Pas înainte pentru Spitalul Regional Cluj. Legea care aprobă contractul de finanţare dintre România şi BEI, promulgată

Pas înainte pentru Spitalul Regional Cluj. Legea care aprobă contractul de finanţare dintre România şi BEI, promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pentru aprobarea contractului de finanţare pentru Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, dintre România şi Banca Europeană de Investiţii.

Este vorba despre contractul semnat la Bucureşti pe 11 noiembrie 2021 şi la Luxemburg pe 15 noiembrie 2021, între România și Banca Europeanã de Investiții, pentru o finanțare în valoare de 305 milioane de euro. Împrumutul reprezintã aproximativ 67% din costul net al Spitalul Regional de Urgențã Cluj, diferența de aproximativ 150,4 mil. EUR (33%) fiind asiguratã de partea românã, din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat.

Investiția totală, de aproximativ 454,4 millioane euro, constă în construcția unui nou spital regional la Cluj, cu 849 de paturi. Noul spital va înlocui și va prelua rolurile Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca , cu excepția a două dintre cele trei departamente de Ginecologie/Obstetrică existente, care vor fi păstrate în locația curentă.

”Ministerul Sănătăţii este desemnat agenţie de implementare (Promotor) şi în această calitate i se deleagă întreaga autoritate şi responsabilitate în realizarea proiectului, denumit în continuare, Proiectul. Ministerul Sănătăţii va implementa Proiectul printr-o Unitate de implementare, constituită în cadrul acestuia, astfel cum se va conveni cu Banca Europeană de Investiţii. Pe parcursul implementării Proiectului şi, cu acordul prealabil al Băncii Europene de Investiţii şi al Ministerului Finanţelor, Ministerul Sănătăţii poate transfera Unitatea de implementare a Proiectului în cadrul unei alte entităţi specializate, înfiinţată în subordinea sau în coordonarea acestuia şi/sau desemnată legal cu astfel de atribuţii”, arată legea promulgată de către şeful statului.

De asemenea, Ministerul Finanţelor va încheia cu Ministerul Sănătăţii un acord subsidiar prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în implementarea Proiectului şi în aplicarea prevederilor Contractului de finanţare.

„Cheltuielile aferente Proiectului, respectiv cheltuielile reprezentând echivalentul în lei al valorii împrumutului şi al celorlalte fonduri publice destinate finanţării costului acestuia, precum şi taxele şi impozitele aferente vor fi cuprinse în bugetul Ministerului Sănătăţii, în cadrul sumelor aprobate anual cu această destinaţie de la bugetul de stat, în funcţie de natura acestora şi specificul Proiectului. Cheltuielile operaţionale şi/sau de management, inclusiv cele legate de eventuale activităţi tehnice necesare implementării Proiectului, care nu sunt incluse în costul acestuia, astfel cum este prevăzut în Contractul de finanţare, vor fi asigurate de Ministerul Sănătăţii din sume alocate de la bugetul de stat, precum şi din alte surse legal constituite, după caz, cu încadrarea în bugetul aprobat acestei instituţii prin legile bugetare anuale”, mai indică sursa citată.

Totodată, sumele trase din împrumut şi virate în contul de valută deschis pe numele Ministerului Finanţelor la Banca Naţională a României se utilizează pe măsura necesităţilor de finanţare a deficitului bugetului de stat şi de refinanţare a datoriei publice guvernamentale, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările şi completările ulterioare.

„Plata serviciului datoriei publice aferent împrumutului, respectiv rambursarea capitalului, plata dobânzilor, comisioanelor şi a altor costuri aferente împrumutului se asigură, conform legislaţiei în vigoare privind datoria publică, prin mecanismul aferent finanţărilor rambursabile contractate de Guvern, prin Ministerul Finanţelor, în vederea finanţării deficitului bugetului de stat şi refinanţării datoriei publice guvernamentale”, mai prevede actul normativ promulgat.

Guvernul României este autorizat ca, prin Ministerul Finanţelor, să convină cu Banca Europeană de Investiţii amendamente la conţinutul Contractului de finanţare care nu sunt de natură să majoreze obligaţiile financiare asumate de România faţă de Banca Europeană de Investiţii, iar amendamentele convenite sunt aprobate prin hotărâre a Executivului.

Spitalul se va întinde pe o suprafaţă de peste 150.000 mp, va avea şapte etaje, dintre care două subterane, 849 de paturi, dintre care 81 de ATI, precum şi un heliport. De asemenea, noul spital va avea şi o unitate de mari arşi, cu 12 paturi, dintre care şase cu propria sală de operaţie. În plus, spitalul va dispune de aproape 1.400 de locuri de parcare, dintre care 456 vor fi subterane. Unitatea medicală ar urma să fie funcțională începând din 2027.

Comenteaza