Rareș Bogdan îl vede pe Boc printre posibilii candidați la viitoarele alegeri prezidențiale. Ce spune de Orban și congresul PNL

Rareș Bogdan îl vede pe Boc printre posibilii candidați la viitoarele alegeri prezidențiale. Ce spune de Orban și congresul PNL

Europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan, a precizat că, unul dintre posibilii candidați ai liberalilor la viitoarele alegerei prezidențiale este și primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc.

Prim-vicepreședintele PNL a vorbit într-un interviu pentru libertatea.ro despre viitorul congres al PNL, despre planurile sale de viitor, dar și despre cele ale partidului din care face parte. Printre posibilii candidați la alegerile prezidențiale din 2024, Bogdan a înaintat numele edilului Clujului Emil Boc, din partea liberalilor, dar și a senatorului clujean Vasile Dâncu, din partea social-democraților.

Europarlamentarul spune că s-a convocat un Consiliu Național al PNL, iar luni, la Biroul Permanent, probabil se va hotărî data acestui Consiliu Național. „Doar Consiliul Național poate stabili data Congresului, urmând să fie convocat până la 1 octombrie. Undeva între 15 și 30 septembrie. E o hotărâre pe care a luat-o Ludovic, ne-a comunicat-o, urmează luni să vină cu detalii”, a precizat Bogdan.

– Au fost voci în partid care au criticat convocarea Congresului în septembrie?  „Da, domnul Florin Roman. Pe de-o parte trebuie organizat un congres, în același timp sunt voci care spun să nu ne concentrăm acum pe alegeri interne, care ar crea probleme în desfășurarea campaniei de vaccinare, cel puțin comunicațional, respectiv a chestiunilor legate de relansare și atunci ar fi fost mai bine ca aceste alegeri să se amâne puțin. Într-un partid sunt voci și voci, Ludovic Orban, președintele partidului, a hotărât asta.

– În opinia dumneavoastră, se impune organizarea congresului la 15 septembrie? „Nu este vital pentru PNL, adică putem să mergem înainte și cu actuala conducere, dar este important să avem o conducere statutară. Nu am văzut asta ca pe treabă capitală. De-o fi una, de-o fi alta… ce e scris și pentru noi, bucuroși le-om duce toate, de e pace, de-i război”.

„Miza congresului PNL e uriașă”

– În momentul de față, în PNL e pace sau război? „În momentul de față este pace, dar un congres poate declanșa război. Astăzi e pace. Gândiți-vă că miza congresului PNL e uriașă. Pentru că cine câștigă alegerile de președinte al partidului, în perspectiva anului electoral 2024, poate însemna foarte mult. Adică, președintele PNL poate fi, foarte probabil, candidat la Președinție, chiar dacă această candidatură este peste trei ani.

– În 2024 vom avea alegeri locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale. Credeți că viitorul președinte PNL trebuie să fie „locomotivă”, adică cel care trebuie să tragă partidul și în cursa prezidențială? „Avem alegeri și de guvernator. Este poate cel mai încărcat an electoral din istoria recentă a României… Sigur că președintele PNL va avea o șansă, dar asta nu înseamnă că el trebuie să fie și candidatul la Președinție. Poate fi complet altul. Noi vrem să reușim să păstrăm în zona dreptei viitorul președinte al României, dar mie mi se pare puțin incorect să vorbesc astăzi despre Președinția României, atâta timp cât avem un președinte în funcție, apt, plin de forță și care are încă trei ani și jumătate de mandat. Deci, aș evita să vorbesc despre viitorul președinte, prefer să vorbesc despre actualul președinte și încă ce are de făcut pentru România.

– Ați anunțat că nu veți candida la șefia partidului. Ce anume v-a determinat să luați această decizie? „Consider că încă am multe de făcut. Președinția partidului înseamnă că practic 80-90% din timpul tău este dedicat exclusiv PNL. Eu sunt o fire mai liberă, mai libertină, mai plină de inițiativă. Pentru moment, cred că există și alte opțiuni. Eu mă voi înscrie, în schimb, într-o echipă care sper să fie câștigătoare, în pozițiile doi-trei. Cred că poate să fie și altcineva care să ocupe poziția din fruntea partidului.

