Video Primarul Emil Boc explică de ce reforma în administrația centrală este mai importantă decât cea la nivel local

Primarul Emil Boc explică de ce reforma în administrația centrală este mai importantă decât cea la nivel local

Al doilea pachet de măsuri de reformă ale Guvernului Bolojan conține două componente care privesc administrația locală în mod direct. Primarul Emil Boc a atras atenția, la ZIUA LIVE, de ce este importantă reorganizarea în acest sector.

Acest al doilea pachet de măsuri fiscale va cuprinde niște principii de reformă administrativă la nivel local și central, fiind vorba și de o descentralizare.

Primarul Emil Boc a vorbit, la ZIUA LIVE, despre impactul pe care aceste măsuri îl va avea la nivelul Primăriei Cluj-Napoca, și a explicat că reorganizarea în administrație este necesară mai ales la nivel central.

„Orice proces de restructurare trebuie să înceapă cu o atitudine deschisă. Să vedem unde lucrurile pot fi îmbunătățite. Singurul domeniu care a fost cât de cât reformat și unde s-a păstrat reforma a fost administrația publică, pentru că noi avem plafon. Nu avem voie să avem mai mult de 800 de angajați în aparatul primăriei.

Nu vorbesc aici de regii. La nivel național nu avem (reformă – n.red). Astăzi, se pot angaja în agențiile guvernamentale, în ministere număr nelimitat de angajați, nu este nicio barieră. Legea este dată în timpul guvernului pe care l-am condus, în 2011 – de a plafona numărul maxim de angajați pe care să îi ai în administrațiile locale.

Dar abuzurile ca număr de personal mare în administrație nu le găsim la nivel local, ci în instituțiile centrale, unde nu am apucat să impunem normative de personal. Unele agenții au fost reînființate după ce am plecat”, a explicat Emil Boc.

Prioritizare a proiectelor și atragere de fonduri europene

O altă componentă a pachetului de măsuri de reformă vizează prioritizarea investițiilor cu impact direct în dezvoltare și urgentarea accesării fondurilor europene.

Pe acest subiect există discuții, iar unii primari au susținut că nu pot renunța la investiții. Emil Boc a subliniat și importanța acestei componente din al doilea pachet.

„Nu trebuie să fie o competiție între primari (pe acest subiect – n.red). Trebuie să fie o competiție între proiecte. Noi am făcut asta și în 2010, când a venit Banca Mondială și a întrebat – cum vă puteți permite să aveți 46.000 de șantiere pornite? Nici America nu are atâtea.

Cum utilizăm banii eficient? Trebuie văzut care sunt acele proiecte ce au peste 70-80 la sută grad de finalizare, pentru a investi bani să fie terminate. Dacă este într-un grad avansat de finalizare, îl termini. Deci, trebuie prioritizate.

A doua prioritate vizează fondurile europene, sunt bani gratis... banii europeni și cofinanțare acolo unde sunt bani europeni. Pui caii în fața căruței nu invers”, a mai precizat Emil Boc.

Reamintim, Guvernul și-a asumat, luni, răspunderea pe pachetul măsurilor fiscale. Premierul Ilie Bolojan a declarat, în plenul Parlamentului, cu ocazia asumării răspunderii guvernului pe primul pachet de măsuri fiscale, că până la finalul lunii iulie va reveni cu un al doilea pachet pentru reducerea deficitului, "cu accent pe echitate și eficiență".

 

Comenteaza