Breaking news Rovana Plumb, respinsă de Parlamentul European

Rovana Plumb, respinsă de Parlamentul European
Rovana Plumb (dreapta), în campanie cu fostul lider al PSD, Liviu Dragnea

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European (PE) a decis, luni, prin vot, că Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi nu sunt apţi pentru funcţia de comisar european, a anunţat europarlamentarul PNL Rareş Bogdan. Comisia va trimite o scrisoare către preşedintele PE, David Sassoli.

„Decizia finală a JURI este că Rovana Plumb şi candidatul maghiar Laszlo Trocsanyi nu pot fi comisari europeni. Decizia în cazul Rovanei Plumb s-a luat cu 13 voturi pentru şi 7 voturi împotrivă. JURI va trimite o scrisoare preşedintelui PE prin care informează că cei doi nu pot deveni membri ai Comisiei Europene.

Fără avizul pozitiv al JURI nici măcar audierea în comisia de specialitate nu poate avea loc. România trebuie să facă o nouă nominalizare. Avem nevoie de un comisar al României, nu de un comisar al PSD şi al Vioricăi Dăncilă”, a scris Mureşan, pe Facebook.

"Respinși din nou la vot acum, amândoi candidații, Plumb și Trocsany. Vot 13+, 7- , Plumb. Așa se întâmplă și în cazul celui din Ungaria. Vot 12+, -9. România și Ungaria trebuie să propună alți candidați astăzi, cel târziu mâine, pentru a putea intră și aceștia pe proceduri", a relatat, pe Facebook, Rareș Bogdan.

Menționăm că Rovana Plumb, propunerea Guvernului României pentru funcţia de comisar european, a trimis JURI o scrisoare în care anunţa că şi-a achitat împrumutul de 800.000 de lei ce a generat îngrijorări. "Având în vedere acest lucru, şi pentru a debloca această situaţie, am făcut paşi pe care sunt convinsă că JURI le va considera o soluţie adecvată.

Astfel, am oferit creditorului rambursării (persoană fizică) două apartamente pe care le deţin în România, care sunt deja în declaraţia financiară şi aceasta a acceptat ca o plată integrală imediată a datoriei mele. În consecinţă, datoria care a generat îngrijorările dumneavoastră nu mai există. Cât de curând posibil, până pe 23 octombrie 2019 când PE va vota noua comisie, soluţiile menţionare mai sus vor fi puse în aplicare", se arăta în documentul citat.

Plumb fusese chemată de urgenţă să dea explicaţii în JURI, după ce s-au constatat nereguli în declaraţia ei de interese financiare, mai exact faptul că aceasta a uitat să declare împrumuturile făcute pentru a cotiza bani la PSD. Fără confirmarea din partea JURI a absenţei conflictelor de interese în declaraţie se suspendă procedura pentru numirea comisarului desemnat.

Comenteaza