Exclusiv Scandal în Parlament | Propunere de revocare a lui Dragnea de la șefia Camerei. Cum văd deputații clujeni momentul

Scandal în Parlament | Propunere de revocare a lui Dragnea de la șefia Camerei. Cum văd deputații clujeni momentul
| Foto: realitatea.net

Deputatul PNL Raluca Turcan a cerut, miercuri, în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, revocarea lui Liviu Dragnea din funcția de președinte și lui Florin Iordache din funcţia de vicepreşedinte a acestui for legislativ. Opoziţia a votat cu mâna ridicată, iar ulterior, liderii PNL, USR, PMP au susținut, pe rând, că Dragnea a fost revocat, ca urmare a acestui vot. Şedinţa a fost suspendată însă de Iordache, din lipsă de cvorum, iar acesta nu a recunoscut votul.

Contactați de reporterii ZIUA de CLUJ, deputații de Cluj ai puterii și ai opoziției au comentat momentul din Parlament, dar și situația cu care se confruntă coaliția de guvernare, odată cu pierderea majorității în Cameră.

Președintele PSD Cluj, deputatul Horia Nasra, îi îndeamnă pe colegii din opoziție la dialog, interpretând încercarea de revocare a lui Iordache și Dragnea ca pe "un circ, un execițiu de imagine", care ar putea chiar să le deterioreze imaginea.

"Având în vedere tânăra noastră democrație, eu întotdeauna m-am uitat la țările cu mai multă tradiție și un bun exemplu este parlamentul englez, unde cu siguranță că scene cum s-au petrecut astăzi în Parlamentul României nu ar fi existat. Un dialog mai bun și mai civilizat între noi, colegii deputați, mai ales în an centenar, ar fi fost mai onorant decât să se ajungă la un circ. Cât privește alegerea colegilor din opoziție, cu siguranță că dumnealor, în lipsa voturilor pentru o moțiune de cenzură, au dorit să facă un exercițiu de imagine. Acționând peste regulament, bineînțeles că au rămas doar cu atât, cu un exercițiu de imagine care le poate aduce pucte, sau pot să piardă puncte, pentru că românii au nevoie de soluții și de măsuri concrete, nu de circ. Aș prefera să nu ne comportăm ca niște adolescenți în Parlamentul României, în special în Camera Deputaților", a declarat liderul PSD Cluj.

În ceea ce privește pierderea majorității parlamentare de către coaliția PSD-ALDE, deputatul a adăugat că nicio majoritate, partid sau politician nu sunt eterne: "Nu există majorităție eterne, cum nu există partide eterne, cum nu există politicieni eterni, însă orice schimbare trebuie făcută după regulament".

Întrebat dacă PSD încearcă recâștigarea majorității din Camera Deputaților, prin racolări de la alte partide, Horia Nasra a răspuns că nu îl preocupă acest aspect, deoarece își dedică întreaga activitate județului Cluj: "Dacă mă întrebați de acest tip de mică bișniță dâmbovițeană, de luat membri din stânga și din dreapta, vreau să vă spun că la asta nu mă pricep. Eu toată ziua mă ocup de ceea ce se întâmplă în Cluj și de opoziția la Boc și la Tișe", a conchis politicianul.

De cealaltă parte a bătăliei politice, deputatul USR Emanuel Ungureanu susține că momentul de astăzi este prima victorie importantă a opoziției, după doi ani de lupte cu puterea. Decizia lui Florin Iordache de a nu supune la vot revocarea este văzută de politicianul clujean ca un gest ce denotă frica provocată de pierderea majorității parlamentare.

"Astăzi, majoritatea toxică PSD-ALDE a încercat să blocheze opoziția să voteze, dincolo de interpretările de regulament, de Constituție. Dreptul fundamental pe care îl are un parlamentar este acela de a vota, și o îndatorire, în același timp. Pentru că PSD-ALDE nu a reușit să aibă majoritatea, cel puțin astăzi, în Parlament, le-a fost teamă să supună la vot cererea de revocare a lui Dragnea și a lui Iordache. Frica este primul semn al prăbușirii oricărui sistem putred. Astăzi s-a văzut foarte clar că Dragnea nu mai are majoritate confortabilă. Momentul are o semnificație aparte, e prima victorie importantă a opoziției după doi ani de lupte cu PSD", a afirmat deputatul USR, la solictarea Ziua de Cluj.

