Reacţia ministrului Dîncu după ce site-ul MApN a fost atacat cibernetic de ruși

Reacţia ministrului Dîncu după ce site-ul MApN a fost atacat cibernetic de ruși
| Foto: Facebook.com/vasilesebastiandincu

Atacul cibernetic asupra siteului MApN a fost „un atac simbolic mai degrabă”, spune ministrul Apărării Naţionale, clujeanul Vasile Dîncu.

„Nu a fost decât un atac la site-ul nostru de prezentare, pentru transparenţă şi relaţii publice, deci, la o platformă exterioară, care nu are în spate nicio bază de date, nimic. (...) Este un atac simbolic mai degrabă, care încearcă să arate că nu funcţionează sau să îţi plaseze ceva, un alt mesaj, contrar, aşa se face în această zonă. Nu este un atac care să afecteze să spunem baze de date sau sistemul de comandă sau control, deci nu este cazul. Este doar un atac simbolic”, a declarat Dîncu.

Social-democratul precizează că informaticienii MApN studiază originea atacului. „A fost un atac care a blocat site-ul nostru de comunicare. (...) Asemenea atacuri şi în perioade fără război există, dar noi suntem pregătiţi. Diviziile noastre de cyber-security sunt pregătite pentru asemenea atacuri.

Nu am avut niciun atac major la baze de date sau la o instituţie importantă a României, în ultimii ani, care să fi avut şanse de succes, dar atacuri de genul acesta sunt şi din partea amatorilor, probabil şi sunt şi unele orchestrate instituţional, dar, din punctul nostru de vedere, în momentul acesta nu avem de unde să ştim. Noi suntem pregătiţi, diviziile noastre de cyber sunt pregătite şi la nivelul Armatei, dar la nivelul societăţii, în general, avem o foarte bună strategie”, adaugă Dîncu.

Ministrul Apărării Naţionale afirmă că dacă va fi cazul, vor fi luate măsuri suplimentare. „Vedem originea atacului, gravitatea posibilă a lui, ne vom gândi să vedem dacă nu avem vulnerabilităţi în acest sistem, dar aşa se întâmplă peste tot. Cu siguranţă că orice asemenea atac ne pune în gardă şi vom încerca să prevenim viitoare atacuri”, conchide Dîncu.

Vineri dimineaţă, accesarea site-urilor gov.ro, mapn.ro si politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro si a site-ului unei instituţii financiare a fost afectată de o serie de atacuri cibernetice de tip DDOS (distributed denial of service). Afectat este şi site-ul www.mapn.ro.

Potrivit ultimelor informații, grupul de hackeri pro-Rusia Killnet a revendicat atacurile împotriva site-urilor guvernamentale din România.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza