Premierul Victor Ponta, inculpat în dosarul lui Dan Şova

Premierul Victor Ponta, inculpat în dosarul lui Dan Şova
Premierul Victor Ponta a fost pus sub inculpare luni în dosarul în care este urmărit penal alături de Dan Şova, iar procurorii urmează să identifice bunurile acestuia, pentru ca o parte să fie puse sub sechestru.

"Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Ponta Viorel Victor, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel", în prezent prim-ministru al României, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălarea banilor", se arată într-un comunicat de presă remis luni.

În ordonanța procurorilor se arată că în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o parte însemnată din sumele obținute de către SCA „Șova și Asociații" de la complexele energetice Turceni și Rovinari a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Dan Şova și a persoanelor din sfera sa relațională.

Astfel, la data 6 mai,  în contextul documentării aspectelor privind relațiile contractuale ale societății de avocatură SCA „Șova și Asociații" s-a dispus predarea de către autoritatea fiscală competentă,a tuturor înscrisurilor existente privind actele de inspecție fiscală efectuate la Cabinetul de Avocat „Ponta Victor Viorel".

În urma analizării înscrisurilor, în raport de probele ce fuseseră deja administrate în cauză, a rezultat că "la data de 30.08.2007, între SCA „Șova și Asociații" reprezentată de Șova Dan-Coman și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel", reprezentat de Ponta Victor-Viorel, s-a încheiat o convenție de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părți în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum și în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenția s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată şi a prevăzut că pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocați, iar avocatul Ponta Victor-Viorel să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară".

Prin act adițional, onorariul lui Ponta s-a majorat, din aprilie 2008, la suma de 3.000 euro/lună.
Convenția de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Victor Ponta a devenit ministru. Pentru presupusele activități efectuate, el a emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei, mai arată abnchetatorii.

"Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societății de avocați SCA „Șova și Asociații", care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Șova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziție în privința oricăror acțiuni de orice natură care implicau societatea de avocați", susţin procurorii DNA.

Ulterior, pe fondul unor controale fiscale desfășurate în perioada mai-octombrie 2011, Ponta s-a înțeles cu Șova ca acesta să întocmească în cadrul firmei de avocați rapoarte de activitate juridică pretins a fi prestată de Ponta, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția.

Întrucât specializarea juridică a actualului premier este dreptul penal, s-a stabilit ca activitățile să vizeze asistența juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienții firmei. Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008.

"Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste" după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfășurată de mai mulți avocați din cadrul SCA „Șova și Asociații", avocați care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitățile respective, nici măcar în parte. Ponta Victor-Viorel a folosit o parte din sumele obținute de la SCA „Șova și Asociații" pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București", se mai arată în documentul citat. 

De asemenea, din 11 noiembrie 2008 până în iunie 2009 Ponta a primit dreptul de utilizare cu titlu gratuit a unui autoturism marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocați a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) și alte obligații către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei.

În cauză, procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpatului Ponta Victor-Viorel.

Comenteaza