– Există posibilitatea de a reevalua această decizie? Dacă o vor cere filialele, de exemplu? „Nu. Eu îmi știu foarte bine pașii. Cred că PNL are oameni foarte buni. Sunt ultimul venit din echipa conducătoare a PNL și cred că este normal să-mi fac puțin ucenicia în cadrul partidului. Chiar dacă am adus un plus, recunoscut de colegii mei, eu trebuie să-mi fac ucenicia în partid și după asta să mă bat pentru prima poziție sau altă poziție. Deocamdată, poziția de prim-vicepreședinte, pe care am câștigat-o la ultimul congres, este poziția pentru care probabil mă voi lupta și la viitorul congres. Este suficient.”

– După alegeri și negocierile care au urmat pentru formarea guvernului ați criticat modul în care domnul Ludovic Orban conduce PNL. S-a schimbat ceva la vârful partidului de atunci? „Termenii folosiți de mine au fost un pic mai duri. Au venit din zona de presă. Eu venind din presă, am constatat că libertatea noastră era mult mai mare decât cea din politică. Termeni ca „umflatul capului” au părut aici revoluționari. În presă, a folosi termeni de genul ăsta nu pare ceva exagerat. Am văzut că a speriat această modalitate de exprimare. A existat indiscutabil un pericol de conducere autocratică, care trebuie reglat prin noul congres. Membrii echipei, prim-vicepreședinte, eventual președinte executiv, secretar general trebuie să aibă un rol mai important, iar puterea nu trebuie concentrată într-o singură mână. O putere concentrată într-o singură mână riscă să ducă la derapaje.”

– Ocupați funcția de prim-vicepreședinte PNL. Sunteți deja pe poziția „doi-trei”. Reușiți să jucați acest rol în PNL? „Dacă aș fi lăsat, da. Real, nu. În momentul de față, chiar dacă poziția este de nivelul doi-trei, puterea reală nu este la acest nivel. Este o putere, dar nu pe atât cât ne dă numele funcției. Pentru asta luptăm. În următoarea conjunctură, indiferent dacă rămâne Ludovic Orban sau dacă vine altcineva, prim-vicepreședinții, președintele executiv, secretarul general să aibă mai multă putere. Practic să fie o conducere colegială, colectivă. O astfel de formulă ajută partidul. Repet, când puterea este concentrată într-o singură mână, riscul de derapaje este accentuat.”

– În PNL puterea este concentrată într-o singură mână? „Putem să afirmăm că puterea o are Ludovic Orban. Și parțial premierul, prin poziția de premier. Dar în cadrul PNL puterea aparține aproape în totalitate președintelui. – Când președintele Iohannis face o recomandare este destul de rapid pusă în practică de PNL… – Ar fi bine să fie așa. M-aș bucura să fie așa. Nu este întotdeauna așa.”

– Apar blocaje de comunicare între președintele Klaus Iohannis și liderul PNL Ludovic Orban? „Nu. Cred că cei doi comunică. Nu știu detalii din interiorul relațiilor lor, dar cred că comunică între ei, nu există un blocaj în acest moment. Adică inclusiv data congresului, cred că Ludovic nu a luat-o de capul lui. Sunt convins de asta, este un om cu prea multă experiență politică ca să eludeze cel mai important vector de putere din România.”

„Orban poate rămâne la conducerea PNL, dar cu un partid bolnav”

– Se simte nevoia unui suflu nou în PNL? „PNL este un partid cu o tradiție uriașă. Are peste 145 de ani de existență. E partidul care a reformat și modernizat România. E nevoie ca noua viziune să-și facă loc mai puternic. Asta nu înseamnă că trebuie îndepărtat cineva. Nu trebuie îndepărtat nimeni. Trebuie constituită o echipă în care viziunea vechiului și viziunea noului să fie complementare, să fie convergente.

– Credeți că domnul Ludovic Orban ar putea face un pas către gruparea care reprezintă „viziunea noului”? „Cred că dacă ar face asta ar avea de câștigat partidul, ar avea de câștigat România, ar avea de câștigat el. Altfel, se riscă un război surd, dur, mult mai periculos pentru stabilitate. Pentru că astăzi PNL nu mai reprezintă doar un partid, reprezintă Guvernul României, reprezintă partidul de guvernământ. Un astfel de gest ar arăta maturitate politică din partea lui Ludovic Orban și înțelegerea lucrurilor.  Nu știu dacă se va întâmpla sau nu. Experiență politică Ludovic are, ar trebui să simtă trendurile, să simtă suflurile pentru viitor. Nu știu dacă o va face sau nu, dar ar fi salutară o astfel de decizie. De a deschide porțile decizionale spre Florin Cîțu, Rareș Bogdan, Dan Motreanu, Robert Sighiartău, Emil Boc și așa mai departe.”

