Regionalizarea, de anul viitor. Cu sau fără judeţe

Regionalizarea, de anul viitor. Cu sau fără judeţe
Politicienii clujeni sunt încă departe de a avea o viziune unitară asupra modului în care ar trebui redesenată harta administrativ-teritorială a ţării.

Premierul Victor Ponta a anunţat accelerarea procesului regionalizării României. Problema ar urma să fie legiferată anul viitor, odată cu revizuirea Constituţiei, urmând ca în 2014 să se organizeze primele alegeri regionale simultan cu cele europarlamentare. Regiunile ar păstra structura actualelor euroregiuni. Opiniile politicienilor clujeni rămân divergente.

Singurul care susţine în totalitate proiectul şi programul anunţat de Ponta, este colegul său de partid, şeful PSD Cluj, Remus Lăpuşan. „Întotdeauna am spus că noi nu dorim desfiinţarea judeţelor, dar formarea noilor structuri administrativ-teritoriale va trebui însoţită de descentralizarea deciziilor privind administrarea locală şi regională, de la nivel central, la nivel regional. Practic, regiunile ar urma să preia din puterile de decizie de la nivel central", a explicat Lăpuşan. El consideră perfect realizabil calendarul anunţat de Ponta. „Categoric, dacă ne propunem, o putem face", a spăus Lăpuşan.

Liberalii văd, însă, problema ceva mai nuanţat. „E un model care a fost aplicat şi în Franţa. La început, regiunile au avut puteri firave, după care, încet, încet, timp de câţiva ani, au preluat din atribuţiile judeţelor. E un program care, pe termen lung, va duce la desfiinţarea judeţelor. Gradualitatea transferării atribuţiilor de la nivelul judeţelor, la nivelul regiunii ar urma să fie definită în viitoarea Constituţie", a afirmat preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară. La rândul său, a calificat drept „foarte posibilă" înfiinţarea regiunilor anul viitor. Şi şeful judeţului, Horea Uioreanu vorbeşte de existenţa paralelă a judeţelor şi a regiunilor ca despre o „fază intermediară". „Chiar în programul USL se vorbeşte de această formă iniţială cu judeţe coordonate doar, pentru început, de la nivel regional. E o fază intermediară, pentru că lucrurile nu pot fi schimbate brusc. Da, se poate face fără probleme anul viitor", a declarat Uioreanu.

Democrat-liberalii au, însă, o cu totul altă viziune. „Păstrând judeţele, proiectul USL nu ar face altceva decât să introducă un nou nivel de birocraţie, caree ar genera noi baroni, regionali, de această dată, un fel de mega-baroni", a afirmat proaspătul democrat-liberal Adrian Papahagi, solicitând desfiinţarea judeţelor. În plus, el contestă şi necesitatea alegerilor regionale. „Guvernatorii regiunilor vor trebui să fie desemnaţi de guvern, nu aleşi, vor fi un fel de super-prefecţi", a explicat Papahagi.

Liderul UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente, însă, ţine la judeţe. „E bine să păstrăm judeţele, însă regionalizarea e o obligaţie a României. Dacă vor fi regiuni statistice, va fi foarte bine, dacă se va dori să se facă după regiunile istorice, sunt de acord şi cu asta", a spus Mate. În schimb, el nu crede în termenul 2013 pentru atingerea acestui deziderat. „În 2013 nu se va putea face, pentru că prioritară, anul viitor, va fi revizuirea Constituţiei. Or, regiunile nu trebuie definite prin Constituţie, cum nu sunt definite nici judeţele acum. Regiunile ar putea fi cuprinse doar ca principiu în Legea Fundamentală, dar structura şi atribuţiile acestora vor trebui definite prin lege organică", a opinat Mate.

 

Comenteaza