Situația din PSD, explicată de analiştii Ziua de Cluj. "Este doar vârful de iceberg"

Situația din PSD, explicată de analiştii Ziua de Cluj. "Este doar vârful de iceberg"

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a cerut, marţi, într-o scrisoare deschisă adresată membrilor PSD, ca liderul social-democrat Liviu Dragnea să se retragă din fruntea partidului. Analiştii politici au explicat, la solicitarea ZIUA de Cluj, motivele pentru care fostul ministru al educaţiei a iniţiat acest demers, dar şi posibilele urmări pe care scrisoarea le poate avea.

Sociologul Ioan Hosu, lector universitar la Facultatea de Științe Politice din Cluj este de părere că punctul de vedere exprimat de Ecaterina Andronescu în scrisoarea deschisă reflectă poziţia unei grupări din PSD, care nu se află în poziţie de decizie în acest moment: "În interiorul partidului există curente de opinie care dezavuează deciziile grupului Dragnea. Acesta este un semn de normalitate, în orice formaţiune politică există mai multe puncte de vedere. Doamna Andronescu şi un pol din PSD încearcă să se delimiteze de politica Dragnea. Este doar vârful de iceberg, care ne arată că există nemulţumiri în interiorul partidului, care au ajuns să fie publice.".

Solicitarea publică a demisiei lui Liviu Dragnea de la conducere este un semnal care sugerează că lucrurile nu sunt tocmai unitare şi „trase la linie” în interiorul PSD, spune Ioan Hosu: "Scrisoarea este o sinteză a modului de guvernare, conducere şi administrare a partidului. Cei din PSD care au urechi să audă ar trebui să ţină cont de acest lucru, deoarece scrisoarea deschisă asumată de doamna Andronescu este expresia unei stări de spirit din interiorul partidului".

Sociologul afirmă că demersul iniţiat de Ecaterina Andronescu ar putea decide viitorul partidului: "Există o masă critică destul de consistentă care este în dezacord cu politica de guvernare, care s-ar putea să conteze mai mult decât ceea ce face opoziţia. Dacă ne uităm în istoria recentă a PSD, schimbările majore au venit nu la presiunea opoziţiei, a societăţii civile sau a partenerilor euro-atlantici, ci în urma unor schimbări decise în interiorul partidului."

Ioan Hosu ia în considerare varianta excluderii senatorului din Partidul Social-Democrat, ca urmare a publicării scrisorii: "Această scrisoare deschisă nu o să rămână fără urmări şi va fi interesant să vedem dacă vor exista excluderi, repercursiuni asupra celor care au iniţiat şi susţinut acest demers."

De asemenea, sociologul este de părere că menţinerea funcţiei de preşedinte i-ar aduce lui Liviu Dragnea şi partidului pe care îl conduce rezultate devastatoare la alegerile care urmează: "PSD are suficiente figuri astfel încât, în câteva luni, să poată furniza un lider capabil să comunice credibil şi sustenabil pentru alegerile europarlamentare de anul viitor şi alte alegeri care urmează. Cu siguranţă, cu această figură politică, Liviu Dragnea, partidul nu se poate afişa cu şanse în viitoarele campanii electorale", adaugă Ioan Hosu.

Politologul George Jiglău susţine că Ecaterina Andronescu a profitat de contextul incedentelor din 10 august, care l-a pus pe Liviu Dragnea într-o poziţie vulnerabilă, pentru a îşi face public cunoscută atitudinea pe care o are faţă de preşedintele social-democrat: "Doamna Andronescu este împotriva lui Dragnea de ceva timp, de când nu a mai fost inclusă în mai multe guverne, ba chiar au fost congrese în s-a situat în tabăra opusă lui. Nu este de foarte mare mirare că publică scrisoarea acum, când simte un moment de vulnerabilitate în poziţia lui Dragnea, după incidentele din 10 august.

Pe de altă parte, impactul e minimal, deoarece doamna Andronescu nu s-a poziţionat niciodată ca un lider PSD care să aibă în spate nişte oameni ai ei. A fost întotdeauna în zona conducerii, acum însă nu mai e şi probabil asta o roade. Dincolo de faptul că e un nume cu notorietate în spaţiul public, nu văd să aibă vreun impact în partid cu acest demers. Dacă e să se schimbe ceva la PSD, nu cred că doamna Andronescu este cea mai bună alternativă", adaugă George Jiglău.

