Se înmulţesc peţitorii lui Buzoianu. Se coace o coaliţie anti-Boc?

Se înmulţesc peţitorii lui Buzoianu. Se coace o coaliţie anti-Boc?
PSD e gata să-şi abandoneze propriul candidat şi negociază de zor cu ALDE susţinerea în comun a candidaturii omului de afaceri Octavian Buzoianu la funcţia de primar al Clujului. Ţărăniştii sunt gata, la rândul lor, să renunţe la propriul candidat şi să-şi lipescă şi ei imaginea de cel care se conturează a fi cel mai serios contracandidat al actualului edil.

Că alegerile într-un singur tur de scrutin favorizează copios primarii în funcţie, nu mai e o noutate pentru nimeni. Singura soluţie de contracarare a acestui efect pervers al legii electorale în vigoare este transformarea primului şi singurului tur de scrutin într-un pseudo-tur doi, prin coalizarea tuturor, sau măcar a majorităţii forţelor politice adverse primarului în funcţie în jurul unui singur candidat, făcând, astfel, posibilă debarcarea din funcţie a edilului, în situaţia în care acesta nu mai întruneşte susţinerea majorităţii alegătorilor.

Este exact ceea ce se încearcă a se realiza la Cluj-Napoca, factorul coagulant al „energiilor" anti-Boc fiind omul de afaceri Octavian Buzoianu, cel care şi-a anunţat intrarea în competiţia electorală de pe poziţia de independent.

De la bun început el a anunţat că îşi doreşte şi va accepta susţinerea oricărui partid politic. N-a durat mult până cel mai important partid de opoziţie din Cluj, PSD, să fie dispus să-şi sacrifice propriul candidat (lansat cu surle şi trâmbiţe în prezenţa preşedintelui partidului, Liviu Dragnea), Aurelia Cristea, în acest moment, purtând negocieri prelungite cu ALDE pentru susţinerea comună a omului de afaceri. Între timp, un al treilea partid politic, PNŢCD, şi-a anunţat intenţia de a-şi lipi imaginea de cea a lui Buzoianu.

Anunţul a fost făcut chiar de cel care a fost până acum candidatul anunţat al ţărăniştilor la primărie, şeful PNŢCD Cluj, Horea Dan. „Vrem să intrăm în discuţii cu domnul Octavian Buzoianu pentru a-l susţine la funcţia de primar. Dacă dânsul va fi de acord să includă în programul său politic măcar o parte dintre punctele programului nostru, personal voi renunţa la candidatură şi îl vom susţine pe domnul Buzoianu. Noi purtăm discuţii cu dânsul şi l-am ofertat încă din primăvara lui 2015, dar n-am avut succes. Intrarea sa în competiţie ne-a încurcat puţin, dar ne bucurăm că, până la urmă, a decis să se implice", a declarat Dan.

Un important atu al PNŢCD în negocierile cu Octavian Buzoianu va fi prezenţa în capul listei de candidaţi pentru consiliul local a fratelui omului de afaceri, Călin Buzoianu, unul dintre cei mai vechi ţărănişti, reactivat cu această ocazie. Surprinzător este că ţărăniştii clujeni nu ar fi deranjaţi de posibilitatea de a fi colegi, în trena lui Buzoianu, cu PSD. „PNŢCD n-a făcut niciodată şi nici nu va face vreodată alianţă cu PSD, noi vom merge cu propriile liste la consilii. Nu ne interesează dacă domnul Buzoianu va fi susţinut şi de PSD, pot să vină şi PNL şi UDMR alături", a afirmat Dan.

Copreşedintele ALDE Cluj, deputatul Mircea Irimie, şi-a manifestat mulţumirea faţă de intenţia ţărăniştilor. „E foarte bine, îi cresc şansele domnului Buzoianu. Se pare că toate forţele care au înţeles că Emil Boc nu mai are nimic de oferit şi îşi doresc altceva pentru Cluj-Napoca converg spre un singur candidat şi l-au identificat pe Octavian Buzoianu dept acest unic candidat.

Mă voi bucura dacă se vor apropia şi alte partide, PSRO, PER, PRU, M10, PMP, ai căror candidaţi nu pot obţine mai mult de 1-2% şi care vor înţelege că e mai bine să susţină toţi un singur candidat capabil să producă schimbarea. E clar că, având un singur tur de scrutin, disiparea voturilor opozante primarului în funcţie între mai mulţi candidaţi îl favorizează pe acesta, care mizează pe un nucleu dur de 30-40%", a spus Irimie.

Neavând, încă, finalizate negocierile cu ALDE şi, prin urmare, nefiind, încă, Octavian Buzoianu asumat, oficial, drept candidat susţinut de PSD, liderul social-democraţilor clujeni Remus Lăpuşan s-a rezumat la comentarii aşa-zis neutre dar cu semnale clare.

„Am văzut declaraţiile domnului Buzoianu - o persoană pe care o apreciez în mod deosebit - potrivit cărora candidează ca independent, dar îşi doreşte să fie susţinut decât mai multe formaţiuni politice şi e foarte bine dacă PNŢCD a decis să-l susţină. Pe de altă parte, sunt de acord cu ce a spus domnul Irimie, că ideal ar fi să susţinem un candidat care să coalizeze toate forţele politice care se opun actulului primar", a comentat Lăpuşan.

Numai că reprezentanţii formaţiunilor menţionate de Irimie, care au putut fi contactaţi, nu par dispuşi să renunţe la propriii candidaţi în scopul debarcării lui Emil Boc din fruntea primăriei. „100% noi nu vom susţine alt candidat, 100% voi candida la funcţia de primar", a declarat şeful PSRO Cluj şi candidatul partidului lui Mircea Geoană la primărie, fostul deputat-sindicalist Mircia Giurgiu.

Fireşte, ar fi fost de domeniul fantasticului să adere la o coaliţie anti-Boc fostul său subordonat fidel, şeful PMP Cluj şi candidatul partidului lui Băsescu la primărie, deputatul Adrian Gurzău. „Exclus! Nu negociem alianţe cu nimeni, nu vom negocia cu nimeni decât după alegeri, pentru formarea majorităţilor. Până atunci vom candida singuri şi vom lua fiecare vot al nostru şi al lui Traian Băsescu", a declarat Gurzău.

Nici M10 nu pare dispus să marşeze la un asemenea scenariu. „100% vom avea propriul candidat la funcţia de primar. Vom avea liste proprii şi candidaţi proprii de primari, care vor fi lansaţi, probabil, la sfrşitul acestei săptămâni, în prezenţa doamnei Monica Macovei. Am aflat din presă de candidatura domnului Octavian Buzoianu, dar nu l-am auzit să lanseze nici o idee în public. 100% vom avea propriul candidat. Sigur nu ne închipuim că vom câştiga primăria, dar vrem să obţinem mandate de consilieri conform procentelor obţinute de Monica Macovei la alegerile prezidenţiale", a afirmat Adrian Papahagi.

Comenteaza