Parlamentarul, văzut în repetate rânduri în mijlocul protestatarilor antiguvernamentali, trage un semnal de alarmă spre societatea civilă, anunțând că o ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere ar putea fi dată de ministrul Justiției în preajma sărbătorilor de iarnă.

"Societatea civilă trebuie să rămână alertă, deoarece singura miză pe care o are PSD la această oră a mai rămas ca înainte de Crăciun să dea amnistia și grațierea. Indiferent ce se întâmplă în Parlament în aceste zile, puterea stă în mâna președintelui, care a fost îndemnat ferm de către USR să participe la toate sedințele de guvern, pentru că în mod cert, vicleanul, șarpele de Tudorel Toader deja vorbește despre o asemenea ordonanță. Să nu credem că odată schimbați Dragnea și Iordache din fruntea parlamentului se schimbă ceva de pe agenda lor. Prioritatea lor numărul unu este ca înainte de Crăciun să-și scape capii de pușcărie", a transmis Ungureanu.

Deputatul USR a declarat că Dragnea nu mai are cu ce să momească deputați din alte partide și spune că deține informații despre "o trădare importantă în interiorul PSD din rândul unor senatori și deputați clujeni": "PSD a luat până acum oameni de la PNL, PMP. Nu cred că mai are ce să promită. Cred că va mai fi o hemoragie de PSD-iști către partidul lui Ponta. Nu am niște nume, dar am informații foarte sigure. De asemenea cred și am informații că se pregătește o trădare importantă în interiorul PSD, din rândul unor senatori și deputați clujeni."

Csoma Botond, președintele UDMR Cluj, critică opoziția PNL-USR-PMP pentru lipsa unei dezbateri și cu celelalte partide din Parlament, numind întregul demers de revocare "un show politic".

"Votul nu a fost unul real, a fost un show al opoziției. Eu cred că, dacă mergem pe regulament, trebuia să se discute revocarea lui Liviu Dragnea în Biroul Permanent al Camerei. Nu s-a discutat această propunere în Biroul Permanent și mi se pare o chestie neserioasă, mai mult o dorință de show politic decât de a-l revoca pe Dragnea, din partea opoziției. Trebuia să ne caute și pe noi, spre exemplu, dacă voiau să dicutăm anumite chestiuni, nu au făcut acest lucru nici liberalii, nici USR-ul. Totuși, e un pas important dacă vrei să schimbi președintele Camera Deputaților. Cred că trebuia să aibă o discuție și cu grupul UDMR pe acest subiect. Votul nu a fost dat conform regulamentului, deci nu are nici o valoare juridică", a declarat deputatul UDMR.

Noi valuri de migrație politică sunt prevăzute și de liderul UDMR Cluj, atât dinspre opoziție spre putere, cât și în sens invers: "După cum cunosc eu PSD-ul, cred că va rezolva această problemă cu pierderea majorității, au mai fost cazuri în istoria Parlamentului din România. Poate că da (vor mai exista migrări de la PSD la PRO România- n.red.), pentru că starea de nemulțumire e mare în Partidul Social-Democrat. Nu vreau să fac speculații dar s-ar putea să mai fie migrări."

PNL, USR și PMP declară război electoral. Analiștii ZIUA de CLUJ explică gestul opoziției

"Pierderea majorității parlamentare în Cameră, prin migrarea unui nou grup de deputați la partidul lui Victor Ponta, reprezintă o lovitură pentru coaliția PSD-ALDE și mai ales pentru PSD", a afirmat Sergiu Mişcoiu, conferenţiar la Facultatea de Studii Europene din Cluj, însă efectele vor fi cu adevărat vizibile doar la votul unor legi organice: "În practică, datorită absenteismului parlamentarilor, care este unul relativ omogen în rândurile opoziției și ale puterii, efectele acestei schimbări nu vor fi vizibile decât în cazul votului la legile organice, care presupun existența unei majorități calificate pe care actuala putere pare să nu o mai dețină".

