PNL vrea comasarea alegerilor locale cu primul tur al prezidenţialelor. Când ar putea avea loc

PNL vrea comasarea alegerilor locale cu primul tur al prezidenţialelor. Când ar putea avea loc
| Foto: digi24.ro

Potrivit surselor politice, scenariul este în discuţie, dar nu a fost agreat în cadrul coaliţiei de guvernare, cel puțin nu deocamdată.

Liberalii nu renunţă la ideea comasării alegerilor, în contextul celor patru runde de scrutinuri din anul electoral 2024 şi iau în calcul o comasare a primului tur al alegerilor prezidenţiale cu alegerile locale, în luna septembrie.

Scenariul de lucru este în discuţie dar nu a fost agreat în coaliţiei. Pentru a putea fi constituţional, decizia trebuie luată până cel târziu în luna februarie, scrie news.ro.

În cazul unei comasări a celor două tipuri de alegeri, locale cu primul tur al prezidenţialelor, preşedintele în funcţie ar urma să rămână la Palatul Cotroceni până la finalizarea turului doi al alegerilor prezidenţiale, când noul preşedinte îşi va prelua mandatul. 

Potrivit surselor, este singura variantă de comasare constituţională, în condiţiile în care data alegerilor parlamentare nu poate fi schimbată.

Liderul PNL Cluj, Daniel Buda, a vorbit, la ZIUA LIVE, despre acest subiect și susține că ar fi aproape imposibil ca alegerile să nu fie comasate.

Este o chestiune de responsabilitate această decizie. Există în momentul de față un sondaj de opinie care spune că 67% dintre români ar dori să se facă alegeri comasate deoarece avem trei rânduri de alegeri care ar îngreuna bugetul, dar ar însemna și o blocare a actului de guvernare. Problema sunt alegerile locale, parlamentare și cele prezidențiale. Nu vorbim aici de cele europarlamentare.

Ar fi aproape imposibil să nu fie comasate aceste alegeri. Am ajunge la situație de primari nevalidați și aspecte de genul. Ar fi foarte complicat de gestionat. Logica de cuplare a alegerilor locale cu parlamentarele este bună și n-ar fi niciun fel de problemă din punct de vedere constituțional.

De asemenea, s-ar economisi și foarte mulți bani. Făceau colegii mei un calcul că s-ar putea face aproximativ 52 de km de autostradă cu acești bani. Mă deranjează această abordare a PSD-ului, pentru că și ei văd aceste sondaje. Este o chestiune de opțiune politică. Vedem dacă vrem să scutim bugetul public de acești bani”, spunea Daniel Buda în urmă cu câteva luni.

Comenteaza