Foto România solicită prelungirea termenului pentru a absorbi miliardele de euro din Politica de Coeziune! Boc și Buda, prezenți la Bruxelles

România solicită prelungirea termenului pentru a absorbi miliardele de euro din Politica de Coeziune! Boc și Buda, prezenți la Bruxelles
| Foto: Facebook.com/pnl.ro
România solicită prelungirea termenului pentru a absorbi fondurile europene de „coeziune” / Boc și Buda, prezenți la Bruxelles
România solicită prelungirea termenului pentru a absorbi fondurile europene de „coeziune” / Boc și Buda, prezenți la Bruxelles
România solicită prelungirea termenului pentru a absorbi fondurile europene de „coeziune” / Boc și Buda, prezenți la Bruxelles

Politica regională a UE este principala politică de investiții a UE. Scopul său este de a sprijini crearea de locuri de muncă, competitivitatea întreprinderilor, creșterea economică, dezvoltarea durabilă și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, în toate regiunile și orașele din Uniunea Europeană.

Europarlamentarul PNL Dan Motreanu a solicitat prelungirea cu încă un an, până la jumătatea anului 2025, a termenului de utilizare a fondurilor europene din Politica de Coeziune a exercițiului financiar 2014-2020.

Alături de Motreanu, în Parlamentul European au fost prezenți și edilul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, care este preşedintele Comisiei pentru politica de coeziune teritorială şi bugetul UE (COTER) a Comitetului European al Regiunilor (CoR), precum și europarlamentarul clujean Daniel Buda.

Prelungirea cu încă un an, până la jumătatea anului 2025, a termenului de utilizare a fondurilor europene din Politica de Coeziune a exercițiului financiar 2014-2020 este una din priorităților mele în Parlamentul European.

Prelungirea termenului pentru finalizarea proiectelor și creșterea ratei de cofinanțare la 100% din partea UE reprezintă soluții absolut necesare pentru finalizarea unor proiecte importante pentru dezvoltarea regiunilor noastre. În intervenția pe care am avut-o în cadrul dezbaterii din Parlamentul European privind Politica de Coeziune Post 2027, am solicitat comisarului european pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira, să susțină aceste propuneri, iar aceasta a răspuns afirmativ.

De asemenea, aceasta a afirmat că susține și propunerea pe care am făcut-o ca raportor din partea PPE (#EPP) ca banii prevăzuți de noul program european STEP (platforma de Tehnologii Strategice pentru Europa) să fie utilizați doar în țările din UE cu PIB-ul sub media Uniunii, categorie din care face parte și România. În acest fel, companiile capabile sa dezvolte tehnologiile moderne STEP vor fi atrase în regiuni în care acestea nu s-ar extinde astfel.

Suma alocată pentru STEP este de zece miliarde de euro, iar Parlamentul European solicită alocarea a încă trei miliarde de euro. Comisarul european a subliniat importanța acestei abordări având în vedere că statele cu PIB-ul sub media UE dispun de capacități limitate de a oferi ajutoare de stat.

Politica de coeziune este principalul vehicul de investiții al Uniunii Europene. Circa o treime din bugetul european este alocată pentru sprijinirea regiunilor mai puțin dezvoltate și pentru susținerea inovației și a firmelor mici și mijlocii. România va primi în total 31,5 miliarde de euro prin Politica de coeziune în perioada 2021-2027”, a transmis Dan Motreanu, europarlamentar și prim-vicepreședinte PNL.

Comenteaza