Oleleu cere ajutorul Guvernului ca să ia sistemele de irigaţii din Turda

Oleleu cere ajutorul Guvernului ca să ia sistemele de irigaţii din Turda
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj Ioan Oleleu cere ajutorul Guvernului şi al parlamentarilor clujeni pentru ca CJ Cluj să refacă sistemul de irigaţii din Turda - Mihai Viteazu.

"În zona respectivă a existat un sistem de irigaţii, care în prezent nu mai este funcţional, implicit nici o suprafaţă cultivată nu este irigată", spune Oleleu într-un comunicat de presă. "Ne propunem dezvoltarea acestui proiect şi implementarea lui în colaborare cu asociaţiile de profil din regiune, unităţile administrativ-teritoriale, precum şi alte entităţi interesate în susţinerea demersului nostru".

Oleleu spune că instituţia va elabora documentaţia ce va permite preluarea în administrare a infrastructurii de bază şi a celei secundare, şi va fi promovat un Proiect de Hotărâre de Guvern în acest sens. Oleleu a subliniat că se bazează pe "sprijinul preşeditelui Consiliului Judeţean Horea Uioreanu, dar şi pe colaborarea parlamentarilor de Cluj, în special pe cea al senatorului Alexandru Cordoş care cunoaşte foarte bine situaţia zonei".

Vicepreşedintele CJ Cluj crede că intervenţia Consiliului Judeţean este "justificată şi necesară" din cauza situaţiei "dificile" cu care se confruntă producătorii agricoli în urma reducerii nivelului apelor freatice, accentuării fenomenului de secetă şi din cauza scăderii constante a cantităţilor de precipitaţii căzute în ultimii zece ani, în special în perioadele de vegetaţie maximă a culturilor.

Sistemul de irigaţii din Cluj a fost construit între anii 1968 şi 1972 pe râul Arieş, şi îngloba o suprafaţă de teren de 5.880 hectare. Dintre acestea, cultivabile erau 5.720 de hectare, pe raza localităţilor Moldoveneşti, Mihai Viteazu, Călăraşi şi Turda. Sistemul includea o staţie de pompare, un canal principal de aducţiune a apei, o serie de staţii secundare, conducte îngropate, canale de irigare şi hidranţi. Mare parte din sistem a fost însă furat, inclusiv dalele cu care erau pavate canalele, precum şi o serie de motoare de pompare. Terenul arabil din judeţ, în totalitate, depăşeşte, potrivit statisticilor Direcţiei Agricole, o suprafaţă de 180.000 hectare.

Comenteaza