Scenele iscate de tentativa de revocare a lui Dragnea și Iordache din fruntea Camerei Deputaților marchează intrarea într-o nouă fază a confruntării politice, una specifică anului electoral, care bate la ușă.

"Scandalul legat de suspendarea domnilor Dragnea și Iordache a fost provocat de liberali mai ales pentru a marca momentul pierderii majorității de către PSD și intrarea într-o nouă fază a confruntării politice, mai dură, specifică unui an electoral și nu neapărat pentru a obține plecarea efectivă a celor doi din funcții, proces care presupune și alți diverși pași procedurali ce nu au putut fi parcurși, întrucât PSD controlează încă birourile permanente ale camerelor și compartimentele tehnice ale acestora", a adăugat analistul politic.

Mihnea Stoica, asistent universitar la Universitatea Babeș-Bolyai susține, la rândul său, că scandalul iscat la ședința de Parlament de astăzi este doar începutul unei serii de bătălii care vor predomina scena politică a anului electoral 2019.

"Ce s-a întâmplat astăzi e un exercițiu, o încălzire înaintea campaniei electorale, fiind o bună ocazie ca unii să se laude că fac opoziție, iar alții să evidențieze din nou intențiile malefice ale celebrului ”stat paralel”. E o imagine relativ dezolantă, dar deja comună pentru politica post-decembristă. Astfel de mișcări vom mai vedea în lunile care urmează, pentru că evenimentul de astăzi oferă doar o mostră a viitoarelor alegeri europarlamentare și, mai apoi, a celor prezidențiale", a explicat analistul.

Majoritatea PSD-ALDE este una fragilă, în ciuda succesului electoral al coaliției la alegerile din 2016, iar un factor decisiv în incapacitatea de armonie în legislativ este absența dialogului putere-opoziție: "Dincolo de apetența pentru circ a unor parlamentari, realitatea e că, în ciuda succesului electoral al PSD-ALDE în alegerile din 2016, Guvernul funcționează cu o majoritate fragilă în Parlament. De fapt, după legislatura 2000-2004, toate majoritățile au fost fragile - ne aducem aminte de Guvernul PNL condus de Tăriceanu, care era sprijinit de PSD-ul aflat în opoziție atunci, sau ulterior Guvernul Boc, care în lipsa unei majorități stabile a căzut de două ori la moțiunea de cenzură. Dialogul putere-opoziție este un element-cheie într-o democrație. Din păcate, asta se înțelege prea puțin în politica dâmbovițeană, unde sunt preferate conflictele surde, care nu ajută, dar care fac spectacol", a conchis Mihnea Stoica. 

Evenimentele politice din ultima perioadă ar trebui să fie un semnal nu doar pentru Liviu Dragnea, ci pentru toate partidele care se învârtesc în jurul uneia sau a mai multor persoane, iar parlamentarii dau semne că au înțeles acest lucru, a mai arătat analistul politic.

"E foarte posibil să asistăm la slăbirea ideii de tătuc în politică. Pare-se că suficienți parlamentari au înțeles, tardiv, dar e bine și acum, că a face politică nu înseamnă a depinde de o singură persoană. Și aici nu e vorba doar despre Liviu Dragnea, ci cred că ar trebui să înțelegem imaginea de ansamblu. Partidele politice se conturează în jurul unor idei, a unor proiecte, nu în jurul unor persoane cărora le place să creadă despre ele că sunt providențiale - sau dacă fac asta, trebuie să accepte că vor avea de suferit mai devreme sau mai târziu. Iar acest semnal de alarmă nu e doar pentru PSD, ci pentru toate partidele care funcționează în baza acestei logici."

Comenteaza