Analistul este de părere că, la ora actuală, în PSD nu există un lider care ar putea să îl răstoarne pe Dragnea şi să preia puterea: "În momentul acesta, în PSD nu există o masă critică pentru înlocuirea lui Dragnea. S-a văzut şi în ultimele zile, când ar fi fost o oportunitate de a se porni un curent anti-Dragnea în intreriorul partidului. Dimpotrivă, toată lumea şi-a făcut scut, atât în raport cu intervenţia jandarmilor şi cu ministrul Dan, cât şi faţă de Dragnea şi Dăncilă. Dacă nu se întâmplă ceva cu Dragnea în zona de justiţie, nu cred că se mai întâmplă nimic major în conducerea PSD până după alegeri."

Gestul Ecaterinei Andronescu, suţinut de vechea "gardă" a lui Năstase, a cărei impact în interiorul partidului a scăzut în ultimii ani, era previzibil, spune Sergiu Mişcoiu, conferenţiar la Facultatea de Studii Europene din Cluj: "Scrisoarea reflectă o stare de spirit care marchează o parte a membrilor PSD, în general vechea gardă a lui Năstase. Membrii acestui grup au făcut un pact lateral faţă de conducerea actuală a partidului. Gestul era de aşteptat, însă nu în acest moment. Impactul activităţii doamnei Andronescu a scăzut simţitor în ultimii ani, iar oamenii pe care dânsa îi susţinea au fost rând pe rând eliminaţi. Aşadar, avem de a face cu o nemulţumire privind evoluţia personală şi evoluţia oamenilor săi din interiorul partidului, care au şanse mici de a reveni la conducere."

Impactul scrisorii este mai mult simbolic, însă nu trebuie subestimat, susţine Sergiu Mişcoiu: "Este greu de prezis care va fi impactul efectiv asupra membrilor de partid. Deocamdată, situaţia nu este „coaptă” pentru o lovitură din interiorul partidului şi pentru „debarcarea” lui Dragnea. Chair dacă în rândul membrilor PSD din Moldova şi Transilvania ar exista o majoritate ostilă faţă de Dragnea acest lucru se va reflecta foarte greu în reprezentanţii aflaţi la cel mai înalt nivel al partidului. Majoritatea membrilor PSD nu au un cuvânt real de spus faţă de liderul partidului".

Schimbul de idei a fost descurajat în interiorul PSD de câţiva ani încoace, iar ceea ce a încercat Ecaterina Andronescu e să provoace o dezbatere, deşi tonul scrisorii e unul radical, spune Mihnea Stoica, asistent universitar la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB): Această scrisoare va rămâne fără ecou, deoarece în interiorul partidului orice forum de dezbatere a fost închis şi doar linia directoare, dată dinspre centrul de putere, din ce în ce mai restrâns, este urmărită. PSD-ului i-a fost amputată capacitatea de a dezbate idei şi metode de a se reinventa. PSD trebuie să treacă de la logica dominaţiei pe scena politică românească, la logica leadershipului".

Nici Mihnea Stoica nu exclude varianta eliminării fostului ministru al educaţiei din Partidul Social-Democrat, aşa cum şi alţi membrii au fost daţi afară din cauza încercării lor de reformă: "Nu m-ar mira ca doamna Andronescu să aibă soarta altor politicieni din PSD care au încercat să propună câteva idei reformatoare şi s-au trezit afară din partid. Dacă nu va fi dată afară din PSD, cu siguranţă va fi marginalizată, ceea ce nu cred că o va deranja foarte tare, deoarece a avut o carieră suficient de vizibilă.

Cel puţin pe termen scurt, nu văd pe nimeni din PSD care ar putea să îl răstoarne pe Dragnea şi să preia conducerea. Toate vocile critice din partid au fost marginalizate şi schimbul de idei, anihilat. Faptul că nu există exerciţiul dezbaterilor interne în PSD slăbeşte structurile partidului. Schimbarea nu va putea fi făcută în interiorul partidului, ci mai degrabă din exterior, în momentul în care va întâmpina dificultăţi electorale", a conchis analistul.

Comenteaza