Senat: Validarea mandatelor noilor consilieri locali şi judeţeni, prin ordin al prefectului

Senat: Validarea mandatelor noilor consilieri locali şi judeţeni, prin ordin al prefectului
Senatul a adoptat, luni, o propunere legislativă conform căreia, ulterior constituirii consiliului local, validarea sau invalidarea unor noi mandate se face pe baza propunerii comisiei de validare prin ordin al prefectului.

Potrivit proiectului, adoptat cu 76 voturi "pentru", două abţineri şi 33 "împotrivă", ordinul prefectului se va emite în termen de două zile de la data înregistrării propunerii comisiei de validare.

De asemenea, conform propunerii, care modifică legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, "şedinţele consiliului local se desfăşoară legal în prezenţa majorităţii consilierilor locali în funcţie, cu excepţia situaţiei în care în şedinţa respectivă se propune şi validarea sau invalidarea unui sau a unor consilieri locali noi, dacă validarea ar asigura prezenţa majorităţii consilierilor locali în funcţie".

"În condiţiile actuale, impuse de legea administraţiei publice locale, nu poate fi adoptată hotărârea privind validarea unui nou consilier de pe lista suplimentară a partidului, deoarece şi această hotărâre presupune o majoritate în plen, în condiţiile în care consilierul în cauză nu poate participa la luarea hotărârii. De exemplu, în CJ Bihor, şapte şedinţe ordinare şi extraordinare nu s-au ţinut, deoarece nu a fost întrunit cvorumul legal de şedinţă datorită faptului că mandatul consilierului care trebuia validat ar fi asigurat majoritatea pentru desfăşurarea conform legii a şedinţei", prevede documentul.

Conform expunerii de motive, semnată de Cseke Attila (UDMR), Korodi Attila (UDMR), Ionuţ Sibinescu (ALDE), Varujan Vosganian (ALDE), Şerban Nicolae (PSD) şi Ioan Munteanu (PSD), propunerea vizează rezolvarea blocajelor instituţionale, care se produc atât la nivel local cât şi judeţean, din cauza împiedicării validării mandatelor noi ale consilierilor locali şi judeţeni.

Propunerea a fost criticată de senatorul USR Florina Presadă, care a apreciat că este inoportună şi va duce la un "paralelism în proceduri".

"Dacă instituim o procedură paralelă celei deja existente şi care se utilizează deja pentru validarea mandatelor de consilier local, la constituirea Consiliului Local, nu am face decât să instituim o inegalitate de tratament şi să creăm două categorii de consilieri locale sau judeţeni. Nu putem veni să legiferăm pentru câteva cazuri punctuale, cu o nouă procedură de validare a mandatelor de consilieri locali sau judeţeni. Vom avea un paralelism în proceduri timp de câteva luni. (...) Credem că este o lege cu dedicaţie, vorbim despre un caz punctual, cazul unui mandat de consilier judeţean din CJ Bihor, este vorba despre un mandat de consilier PSD. Iată că ajungem să legiferăm aici în Senat, punctual, în favoarea unui partid politic", a spus Presadă.

În replică, senatorul social-democrat Ioan Deneş a spus că propunerea legislativă nu vine să reglementeze un caz singular, deoarece există "sute astfel de cazuri", în care consiliile locale sau cele judeţene se află într-un blocaj.

"Un mandat de consilier local sau judeţean este o demnitate reprezentativă. Ca să poţi să fii consilier local sau judeţean, înseamnă că în spatele acelui consilier se află un anumit număr de voturi al cetăţenilor din comunitatea respectivă. Asta înseamnă că dacă acel mandat nu e validat, un anumit număr de cetăţeni din comunităţile respective, nu sunt reprezentaţi în consilii", a afirmat Deneş.

Senatul a fost cameră decizională, proiectul urmând să fie trimis preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

 

Comenteaza