PDL nu scade TVA, în ciuda lui Băsescu
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:05
- Politica
- Ascultă știrea

In schimb, guvernanţii caută primele măsuri de relansare economică. Contrar solicitării preşedintelui Traian Băsescu, de revenire la o taxă pe valoarea adăugată (TVA) de 19% şi de impozitare a tuturor veniturilor, PDL a decis că anul acesta TVA rămâne bătut în cuie, la 24%. în schimb, conducerea principalului partid de guvernământ a identificat primele măsuri de sprijinire a mediului de afaceri.
In şedinţa Biroului Permanent Naţional de ieri, liderii PDL par să fi stabilit primul set de măsuri de sprijinire a mediului de afaceri şi relansare economică. Potrivit vicepreşedintelui PDL Sulfina Barbu, citată de realitatea.net, printre măsurile avute în vedere figurează deducerea a 50% din TVA pentru renovarea sau modernizarea locuinţelor şi a clădirilor, scutirea de impozit pe profit a contribuabililor care realizează investiţii de minim 500.000 de euro şi creează cel puţin 25 de noi locuri de muncă, compensarea datoriilor între stat şi firme, reevaluarea impozitului minim sau simplificarea procedurilor de rambursare a TVA. în schimb, Barbu a precizat că o eventuală revenire a TVA la 19% poate fi luată în calcul doar pentru anul viitor. Acest plan de măsuri nu mulţumeşte politicienii clujeni, nici măcar pe democrat-liberali.
Membru al Comisiei de buget-finanţe al Camerei Deputaţilor, vicepreşedintele PDL Cluj Petru Călian este deranjat că nu a fost consultat. “Măsurile anunţate sunt total insuficiente şi echipa care le-a gândit trebuie extinsă cu parlamentari din comisiile de finanţe şi economice. Altfel, aceste măsuri, dacă vor fi aplicate, lucru de care nu sunt deloc sigur, vor fi bune”, a comentat Călian măsurile gândite de şefii săi de partid.
In schimb, şi el susţine că anul acesta TVA trebuie păstrat la 24%. “Reducerea TVA nu se poate face mai repede de 1 ianuarie 2011, pentru că măsurile compensatorii găsite până acum sunt insuficiente. Pe de altă parte, nu ne putem juca de-a baba oarba cu TVA, pentru că am bulversa tot mediul de afaceri, care abia şi-a refiscalizat casele de marcat şi ar trebui să repete procedura”, a explicat Călian.
Social-democraţii nu mai au încredere în promisiunile guvernanţilor. “Deocamdată n-am văzut nici o măsură anticriză pusă în practică, doar măsuri de împovărare a populaţiei şi a agenţilor economici. PDL este în cădere liberă şi încearcă să mintă populaţia cu programe demagogice. Nu cred în promisiunile lor. Relansarea economică nu se poate face în nici un caz cu acest guvern”, a declarat preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan.
El este de părere că TVA trebuie readusă de urgenţă la nivelul de 19%. “Nu sunt de acord cu majorarea TVA. Guvernul trebuia să-şi facă mai întâi ordine în aparatul propriu, în agenţii, în licitaţiile publice, în cheltuielile publice fără control”, a afirmat Lăpuşan.
Nici liberalii nu cred în acest program de măsuri. “Sunt bune aceste măsuri, dar ar mai trebui să existe şi altele. Noi am arătat ce măsuri ar trebui adoptate, dar nu ne-au ascultat. Pe de altă parte, ar fi trebuit să iasă cu aceste măsuri un membru al guvernului, eventual premierul, nu un membru de partid. Asta mă face să cred că este vorba de simplă propagandă electorală în bătăliile lor interne din PDL. Nu ştiu ce lupte au ei acolo, dar e o acţiune mediatică, de imagine şi, de fapt, nu se va întâmpla nimic, totul va rămâne la fel, pentru că guvernul acesta este incapabil să gândească şi să aplice vreo măsură anti-criză”, a declarat preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară.
Nici partenerii de guvernare ai PDL nu sunt convinşi de măsurile anunţate. “Nu vreau să comentez propunerile PDL. în asemenea situaţii, orice stat încearcă să-şi scadă costurile administrative şi să-şi lărgească baza de impozitare. De exemplu, până nu rezolvăm retrocedările, nu avem venituri. Fiecare administraţie trebuie să-şi regândească achiziţiile publice, să rămână doar la cele care generează locuri de muncă şi aduc venituri suplimentare. Trebuie investit masiv în învăţământ şi în sănătate”, a opinat preşedintele UDMR Cluj, viceprimarul Laszlo Attila.
Nici el nu agreează creşterea TVA. “în astfel de situaţii, eviţi majorarea taxelor. Când scade consumul, nu e indicat să se umble la taxe. Dar problema noastră este că avem cotă unică specifică statelor profitabile, minimaliste, dar un stat social, specific ţărilor cu impozit progresiv. Până nu reducem costurile administrative, n-avem ce discuta. Trebuie instituţii suple şi un stat care doar controlează şi coordonează. Din păcate, încă n-am făcut trecerea de la statul comunist la statul capitalist”, a conchis Laszlo.
Lupta Palatelor
Imediat după ce Curtea Constituţională a respins scăderea pensiilor cu15%, preşedintele Băsescu a solicitat premierului promovarea unei ordonanţe de urgenţă privitoare la impozitarea tuturor pensiilor cu 16%. Premierul Boc a refuzat din raţiuni electorale şi a promovat creşterea TVA cu 5%. Timp de patru zile comunicarea dintre Palate s-a făcut strict la nivel oficial.