Remus Lăpușan: ”Să nu ne trezim cu săteni care au apă în casă, canalizare, asfalt, dar să fie prea săraci ca să le folosească”

Remus Lăpușan: ”Să nu ne trezim cu săteni care au apă în casă, canalizare, asfalt, dar să fie prea săraci ca să le folosească”

Candidatul PRO România pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Cluj, Remus Lăpuşan, a vorbit, într-un interviu pentru ZIUA de CLUJ, despre priorităţile judeţului, reducerea decalajelor dintre sat şi oraş şi despre antreprenoriatul rural.

Care sunt prioritățile Dvs. dacă veți ajunge în fotoliul de președinte al Consiliului Județean Cluj? Care sunt domeniile unde trebuie luate măsuri de urgență?

Remus Lăpuşan: Clujul se dezvoltă continuu, dar haotic. Din punctul meu de vedere, în acest județ nu există în prezent o conexiune foarte clară între tot ce înseamnă mediul de afaceri, educație, sănătate. Acestea sunt domeniile de maximă importanță si există o problemă în a pune în valoare anumite resurse, pentru că nu există căi care să le unească pentru a duce județul Cluj cu adevărat în direcția dezvoltării. Și de la aceste domenii ajungem la alte subdomenii ale economiei județene. De exemplu, agricultura. Ce facem pentru producători? Îi lăsăm în voia sorții, cu câteva cepe și ardei în piață sau în fața porților sau pradă intermediarilor de la Podul IRA? Sau concepem și dezvoltăm o alternativă onestă, prin care să-și poată crea o piață de desfacere profitabilă? Eu sunt pentru a doua variantă și de aceea am gândit și proiectul unui lanț de magazine de desfacere pentru producătorii locali. 

Ce poate face Consiliul Județean pentru a susține dezvoltarea comunităților rurale sau a celor din orașele mici, precum Huedin sau Câmpia Turzii? Decalajele sunt deja mari, iar satul clujean nu mai oferă de multă vreme aceleași oportunități sau aceeași calitate a vieții precum o face, de exemplu, Cluj-Napoca.

Remus Lăpuşan: Am mai spus și repet: e necesară o formulă de echilibru între urban și rural; ai pe de o parte Cluj-Napoca, racordat cât de cât la dinamica europeană, și ai un teritoriu care-l înconjoară care e încă în secolul trecut. Avem nevoie de politici publice, de fluiditate economică rural-urban, dar noi încă suntem cantonați în provocările înapoierii: apă și canalizare, asfalt, să zugravim câte-o școală; și acestea sunt necesare, dar ele trebuiau făcute până acum și dacă tot nu s-au făcut, trebuie realizate în paralel cu politicile de dezvoltare economică. Să nu ne trezim cu săteni care au apă în casă, canalizare, asfalt, dar să fie prea săraci ca să le folosească. 

Ați vorbit de dezvoltarea antreprenoriatului rural. Sună bine, dar cât de mulți bani se pot câștiga la țară, în județul Cluj?

Remus Lăpuşan: Oamenii nu sunt săraci la țară, ci sărăciți, iar asta se datorează lipsei de coerență în politicile agricole și economice. De ani buni povestim despre promovarea produselor românești, dar concret nu s-a făcut mare lucru. Cred că ar trebui să știm exact ce producem la nivelul județului Cluj, care sunt produsele reprezentative, ce stă în puterea producătorului din județ ca să poată face profit. Iar apoi putem dezvolta și promova niște branduri ale produselor autohtone. În Polonia, de exemplu, produsele locale sunt căutate nu doar la târguri, există rețele de desfacere în teritoriu, există o bună infrastructură online și oamenii trăiesc decent. Franța, Italia, Germania, toate funcționează pe aceeași temelie a respectului față de munca celui de la țară.

Comenteaza