România reală: O treime din populație nu are apă curentă. Milioane de euro din fonduri europene stau necheltuite

România reală: O treime din populație nu are apă curentă. Milioane de euro din fonduri europene stau necheltuite

Doar 67,5% dintre români au acces la sistemul public de alimentare cu apă, arată datele Institutului Naţional de Statistică, 

"În secolul digitalizării și al inovării, o treime din populația României nu este conectată la sistemul public de alimentare cu apă", a declarat Daniel Buda, lider PNL Cluj şi deputat PPE în Parlamentul European.

"Decalajele de dezvoltare sunt în continuare semnificative între regiunile europene dar, din păcate, și în interiorul unei țări, între mediul urban și mediul rural. Astfel, conform ultimelor date furnizate de Institutul Național de Statistică, populația deservită de sistemul public de alimentare cu apă a reprezentat 67,5 % din populația rezidentă a României în anul 2017, în mediul urban 96,9% din populație fiind conectată la sistemul public, iar în mediul rural 33,5%. Astfel, în secolul digitalizării și al inovării, o treime din populația României nu este conectată la sistemul public de alimentare cu apă", a precizat parlamentarul european.

Potrivit acestuia, efectele inegale ale procesului de dezvoltare între urban și rural sunt generate în special de accesul inegal la servicii de bază și la o infrastructură adecvată, dar și de nivelul diferit de digitalizare și automatizare. Infrastructura de acces, transportul, sănătatea publică și educația sunt elemente esențiale pentru orice comunitate, iar lipsa acestora din zonele rurale accentuează și mai mult procesul ireversibil al depopulării.

"Consider că investițiile în asigurarea acestor servicii trebuie să fie o prioritate. Am solicitat Comisiei Europene, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, să îmi comunice care sunt instrumentele pe care Comisia le are la îndemână în vederea sprijinirii investițiilor în mediul rural și reducerea decalajelor între zonele urbane și rurale la nivelul României. Comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, domnul Phil Hogan, mi-a transmis în cadrul răspunsului măsurile de care beneficiază România în vederea dezvoltării mediului rural. Din păcate însă, din cauza incapacității actualului Guvern, mare parte a fondurilor stau nefolosite, riscând astfel ca țara noastră să le piardă", a declarat Daniel Buda.

Comenteaza