România, pe mâinile lui Ciolacu / UDMR pe dinafară! Cum văd specialiștii clujeni noul Guvern

România, pe mâinile lui Ciolacu / UDMR pe dinafară! Cum văd specialiștii clujeni noul Guvern
| Foto: Facebook.com/Marcel Ciolacu

PNL și PSD și-au împărțit ministerele în noul Guvern Ciolacu, în care UDMR nu se va regăsi. Ziua de miercuri a fost dedicată audierii candidaţilor propuşi pentru a ocupa funcţiile de miniştri în noul Cabinet, urmând ca votul de învestitură să aibă loc joi.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, care a ocupat șefia Camerei Deputaților în mandatul fostului premier Nicolae Ciucă, revine la Palatul Victoria, de această dată în calitate de prim-ministru, la aproape şase ani după ce era numit vicepremier în Cabinetul Mihai Tudose.

ZIUA de CLUJ a stat de vorbă cu mai mulți specialiști ai Clujului pe zona politică și i-a chestionat referitor la cum văd ei acest nou Executiv condus de un social-democrat, lucru care nu s-a mai întâmplat de câțiva ani. De asemenea, aceștia și-au exprimat și opiniile în legătură cu decizia UDMR de a refuza oferta PNL pe ministere și de a nu face, astfel, parte din noua coaliție de guvernare.

George Jiglău, expert al Centrului pentru Studiul Democrației (CSD), consideră că nu vor fi foarte multe lucruri schimbate în noul Guvern, chiar dacă s-a schimbat premierul și o parte din miniștri.

Nu mă aștept să vedem prea multe lucruri diferite. Obiectivele noii guvernări le-a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Am reținut cu toții povestea cu patriotismul economic, dar o să vedem în ce anume se materializează. Sunt destul de multe fețe cunoscute în noul Guvern. Nu mă aștept să vedem nicio schimbare majoră în felul în care merge țara.

Nu cred că vom vedea măsuri extrem de curajoase, având în vedere că suntem în an preelectoral. Vor fi niște lucruri care să nu supere. Coaliția va mai aborda teme care plac oamenilor, precum pensiile speciale. UDMR va rămâne în opoziție, dar nu știu dacă vor fi foarte duri sau vocali. Vor folosi acest an ca să-și securizeze propriul electoral.

Nemaifiind la guvernare este posibil să transmită mai multe mesaje cu tentă specifică minorității maghiare. În ultimii ani, am observat că aceștia simpatizează din ce în mai tare cu ideile lui Viktor Orban. Și în cadrul UDMR sunt tot mai mulți adepți ai acestui discurs. Ei o să facă o opoziție, dar cu ochii înspre propria minoritate, nu doar de dragul de a ataca Guvernul”, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, George Jiglău.

Radu Albu-Comănescu, lector al Universității Babeș-Bolyai, spune că se poate vorbi de asigurarea unui mecanism de stabilitate în ceea ce privește alianța PSD-PNL și lansează o teorie interesantă despre UDMR.

Deocamdată este aproape îmbucurător, din punct de vedere al maturității politice, că negocierile au fost mult mai moderate și mai liniștite decât păreau la un moment dat, când cele două partide își contestau ideea rotativei. Putem vorbi de asigurarea unui mecanism de stabilitate. Nu știm încă dacă cele două partide vor merge braț la braț la alegerile din 2024.

Dacă nu vor face asta, se poate să intre în zona de competiție, iar anul viitor electoral poate fi mai colorat. Legat de UDMR, întrebarea este dacă nu cumva au căzut cumva între două scaune, ca să spun așa. Ei probabil se considerau indispensabili pe ideea faptului că aduc voturi suplimentare. Mizând pe acest levier pe care ceilalți nu l-au mai valorizat, au refuzat ministerele oferite.

O a doua întrebare este dacă nu cumva PSD și PNL au împins UDMR în afara guvernării pentru a transmite un mesaj aliaților noștri din Uniunea Europeană, că un partid care ascultă uneori ce se spune la Budapesta nu mai poate face parte din procesul decizional de la București.Este o ipoteză”, a afirmat Albu-Comănescu.

Horia Nasra, actual analist politic, dar și fost președinte al PSD Cluj, are mare încredere în Marcel Ciolacu și laudă două nume din noul Cabinet condus de liderul social-democrat.

Eu am încredere în noul Guvern și cred că Marcel Ciolacu are suficientă experiență încât să conducă bine acest Cabinet. Sunt încântat de prezența a două nume pe lista miniștrilor. În primul rând, mă refer la Alexandru Rafila (ca ministru al Sănătății – n.red.) care este o personalitate a lumii medicale. Cred că mulți specialiști au de învățat de la dumnealui.

Al doilea este Bogdan-Gruia Ivan, la ministerul Digitalizării, care este un tânăr de perspectivă. Îi doresc pe viitor să ajungă și președinte de Consiliu Județean la Bistrița-Năsăud, dacă Radu Moldovan se va retrage. Despre UDMR, ce să spun, de 30 de ani sunt într-o formă sau alta în coaliții de guvernare. Cred că pot face o altfel de politică. Nu cred că este o pierdere pentru nimeni”, a spus Nasra.

Despre noul Guvern condus de Marcel Ciolacu au vorbit și mai mulți lideri importanți de la Cluj ai celor două partide - PSD și PNL.

Comenteaza