Reacțiile politicienilor clujeni la discursul lui Dragnea. EXCLUSIV: S-ar putea alege cu o plângere penală

Reacțiile politicienilor clujeni la discursul lui Dragnea. EXCLUSIV: S-ar putea alege cu o plângere penală

Politicienii clujeni au comentat, la solicitarea ZIUA de Cluj, discursul liderului PSD în faţa Consiliului Naţional de duminică. 

Liviu Dragnea a ținut un discurs halucinant duminică, în şedinţa Consiliului Naţional al PSD, împotriva duşmanilor tradiţionali ai partidului: străinii, multinaţionalele, serviciile şi Soros. De asemnea, “și-a trimis pionii” în teren cu misiuni bine stabilite: amnistia și grațierea, dar și depunerea unei plângeri pentru înaltă trădare împotriva președintelui.

Părerile politicienilor clujeni sunt împărțite în ceea ce privește motivul pentru care Liviu Dragnea a avut ieșirea agresivă, cu puternice accente naționaliste și cu teme de casă pentru colegii din guvern și din Parlament. O idee este împărtășită la unison: cu toții se declară îngrijorați în privința traseului european al României cu PSD la guvernare.

Buda (PNL): "Salvându-se pe sine, îngroapă România"

La 29 de ani de când românii au spus “destul!” regimului comunist, discursul președintelui social-democrat trezește în liderul PNL Cluj reminiscențe ale dictatorului: “Discursul domnului Liviu Dragnea aruncă România mult înainte de 1989!”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda.

Liderul PNL Cluj recunoaște în discursul lui Liviu Dragnea o atitudine profund disprețuitoare față de valorile europene: “Este un discurs care plasează țara noastră în afara spațiului Uniunii Europene, demonstrând odată în plus un dispreț profund față de valorile acesteia”.

Vizavi de ordonanța pentru amnistie şi graţiere, comandată de Liviu Dragnea, eurodeputatul PNL crede că România va fi îngropată, odată cu triumful liderului PSD asupra Justiției.

“Liviu Dragnea a subjugat atât Parlamentul, cât și Guvernul în interes propriu, urmărind să se salveze doar pe domnia sa, dar îngropând România! Rămânerea lui Liviu Dragnea mai departe în funcție este mai mult decât distructivă pentru România”, a conchis Daniel Buda.

Ungureanu (USR): Plângere penală împotriva lui Dragnea

Deputatul Emanuel Ungureanu a declarat, în premieră, că va depune o plângere penală împortiva lui Liviu Dragnea, care, potrivit politicianului USR, a încălcat prevederile articolului 419 din Codul Penal, prin directivele pe care le-a trasat colegilor de partid care deservesc poporul român:

“Este discursul unui infractor care vrea să îi scape de pușcărie pe ai lui, care îi seamănă, însă anunț în premieră că voi depune o plângere penală. Sunt elemente în discursul lui care țin de articolul 419 din Codul Penal care se referă la abuzul de autoritate. Citez: “Fapta superiorului sau a șefului care, prin încălcarea atribuților de serviciu cauzează o vătămare gravă a intereselor legale, are inferiorului sau subordonatului, ori îl obligă să încalce îndatoririle de serviciu se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 3 ani”, a afirmat Ungureanu.

Deputatul USR nu s-a ferit să îi numească pe oamenii lui Dragnea din guvern “pioni”: “El le dădea indicații lui Teodorovici, lui Toader, primului ministru Dăncilă, oameni cu atribuții în guvern și cu o fișă a postului, care erau practic trimiși, ca niște pioni pe o tablă, să lucreze în mod abuziv împotriva unor persoane private, companii, într-un delir care m-a năucit”, a adăugat Ungureanu.

Vremuri disperate cer măsuri disperate; deputatul USR își menține apelul la adresa președintelui de a monitoriza cu atenție activitatea din fiecare ședință de guvern: “Noi, care reprezentăm poporul în aceste vremuri absolut teribile pentru democrație, trebuie să acționăm cu aceeași fermitate și cu măsuri direct proporționale cu nebunia acestui individ. De aceea l-am îndemnat pe președintele țării să iasă din starea de letargie și să meargă la toate ședințele de guvern, să explice public că un individ ca Lucan, care este acuzat de delapidare, de fapte foarte grave de corupție, poate să nu mai primească nici o pedeapsă (dacă se dă ordonanță pe amnistie și grațiere)”, a transmis Ungureanu.

Motivul întoarcerii în regimul comunist este evocat și de politicianul USR: “Românii poate nu își dau seama, dar trăim cele mai înnegurate vremuri de pe vremea lui Ceaușescu până astăzi”.

Aurelia Cristea (PRO România): "Scopul lui este clar, trebuie să scape de consecințele legii!"

Vicepreşedintele PRO România, Aurelia Cristea, susţine că planul lui Liviu Dragnea a fost mereu acela de a-şi rezolva problemele în Justiţie cu ajutorul pârghiilor guvernamentale.