– Un pas către acest grup ar reprezenta și un pas înapoi în partid pentru domnul Ludovic Orban? „Nu. Ar însemna să facă un pas înainte spre înțelegerea unei conduceri pentru viitor. Nefăcând asta riscă foarte mult. Sigur că poate rămâne la conducerea partidului, dar cu un partid bolnav. Care va avea frustrări majore din partea celor care vor fi îndepărtați sau vor fi izolați.”

„Voi fi 100% în tabăra celui care va câștiga”

– Să înțelegem că, cel puțin teoretic, nu excludeți posibilitatea de a-l susține pe domnul Ludovic Orban în anumite condiții pentru un nou mandat în fruntea partidului? „Nu am discutat acest lucru. Consider că pentru sănătatea democrației interne, este nevoie de un contracandidat, este nevoie de o bătălie. Nu sunt adeptul unui singur lider, care să candideze și ceilalți să se supună. Concurența internă ajută la sănătatea partidului.”

– Când ați spus că veți fi în tabăra câștigătoare vă refereați la tabăra acestui contracandidat? „Eu voi fi 100% în tabăra celui care va câștiga. Iar eu voi avea un aport important în tabăra câștigătoare. Care va fi aia, vom vedea. Deocamdată sunt mai multe opțiuni, mai multe nume, mai multe scenarii de lucru. Cert este că PNL nu va merge pe ideea unui singur candidat.”

Poza noua 07.08.2018- Luați în calcul o candidatură la alegerile prezidențiale din 2024? „Sunt un om cu frică de Dumnezeu și care își construiește în spațiul public cariera pas cu pas. Cred că este devreme să discutăm despre asta. Eu sunt un om tânăr (46 de ani – n.r.). Am de învățat foarte multe, sunt foarte deschis la tot ce e nou. Deocamdată cariera de europarlamentar lider de delegație mi se pare una foarte bună, strângerea relațiilor cu delegațiile altor țări și învățarea coridoarelor puterii de la Bruxelles, un Bruxelles din ce în ce mai important în construcția de putere din România, este pentru mine alegerea corectă a momentului. Ce se va întâmpla pe viitor, vom vedea. Deocamdată nu iau în calcul o astfel de candidatură.”

– După semnalul dat de criza schimbării domnului Vlad Voiculescu, ce șanse are coaliția să-și ducă mandatul până la capăt? „Primele alegeri sunt peste trei ani și o lună. E foarte mult. Vedem că aversiunea față de PSD și Liviu Dragnea, la un an și șase luni de la preluarea puterii de către PNL este mult mai scăzută. Asta arată că poporul român este dispus, în bunătatea sa, să ierte extrem de repede. Eu spun că în trei ani putem putem face lucruri mărețe, care să ne repoziționeze și greșelile guvernării și ale unor numiri din primul an de guvernare să fie uitate, să fie iertate. Avem o șansă istorică. Avem șansa a 150 de miliarde de euro pentru investiții. Avem o șansă de a crește economic.”

– Ați spus că stânga va prezenta un candidat extrem de puternic. Ce nume luați în calcul?  „Indiscutabil este Vasile Dâncu, sunt Sorin Grindeanu, Gabriela Firea, Marcel Ciolacu și, de ce nu, este un candidat care părea un outsider, dar care lucrează intens la construirea imaginii, cel puțin la nivel internațional, este Mircea Geoană. Deci ei au cel puțin cinci opțiuni viabile. Noi avem opțiuni ca Ludovic Orban, Emil Boc, Dacian Cioloș sau un outsider, de ce nu, de tipul Vlad Voiculescu, Cătălin Drulă, Rareș Bogdan sau alte nume.

Eu cred sincer că PSD va da candidatul care va merge în turul doi și care în proporție de 99% va pierde în fața candidatului dreptei. Candidatul dreptei nu poate fi decât din partea PNL sau USR-PLUS, cu prima șansă pentru PNL. Dar trebuie să fim foarte atenți, să nu ne trezim în turul doi cu un candidat PSD și un candidat AUR, de tipul Călin Georgescu, pentru că ar fi tragic pentru România”, a adăugat Rareș Bogdan.

Comenteaza