Partidul Maghiarilor din Transilvania şi-a prezentat astăzi candidaţii la alegeri, la Cluj. Au jurat să apere autonomia

Partidul Maghiarilor din Transilvania şi-a prezentat astăzi candidaţii la alegeri, la Cluj. Au jurat să apere autonomia
Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania şi-a prezentat astăzi candidaţii la alegerile parlamentare din decembrie. La eveniment a venit şi europarlamentarul Laszlo Tokes, care este şi preşedinte al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania.

Preşedintele  PPMT, Toro Tibor, dar şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria Nemeth Zsolt, precum şi ambasadorul Ungariei în România Fuzes Oskar şi consulul general al Ungariei în Cluj Magdo Janos au fost şi ei prezenţi la eveniment.

"Luni vom depune candidaturi în 16 judeţe din Trasilvania, Bucureşti şi Bacău, plus colegiul din străinătate", a spus astăzi Toro. "Avem 40 de candidaţi la Senat şi 39 pentru Camera Deputaţilor. Ne-am concentrat pe judeţe din secuime şi judeţele unde maghiarii sunt majoritari. Candidaţii noştri au depus jurământul ca să servească cauza autonomiei în activitatea lor politică şi publică. Ne-am bazat pe jurământul similar rostit acum 20 de ani, când comunitatea maghiară a lansat, în 1992, Declaraţia de la Cluj, document de referinţă al scopurilor noastre, şi anume crearea cadrului legislativ şi constituţional pentru un sistem de autonomii comunitare şi autoguvernare internă", a spus Toro, conform gandul.info.

Cei 40 de candidaţi la Senat şi 39 la Camera Deputaţilor au depus un jurământ prin care s-au angajat să susțină cauza autonomiei comunităţi maghiare din Transilvania, respectând principiile şi valorile statului de drept şi ale democraţiei.

Preşedintele PPMT, Toró T. Tibor a declarat că de luni candidaţii partidului vor începe să-şi depună candidaturile în 16 judeţe din Transilvania, Bucureşti, judeţul Bacău şi un colegiu din străinătate. El a precizat că jurământul depus de candidaţii PPMT se bazează pe cel rostit de către parlamentarii UDMR în 1992, când comunitatea maghiară a lansat Declaraţia de la Cluj, document care cuprinde cele mai importante deziderate ale comunităţii maghiare: crearea cadrului legislativ şi constituţional pentru un sistem de autonomii comunitare şi autoguvernare internă.

Toró T. Tibor a criticat dur încercarea senatorului Frunda György de a induce în eroare electoratul maghiar cu privire la prevederile pragului alternativ 6:3, din Legea electorală 35/2008 art. 47, litera c). Această prevedere arată că dacă un partid câştigă în cel puţin şase colegii pentru Camera Deputaţilor şi în trei pentru Senat, atunci candidaţii formaţiunii intră în legislativ chiar dacă partidul nu obţine 5 la sută din voturi. „Este incredibil ca un senator de ocupație jurist, să nu cunoască legile pe care chiar el le-a votat."

Vicepreşedintele PPMT, Szilágyi Zsolt, a vorbit despre programul electoral al partidului, care se bazează pe trei piloni: euro-transilvanism, autonomie şi federalism, după modelul german. Szilágyi a subliniat că maghiarii din Transilvania nu încearcă să obţină autonomia prin conflicte sângeroase, ca unele popoare din Balcani, ci prin mijloace paşnice şi democratice.

Etichete
Comenteaza