Proiect pentru sporirea natalităţii: Statul să suporte şi a doua inseminarea artificială. Femeile necăsătorite, eligibile

Proiect pentru sporirea natalităţii: Statul să suporte şi a doua inseminarea artificială. Femeile necăsătorite, eligibile
Inseminarea artificială umană ar urma să fie suportată de stat şi a doua oară, în cazul în care prima încercare eşuează, procedura fiind accesibilă şi femeilor necăsătorite, potrivit unui proiect de lege, care prevede şi acordarea unor reduceri fiscale pentru mamele care au minim doi copii.

Proiectul de lege privind inseminarea artificială umană şi sporirea natalităţii, depus la Senat, prevede ca „inseminarea artificială umană să fie susţinută financiar de stat şi a doua oară în cazul în care prima dată eşuează", pentru această procedură fiind eligibile şi femeile necăsătorite.

"O persoană care astăzi este căsătorită şi beneficiază de acest program, mâine poate să divorţeze copii fiind crescuţi într-o familie monoparentală. Nu este un argument ca la momentul inseminării mama să fie căsătorită ca mai apoi dacă divorţează sau din alte motive rămâne fără soţ nu se poate anula procedura de inseminare artificială. E o barieră artificială creată pentru a limita numărul de mame care pot să apeleze la o astfel de soluţie", susţine deputatul PSD Mariu Bota, în expunerea de motive a actului normativ.

Bota susţine că prima inseminare poate să nu fie un succes şi "pentru că statul nu mai acordă şansa unei a doua încercări", femeile care îşi doresc un copil sunt nevoite să recurgă la mijloace financiare proprii, atrăgând atenţia că natalitatea este în scădere.

Prin această se doreşte încurajarea natalităţii "în familii cu părinţi care muncesc spre a acorda condiţii de trai decente, de creştere şi învăţare a copiilor", susţine social-democratul, în expunerea de motive.

Astfel, mamele care dau naştere şi cresc mai mult de un copil, ar urma să beneficieze la al doilea copil de reducere fiscală la impozit pe venit echivalent cu 25% din cuantumul sumei care se strânge din aplicarea cotelor de impozit pe venit, CAS şi CASS până la împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv terminarea liceului, sau până la împlinirea vârstei de 24 de ani, respectiv terminarea studiilor universitare la zi a copilului, potrivit sursei citate.

La al treilea copil reducerea fiscală la impozit pe venit şi reducerea la CAS şi CASS ar urma să se dubleze.

"Pentru doi copii înscrişi la şcoală, în clasele 0 - 12, se primeşte lunar o alocaţie de şcolarizare egală cu 50% din salariul minim pe economie, iar pentru trei copii alocaţia va fi egală cu salariul minim pe economie. Alocaţia nu se acorda daca copiii nu frecventează şcoala, sau rămân repetenţi", mai prevede actul normativ.

În cazul în care custodia copiilor, în urma unui divorţ, deces al mamei sau alte motive, este încredinţată unei alte persoane, aceasta beneficiază de reducerile fiscale aminitite.

Sumele necesare implementării proiectului de lege ar urma să fie alocate anual de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, prin bugetul asigurărilor sociale, iar prevederile legii să se aplice începând cu prima lună după expirarea concediului de maternitate.

Proiectul de lege este susţinut de 22 de parlamentari PSD.

Senatul este prima Cameră sesizată.

 

Comenteaza