Partidul Ardelenilor vrea auto-administrarea Transilvaniei şi Banatului. Sunteţi de acord?

Partidul Ardelenilor vrea auto-administrarea Transilvaniei şi Banatului. Sunteţi de acord?
Formaţiunea militează pentru auto-administrarea economică şi financiară a Transilvaniei şi a Banatului şi “dă” Bucureştiului numai 7%.
Dirijorul Emil Aluaş (foto medalion) este iniţiatorul Partidului Ardelenilor (PA), printre ai cărui co-fondatori mai apar profesorul Liviu Zăpârţan şi jurnalistul Sabin Gherman. Aluaş spune că nu doreşte “destrămarea României”, ci doar independenţă financiară pentru Ardeal şi Banat.

Aluaş susţine că naşterea noii formaţiuni politice este “moşită” de doi ani. “N-am stat ascunşi până acum, am activat în cadrul fundaţiei mele, Pro Vest, dar n-am ieşit public până nu ne-am simţit pregătiţi”, a spus Aluaş. Practic, el şi-a lansat partidul printr-un interviu în cotidianul clujean de limbă maghiară Kronika. De la bun început, el precizează că noul partid nu este unul secesionist. “Nu dorim să destrămăm România, dorim doar ca ardelenii şi bănăţenii să se auto-administreze economic şi financiar. Administraţiei centrale de la Bucureşti i-am da 7%, să se ocupe de politica externă, de politica monetară, iar în rest, să ne lase să ne administrăm singuri. Sunt convins că ne-am descurca mult mai bine economic. Cu siguranţă că noi n-am fi luat 25% din salariile oamenilor. Am discutat cu foarte mulţi mari oameni de afaceri din Cluj şi mi-au spus că nu mai vor să plătească impozit Bucureştiului, pentru că Bucureştiul nu face nimic pentru ei, nu se vede nimic. Bucureştiul nu se va schimba nici peste 1.000 de ani”, a declarat Aluaş. El susţine că auto-administrarea Ardealului şi Banatului ar fi în avantajul României. “Am umblat mult prin lume şi am mai văzut asemenea partide şi pot spune că o astfel de mişcare duce ţara înainte, pentru că generează concurenţă între regiuni. Noi suntem o mişcare de orientare liberală, nu suntem conservatori şi considerăm că progresul este generat de competiţie”, a explicat Aluaş.

Organizatoric, noua formaţiune este în faza construirii filialelor. “La Sibiu, la Timişoara am avut foarte mult succes. Urmează să înfiinţăm organizaţii la Timişoara, Lugoj, Zalău, Sibiu şi Târgu-Mureş. Multă lume s-a oferit să ne ajute, am primit deja ajutor din diaspora, de la foarte mulţi clujeni stabiliţi în SUA”, a spus Aluaş. Deşi nu a putut oferi numărul membrilor pe care îi are organizaţia clujeană a PA, el susţine că în întreg Ardealul poate conta pe 500.000 de membri. “Noi avem deja numărul de semnături necesare, conform legii, pentru înscrierea la tribunal, dar, indiferent dacă ne va fi acceptată sau nu înscrierea până atunci, în februarie-martie anul viitor ne vom lansa candidaţii pentru alegerile din 2012”, a promis Aluaş. El recunoaşte că, deocamdată, partidul său are mai mult succes în mediul urban. “La ţară oamenii sunt mai sceptici, se tem şi ne acuză că «ne dăm cu ungurii». La oraş sunt oameni cu care se poate discuta”, a afirmat Aluaş.

Absolvent de Conservator

Emil Aluaş este absolvent al Conservatorului clujean. A emigrat în SUA în 1987 şi s-a întors în ţară în urmă cu patru ani. Este dirijor al orchestrei Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” şi colaborator al Filarmonicii “Banatul” din Timişoara. Printre cei mai cunoscuţi membri ai PA sunt Liviu Zăpârţan, profesor universitar la Universitatea “Babeş-Bolyai”, şi jurnalistul Sabin Gherman, autorul celebrului şi controversatului manifest “M-am săturat de România”.


Comenteaza