Românii nu ştiu cine-i conduc: aproape jumătate nu cunosc preşedinţii principalelor partide politice. Vezi studiul

Românii nu ştiu cine-i conduc: aproape jumătate nu cunosc preşedinţii principalelor partide politice. Vezi studiul
Peste 40% dintre români nu ştiu cine sunt preşedinţii principalelor partide politice, deşi se declară interesaţi de politică în general, relevă un studiu al Institutului Român de Evaluare şi Strategie (IRES) Cluj.

O pondere de 42% dintre repondenţi ştiu că preşedinte este Emil Boc, însă aproape jumătate - 48% - au recunoscut că nu ştiu cine este preşedintele formaţiunii politice. Mai mult, alţi 7% l-au indicat pe Traian Băsescu drept preşedinte al partidului. La fel, în cazul PSD: 54,8% l-au indicat pe Victor Ponta, dar 41,5% dintre repondenţi au recunoscut că nu ştiu. Întrebaţi cine este preşedintele PNL, 54,9% l-au indicat pe Crin Antonescu, dar 43,4% au răspuns că nu ştiu. În cazul UDMR, ponderea celor care nu cunosc cine este preşedintele este mult mai mare: 70%. Doar 12% dintre repondenţi l-au indicat pe Kelemen Hunor. „Am testat cunoaşterea numelui preşedinţilor de partide cu o întrebare deschisă, fără a mai avea referiri la politicieni şi legătura lor cu partidele în acest sondaj. Deşi politicienii principali au o notorietatea destul de mare, cunoştinţele despre partide sunt destul de limitate", spune directorul IRES, Vasile Dâncu. „Este o mare surpriză", mai arată acesta.

Sondajul a fost realizat la începutul lunii trecute, în 7 şi 8 decembrie, pe un eşantion de 1.375 indivizi, cu o eroare de 2,69%, prin metoda CATI (interviuri telefonice asistate de calculator).

Comenteaza