Prezidențiabilii USR, între lamentări, fâstâceli și entuziasm

Prezidențiabilii USR, între lamentări, fâstâceli și entuziasm
Înaintea discursurilor electorale, actualul lider al USR, Nicușor Dan, era considerat mare favorit al alegerilor pentru funcția supremă în partid. Mesajul transmis, însă, de clujeanul Emanuel Ungureanu a ridicat asistența în picioare.

Cea de-a doua sesiune a celei de-a doua zi a congresului USR a debutat cu un moment care a demonstrat din nou amatorismul unui partid aflat încă la început și format din oameni lipsiți de experiență politică. Dacă mai toate partidele au procedura și buletinele de vot pregătite cum mult timp înaintea congresului, în cazul USR, aproximativ o jumătate de oră a fost alocată dezbaterii modului în care să se desfășoare votul.

Astfel, asistența a fost întrebată și chiar s-a supus la vot, nu înaintea unor numeroase intervenții din sală, dacă selectarea candidaților favoriți să se facă scriind cu pixul câte un x sau câte un număr (care să-i ordoneze valoric pe cei aleși) în dreptul numelor acestora, dacă să se valideze sau nu buletinele incomplete (care nu au suficienți candidați votați pentru toate funcțiile scoase la concurs), respectiv, dacă buletinele de vot să fie distribuite pe baza buletinului de identitate sau doar a legitimației de delegat.

Odată depășit, cu mare greutate, acest moment de oarecare naivitate, s-a tras la sorți electronic ordinea în care vor vorbi cei patru candidați la funcția de președinte. Întâmplător, calculatorul i-a ordonat pe cei patru în ordine alfabetică. Lipsa de experiență politică a generat două caracteristici comune celor patru discursuri. Una a fost pozitivă și a însemnat lipsa aproape totală a limbajului de lemn și a clișeelor cu care politicienii "versați" se încrâncenează să insulte inteligența românilor. Cea de a doua a fost mai puțin lăudabilă, toți vorbitorii servind audienței multe ambiții, dar extrem de puține soluții.

Primul care a încercat să-și convingă colegii a fost Nicușor Dan. El și-a prezentat programul, admițând că acesta are doar câteva ținte fixate pentru anul electoral 2020. Dan vrea ca, peste trei ani, USR să devină al doilea partid al țării, să se bată cu șanse la primăriile marilor orașe, să obțină un scor electoral care să-i permită să propună un nume de premier. El a enunțat și două obiective pentru sfârșitul lui 2018 - formarea unui cabinet din umbră și stabilirea candidaților de primari, în paralel cu organizarea de filiale USR în majoritatea orașelor și în cât mai multe comune. Când a venit, însă, vorba să spună cum pot fi atinse aceste obiective, dan nu a reușit să rostească decât o singură frază: "Să ne concentrăm, să muncim împreună".

Apoi a trecut la lamentări. Mai întâi s-a plâns de conflictul iscat în interiorul partidului între ceea ce el a numit "progresiști" și "conservatori" și n-a avut nicio ezitare în a-și acuza colegii de "atitudine extremistă". După care a început să-și plângă de milă, susținând că ar fi victima atacurilor nedrepte din partea propriilor colegi de partid. "Atitudinea unor colegi față de mine m-a descumpănit. S-a creat o mitologie în interiorul USR în care unii vor democratizarea și alții, printre care și eu, nu vor, unii vor dezbatere și alții, printre care și eu, nu vor dezbatere. Sunt mâhnit că cei care mă acuză pe forumuri nu discută față în față", s-a lamentat Dan.

Apoi, deși e președintele în funcție, deci are toate pârghiile partidului la îndemână, Dana a acuzat apariția "cooperativelor". "Există înțelegeri subterane, grupuri de oameni care s-au înțeles să-și dea voturile la schimb", a reclamat Dan. În cele din urmă, tactica victimizării a avut succes, la final fiind aplaudat în picioare de mai toată asistența.

Au urmat două momente comice. Primul a fost servit de o candidată, Cristina German, emoționată și fâstâcită dincolo de orice limită, care a uitat până și la ce funcție candidează, susținând în mod repetat că și-a depus candidatura pentru Biroul Național. A început povestind despre o petrecere, la care a băut doar apă și s-a discutat exclusiv politică, după care și-a povestit prima sa experiență dincolo de hotarele țării. Totuși a lansat și un atac subtil la adresa lui Dan. "Îl dorim cu toții pe Cioloș în partid, dar n-are loc pentru că suntem dezorganizați. E absurd să spui că e un pericol pentru noi pentru că ne-ar împărți electoratul", a afirmat German.

După candidata cu reacții de școlăriță pierdută de emoție la serbarea de sfârșit de an a urmat Șerban Marinescu, un candidat din Teleorman, care a vorbit despre cât mult rău a făcut partidul lui Dragnea și a afirmat că USR ar avea nevoie de un steag. "Dacă voi ridicați steagul libertății, oamenii vă vor urma", a decretat Marinescu, un vorbitor cu un debit verbal care l-ar fi făcut invidios până și pe Ilie Dobre.

Ultimul vorbitor a fost clujeanul Emanuel Ungureanu. El a început adresându-i-se direct lui Nicușor Dan. "Dragă Nicușor, acest partid are nevoie ca de aer de un lider care să împace. Discursul tău nu m-a inspirat deloc. Sper că, dacă vei fi în continuare președinte, să te întâlnești - și te rog în fața tuturor - cu cei pe care nu i-ai nominalizat și să faci bine acestui partid... și dacă vei mai fi președinte, și dacă nu", i-a transmis Ungureanu creatorului USR.

Apoi a amintit o declarație mai veche de-a lui Dan prin care acesta îl chema în Partid pe Dacian Cioloș, pentru ca mai apoi să spună că nu mai vrea să fie coleg de partid cu fostul premier. "Aceste răzgândiri au făcut ca oamenii să ne pună eticheta de partid nehotărât, de soros-iști, de sereiști. Păi credeți că, dacă eram soros-ist, mă mai alegeau clujenii deputat?", a spus Ungureanu.

Și apoi a dezvoltat subiectul Cioloș. "Ca partid de buzunar n-avem șanse fără energia din platforma «România 100». Nu cred în mesianisme, nu spun că Dacian Cioloș e salvarea, dar sunt atâția Dacian Cioloș pe care noi ar trebui să îi lăsăm să intre la noi în partid și să avem această capacitate și maturitate să le lăsăm locul. Trebuie să avem această capacitate extraordinară să îi capacităm pe oamenii mai buni decât noi ca să ne ia locul", a spus Ungureanu.

Deputatul clujean a avut abilitatea de a folosi disensiunile din USR în folosul său. "Avem în partid trei lideri și un purtător de cuvânt care vorbește mai bine decât toți trei: Nicușor Dan, Clotilde Armand, Cristian Ghinea și Dan Barna, ce facem îi separăm? De asta candidez!", a anunțat Ungureanu. La rândul său, a izbutit, la final, la fel ca Nicușor Dan, să ridice sala în picioare și să primească aplauze prelungite.

Înainte de a da drumul votului, prezentatorul evenimentului a mai declanșat un eveniment absolut inedit pentru o asemenea manifestare politică, a chemat pe scenă și i-a prezentat individual, în ovațiile participanților, pe toți cei care au contribuit la organizarea congresului de la Cluj.

Vom anunța cât de curând rezultatul votului.

 

Comenteaza