Scandalul Pilonului II. Turcan: "Pensia medie în România va ajunge la câteva sute de lei"

Scandalul Pilonului II. Turcan: "Pensia medie în România va ajunge la câteva sute de lei"

Potrivit prim-vicepreşedintelui PNL, Raluca Turcan, dacă actualul guvern va suspenda contribuţiile la Pilonul II de pensii, pensia medie în România va ajunge la doar câteva sute de lei.

''Banii din Pilonul II de pensii sunt bani reali, nu puncte virtuale, sunt în proprietatea fiecărui contribuabil, sunt economii similare unui depozit bancar şi de ei pot beneficia şi moştenitorii acestora. Dacă coaliţia PSD-ALDE va suspenda contribuţiile la Pilonul II de pensii, cel mai probabil, pensia medie în România va ajunge undeva la câteva sute de lei. În actualii parametri economici, un profesor ar urma să primească pensie undeva la 500 de lei. De aceea e important ca tinerii profesori, tinerii medici, tinerii oameni de afaceri să înţeleagă că dacă ar sta să se bazeze doar pe sistemul public de stat, pensiile lor vor fi undeva la un nivel de subzistenţă'', a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Programul legislativ al Guvernului pe 2018 include între altele, ca „prioritate legislativă”, un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie - 31 decembrie contribuţiile aferente acestuia vor fi suspendate.

Potrivit documentului, contribuţiile CAS (respectiv contribuţiile de asigurări sociale aferente pensiei) „sunt încasate integral la buget”, cu „suspendarea contribuţiilor în perioada 1.07 - 31.12.2018”. În prezent, din sumele CAS pentru Pilonul I (sistemul pensiilor administrate de stat) se direcţionează automat 3,7% către Pilonul II.

O altă prevedere a proiectului citat este că se va stabili o „contribuţie a angajatului în suma fixă de 84 de lei în primul an”, contribuţie care „creşte anual până la 125 de lei în anul 5” şi va fi „dedusă din impozitul pe venit”.

Ultimele referiri la Pilonul II de pensii au stârnit o serie de controverse, pentru că neoficial s-a spus că acest sistem ori va fi „desfiinţat”, ori ar urma să nu mai primească - de la Pilonul I - contribuţiile stabilite prin lege. Aceste contribuţii au scăzut de la 5,1% în 2017 la 3,7% în 2018, în condiţiile în care pentru 2018 erau prevăzute să crească la 6%. Iată că în noul program legislativ este prevăzută suspendarea acestor contribuţii în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018.

Comenteaza