Și-a plagiat premierul Nicolae Ciucă teza de doctorat? Ce arată o anchetă jurnalistică

Și-a plagiat premierul Nicolae Ciucă teza de doctorat? Ce arată o anchetă jurnalistică
| Foto: adevarul.ro

Teza de doctorat a lui Nicolae Ciucă ar conţine plagiat în cel puţin 42 din cele 147 de pagini, iar o parte din textul plagiat ar proveni din alte două teze de doctorat, una dintre ele coordonată de îndrumătorul premierului, anunţă jurnaliștii PressOne.

Teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Ştiinţe militare în 2003, este plagiată. Cel puţin, asta susţine Şercan, pe pagina sa de Facebook, care a analizat cu un soft anti-plagiat întreaga lucrare, nu extrem de vastă, doar 138 de pagini, restul de 162 de pagini reprezentând anexe şi bibliografie.

Apoi, notele de subsol indică şi ele, în mai multe situaţii, plagiatul. Sunt citaţi greşit unii autori şi unele cărţi. Alte probleme grave pentru o teză de doctorat sunt reprezentate de modul de realizare defectuos al bibliografiei şi omiterea includerii tututor surselor folosite, conform analizei realizate de către Şercan.

Tot grav este şi faptul că anexele au 162 de pagini, mai mult decât teza în sine (138 de pagini). „Astăzi pot să prezint dovezile adunate cu multă migală care atestă că cel puţin 42 de pagini din totalul de 138 ale tezei sunt plagiate. Conţinutul din cel puţin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susţinute anterior la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului”, arată jurnalista. Mai mult, teza lui Ciucă nu pare a fi una de doctorat. Îi lipseşte metodologia de cercetare, şi cercetarea de facto, mai acuză Şercan.

În plus, ar exista porţiuni plagiate din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat. Aceasta explică faptul că a primit accesul la teza premierului în decembrie 2021, după trei solicitări scrise făcute la Biblioteca Naţională începând cu luna mai 2021.

Reacţia premierul o punctează tot Şercan. „Într-o declaraţie pe care premierul Nicolae Ciucă mi-a transmis-o aseară, susţine că teza sa de doctorat “a fost întocmită în concordanţă cu cerinţele legale existente la momentul respectiv”.”

Premierul nu are însă dreptate, arată un fost conducător de doctorate. „E complet fals. Nu erau motoare de căutare a plagiatului înainte de susţinere, dar standardele de elaborare a tezelor erau exact la fel”, explică Mihaela Miroiu, politolog.

Comenteaza