Rareș Bogdan: Muncitorii români vor putea cere ajutor de șomaj în statele UE, după un stagiu de 3 luni

Rareș Bogdan: Muncitorii români vor putea cere ajutor de șomaj în statele UE, după un stagiu de 3 luni

Eurodeputatul Rareș Bogdan, liderul delegației eurodeputaților români din grupul PPE, a anunțat că muncitorii români din țările UE vor putea cere ajutor de șomaj în statele unde lucrează, după o perioadă de stagiu de 3 luni.

“Dacă totul merge bine în zilele astea la Bruxelles, muncitorii români vor putea cere ajutor de șomaj în statele unde lucrează, după un stagiu de 3 luni. Avem discuții încinse pentru a obține cât mai multe drepturi pentru cei care muncesc în țările UE. După cum știți, săptămâna viitoare avem în plen o Rezoluție privind protecția lucrătorilor sezonieri, iar contribuția Delegației EPP România este decisivă. Nu vă plictisesc cu detaliile procedurale și conținutul integral al Regulamentelor ce trebuie schimbate! Sunt multe prevederi inacceptabile în actuala legislație europeană. Noi vrem, însă, să ne asigurăm că statele membre știu că au responsabilitatea de a avea sisteme de securitate socială stabile, cu măsuri realizabile și aplicabile imediat în cazul unei crize”, a scris Rareș Bogdan, pe pagina sa de Facebook.

Eurodeputatul PNL a precizat că Parlamentul European dorește revizuirea regulamentelor pentru protecția socială a tuturor cetățenilor UE, pentru combaterea abuzurilor asupra lucrătorilor mobili și pentru ca statele UE să facă operațional sistemul electronic de informații în materie de securitate socială.

Poza noua 26.06.2020“Nu în ultimul rând, cerem ca Autoritatea Europeană de Muncă să devină funcțională, pentru a include pe agenda sa problematica sezonierilor, să se asigure că legislația este respectată, nu ignorată”, a mai spus Rareș Bogdan, precizând că aceast prevedere reprezintă o contribuție a delegației române din grupul PPE și mulțumindu-le eurodeputaților Gheorghe Falcă, Traian Băsescu, Eugen Tomac și Loránt Vincze pentru implicare.

“Totodată, noi credem că agențiile de recrutare și angajatorii trebuie să ofere condiții mai bune. De pildă, să pună la dispoziție locuințe la standardul de sănătate și siguranță din țara membră. O afirm cu toată tăria: sezonierii sunt o categorie vulnerabilă. Sunt oameni și nu mai trebuie supuși abuzurilor! Vă mai spun doar că proiectul de regulament se concentrează pe cinci domenii: prestații de șomaj, prestații de îngrijire de lungă durată, acces la prestații pentru persoane inactive din punct de vedere economic, prestații familiale și legislație aplicabilă pentru lucrătorii detașați și persoanele care lucrează în două sau mai multe state membre. Vă țin la curent! Votul este programat săptămâna viitoare, la Bruxelles”, a mai precizat Rareș Bogdan.

Comenteaza