O politiciană din Cluj, acuzată că ar fi fost sprijinită de MAFIA LEMNULUI. „Patru zile a fost dezmăţ total în pădure"

O politiciană din Cluj, acuzată că ar fi fost sprijinită de MAFIA LEMNULUI. „Patru zile a fost dezmăţ total în pădure
Dezastrul din pădurile României a fost făcut cu sprijinul, ba chiar la cererea unor politicieni. Un pădurar a povestit, pentru portalul anticorupţie România Curată, un episod petrecut înaintea alegerilor parlamentare din 2012.

 

Un fost pădurar de la Măguri Răcătău, judeţul Cluj, s-a luat la trântă cu mafia din pădurile României. Voicu Tomoş a fost cel care a dezvăluit, încă din 2013, circuitul banilor dinspre direcţiile silvice către oamenii politici. Într-un interviu pentru Pro TV, el a explicat că fiecare pădurar trebuie să dea minim 16.000 de euro anual şefilor săi, bani din care o parte sunt pompaţi apoi în campaniile electorale.

Acum, Tomoş a relatat, pentru România Curată, un episod petrecut în 2012, înaintea alegerilor parlamentare. „Pentru doamna Uioreanu, ca să ajungă ea deputat, toţi pădurarii de pe toate dealurile din colegiul unde a candidat, au dat lemne la populaţie să meargă să o voteze, unu' la mână, şi să facă bani să dea la partide, la USL, doi la mână. Nu ştiu exact sume.

Patru zile a fost dezmăţ total în pădure înainte de alegeri. Alegerile au fost duminică, iar miercuri, joi, vineri şi sâmbătă s-a furat după puteri, care cât a putut duce. Ne-a venit ordin pe cale ierarhică", a spus fostul pădurar, care a explicat şi cum se pune în practică un astfel de plan: „Se face o şedinţă în sat sau când întâlneşti oamenii în pădure le spui că au liber în cutare zile. Doi-trei metri cubi de familie, dar nu poţi să-i urmăreşti pe toţi. În schimb, le spui că trebuie votată Elena Uioreanu. De data aceasta a fost ea, altădată era alt candidat".

În 2012, Elena Uioreanu a candidat, în Colegiul 9 Cluj, aşa-numit „de munte", la Camera Deputaţilor, din partea USL. Ea a câştigat alegerile la o diferenţă confortabilă, cu 7.606 voturi (51,42% din sufragiile exprimate). Pe locul al doilea s-a clasat reprezentantul ARD Alexandru Coroian, cu 3.255 de voturi (22%). La vremea respectivă, Elena era soţia preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu. Cei doi au divorţat la finalul anului 2013, înainte ca Horea Uioreanu să fie arestat pentru fapte de corupţie.

Elena Uioreanu a afirmat, pentru ZIUA de CLUJ, că nu are nicio legătură cu defrişările din Apuseni. „Nu am ştiinţă de aşa ceva, eu sunt împotriva tăierilor abuzive din păduri. Ştiu ce defrişări se fac, tocmai de aceea am făcut trei acţiuni de plantare de copaci, am susţinut şi financiar acest demers. Mi se pare aiurea să mă acuze pe mine.

Am fost la Măguri Răcătău la o cabană la care se ajungea greu şi mi-au spus oamenii că drumul nu se asfaltează ca să se poată fura lemne. I-am ajutat să pietruiască drumul, să nu fure fiecare cum vrea. Nu am vrut niciodată să am de-a face cu ocoalele silvice, tocmai pentru că nu ştii niciodată cine fură şi cine îi protejează pe hoţi", a declarat parlamentarul.

Sâmbătă, 9 mai, românii sunt chemaţi să protesteze împotriva despăduririlor masive. Manifestaţii vor fi organizate la Cluj-Napoca şi, concomitent, în alte 13 oraşe - Bucureşti, Alba-Iulia, Baia-Mare, Braşov, Focşani, Iaşi, Ploieşti, Oradea, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgovişte şi Vaslui. O manifestaţie similară va avea loc duminică, 10 mai, la Constanţa, intitulată "DA parcurilor şi pădurilor, NU mall-urilor în Constanţa". În semn de solidaritate, astfel de evenimente vor fi organizate şi de românii din Viena (Austria), Paris (Franţa), Montreal (Canada), Londra (Anglia) şi Madrid (Spania).

Comenteaza