"Referitor la ordinele date în direct Guvernului pentru adoptarea unei Ordonanaţe de Urgenţă privind amnistia și gratierea repet doar ceea ce am spus în urmă cu aproape doi ani. Acesta a fost scopul ascuns al acestui personaj nociv pentru România. S-a folosit de PSD, de oamenii de bună credinţă de acolo, a prezentat un program de guvernare cât mai credibil economic. De doi ani, însă, vorbeşte obsesiv doar despre Justiție şi s-a înconjurat de oameni cu probleme penale sau condamnări. Scopul lui este clar, trebuie să scape de consecințele legii!", a declarat Aurelia Cristea pentru Ziua de Cluj.

"Discursul lui Liviu Dragnea seamană izbitor cu cel al lui Ceauseșcu ”despre străinii care ne vor răul, agenturile străine...” Este trist să vezi un nivel politic atât de josnic. Când cel care vorbește  este implicat în politică de 20 de ani, a condus un judeţ pe care nu l-a adus la un nivel rezonabill de prosperitate, dimpotrivă, dar el personal este stăpânul pământurilor, al insulelor și a tot ce mișcă în judeţul acela, îmi pun întrebarea cine pe cine exploatează? Cine minte şi cine e hoţul?", a afirmat vicepreşedintele PRO România.

Dacă în România intră într-adevăr alimente otrăvite, aşa cum a spus Dragnea, Aurelia Cristea s-a întrebat ce a facut până acum în această privință: "Din 2012 și până în 2015 a fost în Guvern, nu l-am văzut preocupat de acest subiect".

"Nu, nu ne vrea nimeni răul mai rău decât ni-l facem noi crezând şi alegând astfel de indivizi să ne conducă. Pentru că sunt incapabili să vorbească într-o altă limbâ decât aceea a puterii și a banilor, pentru ei și gașca lor. Dacă nu pot fura ceva, nu vor face nici un proiect, de aceea nu fac nici proiecte pe fonduri europene", a conchis vicepreședintele PRO România.

Csoma Botond (UDMR): Plângerea penală împotriva lui Iohannis, "o chestiune puerilă"

Reprezentantul UDMR Cluj în Camera Deputaţilor nu pare interesat de discursurile liderului PSD, deși partidul pe care îl reprezintă gravitează în jurul puterii: “Nu am urmărit în detaliu discursul domnului președinte”, a declarat Csoma Botond.

Acest aspect nu l-a oprint, însă, pe liderul UDMR Cluj să comenteze pe marginea subiectelor abordate de Liviu Dragnea, din ce a prins “cu coada ochiului”:

“Chestiunea asta, cu înalta trădare, mi se pare puerilă. Mi s-a părut la fel și atunci când Ludovic Orban a depus plângerea penală împotriva doamnei Dăncilă. Mi se pare pueril să folosești instituția plângerii penale în lupta politică cotidiană. Nu cred că îndemnul lui Liviu Dragnea este un răspuns pentru Orban, deoarece se petrece în alt context, dar consider că e pueril ca oameni politici responsabili să facă uz de plângeri care au o tentă politică, e imatur. Nu am ascultat discursul, repet, dar, dacă a avut un discurs împotriva Uniunii Europene, chiar înaintea preluării președinției de către România la Consiliul European, mi se pare neadecvat, dar nu pot să mă pronunț”, a conchis reprezentantul UDMR.

Cristian Lungu (PMP): "Discursul anunță o viitoare candidatură la prezidențiale"

Președintele interimar al PMP Cluj observă în ieșirea lui Dragnea viziuni naționaliste, preluate de la vecinul Viktor Orban sau poate chiar de la Benjamin Netanyahu: “Sunt niște tușe extrem de grave de naționalism, pe care nu le-am văzut la Liviu Dragnea. Cred că până acum mima mai mult această poziție pro-occidentală, el însuși și PSD-ul. În momentul acesta, și-a arătat adevărata poziție față de Uniunea Europeană. Sunt tușe luate de la Viktor Orban, din Ungaria, sau poate chiar din Israel, de la Netanyahu”, a declarat Cristian Lungu.

Motivul ieșirii agresive a liderului PSD nu este greu de deslușit pentru parlamentarul PMP, care are o ipoteză în ceea ce îl privește pe Dragnea: vrea să devină președinte.

“Eu cred că discursul anunță o viitoare candidatură la prezidențiale, o lansare a candidaturii la prezidențiale. Eu nu am văzut așa ceva la Liviu Dragnea până acum, era mult mai rezervat, mai timorat. Pentru prima dată cred că le-a arătat colegilor că poate să fie prezidențiabil”, a transmis senatorul PMP.

Revenind la ordonanța privind amnistia și grațierea, liderul PMP Cluj spune că acest demers politic va fi penalizat, dacă va fi dus la bun sfârșit, în anul electoral 2019.

“Informațiile mele sunt că ordonanța va fi depusă mult mai repede de 15 ianuarie. Am înțeles că ordonanța este deja scrisă, textul redactat. E practic ceea ce baronii PSD din țară l-au presat pe Dragnea de mult să facă, acesta a fost și motivul pentru care Liviu Dragnea a rămas încă la conducerea PSD: le-a promis acestor baroni că amnistia și grațierea va veni la un moment dat, la timpul potrivit. Cred că acest demers va fi coantificat foarte agresiv de electorat, la europarlamentare. Mă aștept ca PSD să se învârtă la 30-33% în cel mai bun caz, pentru ei“, a conchis Lungu.

Președintele PSD Cluj, deputatul Horia Nasra, nu a putut fi contactat.

 

Comenteaza