Șefii UDMR, la Cluj. “La alegeri ne-am bazat pe voluntari. N-avem banii marilor partide”

Șefii UDMR, la Cluj. “La alegeri ne-am bazat pe voluntari. N-avem banii marilor partide”
Iuliu Winkler recunoaște că participarea la guvernare i-a atras critici la alegeri | Foto: UDMR

Președinții organizațiilor teritoriale și membrii Consiliului Permanent al UDMR au făcut la Cluj o evaluare politică după alegerile europarlamentare și au dat semnalul pentru analizele tehnice care se vor desfășura în fiecare județ.

Prezența masivă la vot în toate statele europene conferă componenței Parlamentului European (PE) rezultate în urma alegerilor o legitimitate sporită, dar și o răspundere pe măsură, consideră deputatul european UDMR Iuliu Winkler (foto stânga).  

”S-au prezentat la urne aproape 9 milioane de oameni, astfel România înscriindu-se într-un trend european. Participarea mare este importantă pentru că, acum, PE pornește cu o legitimitate mare, iar noi, toți candidații UDMR care vom deveni parlamentari europeni în momentul în care se finalizează procedura în România, vom beneficia de această legitimitate, dar și de o răspundere sporită. Votul de duminică a arătat că electoratul are așteptări”, a declarat Iuliu Winkler.

Uniunea a obținut cel mai bun rezultat din ultimii 15 ani la aceste alegeri. ”UDMR are 476.000 de voturi. Este cel mai bun rezultat al nostru din ultimii 15 ani. Am avut o mobilizare excelentă”, a afirmat Winkler. El le-a mulțumit pentru mobilizarea extraordinară tuturor organizațiilor județene și locale, dar și bisericilor istorice maghiare pentru susținerea care și-au exprimat-o public și îndemnul adresat enoriașilor de a vota UDMR.

”Programul nostru politic nu este unul conjunctural, ci unul care reflectă dezideratele comunității maghiare din România. Ne-au sprijinit bisericile istorice maghiare, părintele franciscan Csaba Bojte, dar și premierul Viktor Orban, așa cum a făcut-o și în 2014. Regretăm insuccesul din Slovacia al partidelor maghiare.

Acolo nici partidul maghiar și nici cel mixt Most-Hid nu au reușit să depășească pragul de 5%. Deja ne-am oferit să colaborăm cu ei. Am auzit vocea comunității noastre, am și ascultat-o și vom face o analiză a propunerilor și a criticilor în perioada care urmează”, a precizatWinkler.

Referindu-se la critici, el a spus că au fost legate de colaborarea cu coaliția de guvernământ. Winkler a apreciat că perioada următoare va fi una de reașezare în politica din România. Potrivit acestuia, deja primul pas al acestei analize a avut loc joi, la Cluj, unde s-au întâlnit președinții organizațiilor teritoriale și membrii Consiliului Permanent al UDMR care au făcut o evaluare politică și au dat semnalul pentru analizele tehnice care se vor desfășura în următoarele două săptămâni în fiecare județ.

”Pe lângă mobilizarea care a reușit foarte bine ținând cont de faptul că, spre deosebire de marile partide de pe scena politică de la București, noi avem resurse umane și financiare limitate. La noi, munca de voluntariat a fost extrem de importantă în această campanie. Am avut cea mai bună campanie on-line din istoria UDMR care a jucat un rol important, care a permis transmiterea mesajelor și a menținut contactul nemijlocit cu alegătorii. A fost interfața prin care am primit critici, observații și propuneri. Noi considerăm că am fost singura formațiune politică care în această campanie ne-am concentrat pe UE, pe teme europene”, a adăugat Winkler.

Deputatul european aspus că la nivelul PE rezultatele arată o combinație de continuitate și înnoire. ”Două treimi din PE este compus din forțe proeuropene. Acest lucru este extrem de important. Avansul extremiștilor nu pune în pericol proiectul european. Echilibrul de putere este oarecum stabil, dar schimbat”, a arătat Winkler.

El a explicat că grupul PPE rămâne cea mai mare forță politică din PE, dar, spre deosebire de legislaturile trecute, nu va mai putea face majorități doar cu sprijinul social-democraților. ”Procesul legislativ va fi mai complex și mai greoi. Va fi nevoie de trei grupuri politice pentru formarea majorității în procesul legislativ”, a precizat europarlamentarul UDMR.

Winkler a participat la prima ședință de evaluare a rezultatelor alegerilor europene a Grupului PPE care s-a desfășurat la Bruxelles.

Comenteaza