Premierul Ponta a demisionat. "Constat supărarea legitimă care există în societate"

Premierul Ponta a demisionat.
Premierul Victor Ponta şi-a anunţat miercuri dimineaţa, în cadrul unei declaraţii de presă, demisia din funcție.

Prim-ministrul a afirmat că nu poate ignora mişcarea legitimă a celor ce au ieşit marţi seara în stradă, precizând că deşi şi-a învins adversarii de pe scena politică, nu poate rămâne indiferent în faţa dorinţei maselor şi că "nu se bate cu oamenii".

"Am obligaţia să constat supărarea legitimă care există în cadrul societăţii şi nevoia de a avea responsabilităţi mai mari decât a patronilor de la firma respectivă (...) Ar fi o greşeală sa ignor acest lucru. Nu vreau şi nu cred că este corect să las această responsabilitate nici în seama celor care au fost în teren, nici pe seama primarilor, secretarilor de stat, miniştrilor, sunt gata să fac eu acest gest pe care o parte importantă din societate îl aşteaptă şi evident, începând cu ziua de astăzi îmi depun mandatul de prim-ministru, implicit, şi al Guvernului României şi fac acest lucru pentru că în anii în care am făcut politică, rezist la orice bătălie cu adversarii politici, niciodată însă nu mă bat cu oamenii şi cred că ar fi o mare greşeală şi cred că am avea toţi de suferit"", a declarat Ponta.

El a precizat că în cazul Clubului Colectiv răspunderea juridică va fi stabilită de către Justiţie, el considerând că supărarea cetăţenilor nu trebuie să degenereze în violenţă stradală, motiv pentru care demisia Guvernului este cea mai oportună soluţie.

"Supărarea, suferinţa legitimă a oamenilor nu trebuie să degenereze într-un joc politic sau jocuri de putere cu efecte negative imposibil de anticipat şi cred că agresivitatea, toleranţa, violenţa chiar verbală, e un cost pe care nu trebuie să ni-l asumăm dacă vrem să trăim într-o ţară care se îmbunătăţeşte în fiecare zi. Sper ca depunerea mandatului meu şi al Guvernului să satisfacă aşteptările celor care au protestat şi să revenim cât mai rapid la raţiune şi la soluţii raţionale pentru ceea ce e de făcut în România", a precizat Ponta.

Premierul a ţinut mai apoi să mulţumească celor care au avut încredere în Guvernul condus de el, dar a lansat şi o avertizare: el a susţinut că cei ce se vor folosi de suferinţa oamenilor în scop politic "vor plăti un preţ foarte scump".

"Vreau să mulțumesc celor care au votat acest Guvern și a celor care au fost alături de Guvern cu loialitate şi sunt convins că parlamentarii care ne-au sprijit au de ce să se mândrească cu rezultatele economice ale Guvernului. Vreau să fac o observaţie: cei care speculează în sens politic suferinţa oamenilor vor plăti un preţ foarte scump. Până la momentul formării unui nou Guvern, în urma discuțiilor între președinte și partidele parlamentare, bineînțeles ne îndeplinim atribuțiile de fiecare zi și imediat ce noul Guvern va fi instalat, putem să predăm o situație economică și socială mult mai bună decât cea pe care am preluat-o", a spus Victor Ponta.

Decizia de a demisiona a fost luată după ce peste 25.000 de persoane au ieşit marţi seară în stradă, în Bucureşti, şi au cerut demisia primarului Cristian Popescu Piedone, a premierului Victor Ponta şi a ministrului Gabriel Oprea, în urma tragediei de vineri seara de la clubul Colectiv.

În incendiul petrecut vineri seară în clubul bucureştean şi-au pierdut viaţa 32 de persoane, alte aproape 200 fiind rănite, dintre care 130 sunt încă internaţi în spitalele din Capitală.

Comenteaza