Rafila și Streinu-Cercel candidează la parlamentare. Profesor UBB: „Este imoral și violează etica profesională”

Rafila și Streinu-Cercel candidează la parlamentare. Profesor UBB: „Este imoral și violează etica profesională”

Expert în sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), Răzvan Cherecheș nu este de acord cu intrarea în politică a celor doi medici.

Profesorii Alexandru Rafila și Adrian Streinu-Cercel vor candida la alegerile parlamentare din 6 decembrie din partea PSD. Rafila va deschide lista social-democraților la Camera Deputaților în București, iar Streinu-Cercel este pe poziția a doua pentru Senat a PSD, tot în capitală. Într-o postare pe rețelele de socializare, Cherecheș i-a criticat pe cei doi doctori pentru decizia de a candida la alegerile parlamentare.

Faptul că cei doi profesori de primă imagine în pandemie candidează pentru parlament pe listele unui partid politic este IMORAL!  Lupta cu pandemia COVID-19 a implicat măsuri nepopulare și cu implicații pentru procesul politic și electoral - faptul că principalele voci din partea lumii științifice aveau o agendă politică ascunsă compromite toate afirmațiile lor, le mânjește cu interesul propriu.

Exact la fel cum în lumea sănătății publice trebuie să declari dacă ai un conflict de interese (de exemplu finanțare de la o firmă de farmaceutice), cei doi ar fi trebuit să își declare conflictul de interese anterior oricăror declarații profesionale. Încrederea populației în lumea științifică va scădea și mai mult și va crește probabilitatea alunecării către știri conspiraționiste false.

Și mie mi s-a propus intrarea pe loc eligibil pe lista unui partid și am refuzat imediat - este un conflict de interese evident. Partea tristă este că Rafila a avut mesaje coerente și bazate pe dovezi, care acum sunt puse sub semnul întrebării.

Ca cercetător și profesor în sănătate publică, opinia mea profesională este că Rafila și Streinu-Cercel au adus deservicii majore comunicării cu populația în timpul pandemiei, au compromis din punct de vedere moral măsurile susținute de către ei și violează etica profesională”, a scris acesta, pe pagina sa de Facebook.

Alexandru Rafila (58 de ani) este reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii și șeful laboratorului Institutului Național de Boli Infecțioase (INBI) Matei Balș din București. Adrian Streinu-Cercel (64 ani) este managerul INBI. Acesta a fost implicat într-un scandal mediatic, la începutul pandemiei de coronavirus.

A ocupat funcția de președinte al Comisiei pentru managementul clinic și epidemiologic al COVID-19 din cadrul Ministerului Sănătății între 6 aprilie și 23 aprilie. Streinu-Cercel a fost demis în urma apariției în presă al unui plan de luptă împotriva epidemiei care prevedea carantinarea separată de familii a persoanelor de peste 65 de ani.

Comenteaza