Guvernul Dăncilă, pus din nou la încercare. PNL depune moțiunea de cenzură

Guvernul Dăncilă, pus din nou la încercare. PNL depune moțiunea de cenzură

Liberalii au depus, marţi, moţiunea de cenzură la Parlament, a anunţat Ludovic Orban. Liderul PNL a precizat că opoziţia a strâns 237 de semnături, inclusiv de la parlamentari ai PSD, în condiţiile în care pentru demiterea Guvernului României sunt necesare 233 de voturi.

Toţi cei 237 de parlamentari care au semnat moţiunea de cenzură iniţiată de PNL au acceptat să voteze la vedere în momentul în care moţiunea va fi dezbătută în Parlament, a anunţat vicepreşedintele liberal Adrian Oros. PNL, USR, PMP, UDMR, ALDE şi o parte a grupulului parlamentar al minorităţilor naţionale au semnat moţiunea. De asemenea, câţiva aleşi ai PSD au semnat pentru demersul opoziţiei.

Parlamentarii Pro România s-au arătat dispuşi să suţină moţiunea la votul în Parlament. Numele moţiunii de cenzură iniţiată de PNL este „Ca să reconstruim România, guvernul Dăncilă trebuie demis urgent”. În textul documentului obţinut de MEDIAFAX, opoziţia vorbeşte despre şansele pe care România le-a ratat în perioada guvernării PSD şi despre „incompetenţa” premierului Viorica Dăncilă.

Partidele de opoziţie susţin, în textul moţiunii de cenzură, că executivul Dăncilă poate fi numit „guvernul şanselor ratate pentru România”. Totodată, în document este precizat că România a pierdut 6,4 miliarde de euro din fondurile europene alocate ţării noastre. Formaţiunile din opoziţie propun ca soluţie un guvern mai suplu, cu doar 15 ministere, o echipă formată din oameni competenţi.

„Putem să anticipăm încă de acum faptul că soluţia benefică pentru România înseamnă un guvern suplu, european, cu 15 ministere, format dintr-o echipă de oameni competenţi, care au demonstrat profesionalism, integritate şi responsabilitate în întreaga lor carieră.  Soluţia după demiterea guvernului PSD mai înseamnă adoptarea unui program de guvernare responsabil, orientat către dezvoltarea şi modernizarea ţării şi către prosperitatea reală a fiecărui român.

Astfel, vom putea reaşeza România pe drumul ei firesc: prin investiţii publice majore, prin utilizarea fondurilor europene, printr-o creştere economică solidă bazată pe producţie şi exporturi, prin servicii publice de cea mai bună calitate”, arată textul moţiunii de cenzură.

Preşedintele PSD Viorica Dăncilă a declarat, luni, că moţiunea de cenzură nu va trece. „Aceşti oameni duc o luptă totală cu tot ce e în interesul României. La fel ca partidele de dreapta, oamenii noi, care s-au chinuit luni de zile să se pună de acord pentru textul moţiunii de cenzură şi dărâmarea guvernului - la fel de haotic ca acum trei luni, la fel de slab, la fel de dăunător pentru români şi societate. Ca să fie clar: această moţiune nu va trece!”, a explicat premierul.

În cazul în care moţiunea de cenzură primeşte votul în Parlament, atunci retrage votul de încredere al legislativului pentru guvern. Potrivit legii nr. 90/2001 privind funcţionarea guvernului şi a ministerelor, principala consecinţă este aceea că executivul nu mai poate emite ordonanţe de urgenţă sau propuneri legislative către Parlament, dacă este retras votul de încredere în Parlament prin moţiune de cenzură.

Klaus Iohannis, la Cluj: "Abia aştept să treacă moţiunea, să scăpăm de PSD"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Cluj, că abia aşteaptă să treacă moţiunea de cenzură, precizând că românii și-au pierdut încrederea în clasa politică.

„Am reuşit împreună cu voi şi împreună cu românii şi e bine că am reuşit şi vă spun – abia aştept să treacă moţiunea, să scăpăm de PSD. Ce trebuie făcut după ce scăpăm de acest guvern eşuat? Foarte, foarte multe lucruri. Noi împreună ştim ce trebuie făcut, ştim cum trebuie făcut”, a declarat șeful statului, la Cluj, unde a luat parte la Adunarea Regională a organizaţiilor PNL Nord-Vest.

Comenteaza