Rusia priveşte planul SUA de a desfăşura militari în România drept "o tentativă provocatoare, care nu va rămâne fără răspuns"

Rusia priveşte planul SUA de a desfăşura militari în România drept "o tentativă provocatoare, care nu va rămâne fără răspuns"

SUA retrage 12.000 de militari din Germania. O parte dintre ei ar urma să fie relocaţi în zona Mării Negre, inclusiv în România. Rusia priveşte măsura drept o ameninţare.

America mută militari din Germania spre Europa de Est, iar Rusia priveşte măsura drept o ameninţare. „O tentativă provocatoare, care nu va rămâne fără răspuns”, s-a auzit de la Ministerul de Externe de la Moscova. Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valerii Kuzmin, a declarat pentru Mediafax că avertismentul nu a fost pentru România, ci pentru Statele Unite.

„Această declaraţie a fost adresată Statelor Unite ale Americii. Noi facem ceea ce e nevoie pentru apărarea teritoriului nostru. România face ceea ce trebuie pentru apărarea teritoriului american, pentru că nimeni nu planifică un atac asupra României. [...] România refuză să înţeleagă că serveşte intereselor militare ale Statelor Unite, nu ale României. Rusia analizează toate aceste chestiuni, pentru a ne putea apăra de un posibil atac al Statelor Unite”, a spus Valerii Kuzmin.

SUA retrag 12.000 de militari din Germania. Aproximativ 5.400 vor rămâne în Europa. O parte dintre ei ar urma să fie relocaţi în zona Mării Negre, inclusiv în România.

Lucia Cujbă: MAE din Rusia a declarat că planurile SUA de a desfăşura militari în România nu vor rămâne fără un răspuns adecvat din partea Rusiei. Ce răspuns luaţi în calcul?

Valerii Kuzmin, ambasadorul Rusiei: Maria Vladimirovna Zaharova (n.r. purtătoarea de cuvânt a MAE rus) nu a spus nimic nou. Când pe teritoriul României sunt acţiuni militare, este creată infrastructură, sunt desfăşurate forţe militare care ameninţă securitatea Rusiei, bineînţeles că luăm în calcul acest factor când ne facem planurile de întărire a apărării naţionale. În comunicatul Ministerului român de Externe este menţionat că nu NATO creează un „arc de tensiune” aproape de graniţele Rusiei, ci Rusia creează acest arc. Dacă v-aţi uita pe hartă, aţi vedea unde au fost graniţele Tratatului de la Varşovia şi graniţele NATO şi unde sunt acum graniţele Rusiei şi graniţele NATO. Cine de cine s-a apropiat? Ne-au acuzat că ne apropiem agresiv de graniţele NATO şi au început să ridice în jurul nostru tot felul de construcţii militare, despre care România refuză să înţeleagă că serveşte intereselor militare ale Statelor Unite, nu ale României. Aşa că Rusia analizează toate aceste chestiuni, ca să ne putem apăra de un posibil atac al Statelor Unite. Acesta e răspunsul principal. Restul, că e o ameninţare ... Pot spune că eu, aici, aud despre “ameninţarea rusească” de zeci de ori pe an sau, uneori, pe lună. Cuvântul „ameninţare” nu este aici (n.r. în comunicatul MAE rus). Această declaraţie a fost adresată Statelor Unite ale Americii. Noi facem ceea ce e nevoie pentru apărarea teritoriului nostru. România face, de fapt, ceea ce trebuie pentru apărarea teritoriului american, pentru că nimeni nu planifică un atac asupra României.

Comenteaza