finalizat, împreună cu impactul de mediu şi va fi depus în luna aprilie, iar în luna mai, consultanții BEI vor depune studiul finalizat pentru spitalul regional Craiova.

Pintea a subliniat că "se vor construi aceste spitale, indiferent de polemica din jurul lor. (...) Am făcut progrese importante şi se vor construi. Nu la termenele pe care consultanții BEI le-au stabilit inițial, dar se vor construi”, a declarat Sorina Pintea.

„În momentul de faţă, 150 de milioane de euro alocate pentru cele trei spitale regionale acoperă doar documentaţia tehnică” Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat, la rândul ei, că România are alocate, pe exerciţiul financiar 2014 – 2020, pentru trei spitale regionale – de la Iaşi, Craiova şi Cluj-Napoca, 150 de milioane de euro, bani care acoperă doar documentaţia tehnică. „În momentul de faţă, 150 de milioane de euro alocate pentru cele trei spitale regionale acoperă doar documentaţia tehnică, pentru că suma totală necesară a finaliza aceste trei spitale regionale, conform devizelor estimative propuse de Banca Europeană de Investiţii, este de 1,2 miliarde de euro”, a precizat ministrul Rovana Plumb.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a spus că rolul său în această discuţie este acela de a susţine în mod, "să spunem aşa financiar, partea de cofinanţare pentru a completa bugetele necesare acestor spitale regionale".

Proiectul spitalului din Cluj, vechi din 2004

Proiectul de construire a unui spital regional de urgenţă a fost lansat în mandatul de preşedinte al CJ Cluj al liberalului Marius Nicoară, începând din 2004, fiind vorba de o unitate care să deservească judeţele din Regiunea de Nord-Vest.

CJ a identificat atunci un teren pentru acest spital în zona Câmpeneşti, aparţinând comunei Apahida, situată în estul municipiului Cluj-Napoca, dar proiectul nu a fost prins la finanţare din partea Guvernului, valoarea fiind estimată la 150 de milioane de euro.

După 2008, când s-a schimbat conducerea CJ, noul preşedinte al instituţiei Alin Tişe (PDL) a schimbat şi amplasamentul spitalului, în comuna Floreşti, situată în vestul municipiului Cluj-Napoca, dar lipsa finanţării guvernamentale a împiedicat şi de această dată începerea construirii SRU.

Consiliul Judeţean vrea să preia proiectul SRU

Proiectul construirii spitalului regional de la Cluj a rămas pe hârtie, deşi promisiuni legate de demararea construcţiei au tot fost făcute. Zece ani mai târziu, în noiembrie 2018, președintele CJ, Alin Tișe, a transmis Comisiei Europene – Direcția Generală de Politică Regională și Urbană și Autorității de Management pentru POR din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale o adresă oficială prin care a solicitat preluarea proiectului de construire a SRU.

În răspunsul primit de la comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, se admite faptul că Programul Operațional Regional 2014/2020 poate fi modificat în cursul perioadei de programare, la cererea autorităților naționale. Altfel spus, CJ poate solicita Guvernului să declare CJ ca fiind eligibil în depunerea proiectului pentru construirea spitalului regional de urgență, adică beneficiar în locul MS.

Ministrul Sorina Pintea s-a arătat surprins de intenţia anunţată în noiembrie de reprezentanţii CJ Cluj de a construi singuri spitalul regional şi a spus că spitalul îl va construi Guvernul. Pintea a dat asigurări că în cursul lunii decembrie 2018 vor fi depuse la Bruxelles cererile de finanţare atât pentru spitalul din Cluj, cât şi pentru cele din Iaşi şi Craiova.

Spitalul de la Cluj, amânat

În februarie 2019, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că dacă studiile de fezabilitate pentru spitalele regionale din Cluj şi Craiova nu vor fi terminate la timp, se va depune în prima fază cerere de finanţare pentru cel din Iaşi. 

„Cererile de finanţare se depun până în luna aprilie, în martie-aprilie e un interval de timp; nu aş putea să vă spun data exactă când depunem cererile de finanţare, dar pot să vă spun că, dacă celelalte studii de fezabilitate nu vor fi pregătite, vom depune Iaşiul în primă fază”.

 

 

Comenteaza