Noi modificări pentru transportatori și fermieri: ITP direct la fermă, RCA în rate și amânarea creditelor pentru agricultorii afectați de secetă

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul va adopta un prim pachet de măsuri convenite cu fermierii și transportatorii.

Inspecţia tehnică periodică la categoria vehiculelor lente va fi făcută la sediul proprietarului. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că modificarea este pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Guvernului. Aceasta reprezintă una dintre solicitările protestatarilor din domeniile agricol şi transporturi.

ITP direct la fermă pentru vehiculele agricole

Marcel Ciolacu a anunţat că Guvernul extinde excepţiile de la înmatriculare şi inspecţia tehnică periodică în cazul vehiculelor lente. De asemenea, RAR va putea efectua ITP-ul la vehiculele agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor.

„Rezonabil este să nu-l pui pe fermier să-şi ia utilajele din câmp sau pădure şi să meargă la RAR, ci să fie exact invers”, a anunţat Marcel Ciolacu.

În şedinţa de Guvern se va discuta şi despre atestarea profesională a personalului de specialitate din transportul rutier. Se doreşte să se realizeze corelarea dispoziţiilor privind încheierea şi executarea contractului de transport pentru transporturile naţionale cu normele internaţionale. Concret, abrogăm limita de despăgubire în cazul contractului national după modelul unei convenţii recunoscute la nivel internaţional, CMR, a adăugat Marcel Ciolacu.Limita de despăgubire va fi stabilită prin voinţa părţilor exprimată în contractul de transport.

Guvernul mai lansează dispoziţii clare care reglementează examinarea persoanelor ce intenţionează să obţină atestarea iniţială pentru conducători auto transport persoane sau transport marfă. Alte acte acte normative, din setul agreat împreună cu fermierii şi transportatorii, ar putea fi aprobate în şedinţe de urgenţă care vor fi convocate în weekend sau la începutul săptămânii viitoare.

RCA în rate și suspendarea poliței cât timp vehiculul este parcat

„ASF a anunţat deja public că a găsit împreună cu transportatori calea spre un nivel decent al RCA la transportul de marfă: va fi un preţ sustenabil, inclusiv pentru micii transportatori, cu 2-3 camioane care nu au posibilităţile firmelor cu flote mari. În plus, se permite plata în rate a RCA şi posibilitatea suspendării poliţei cât timp camionul este parcat pe o anumită perioadă din diverse motive”, a precizat premierul Marcel Ciolacu.

În privinţa fermierilor există mai multe proiecte.

„Acordăm un sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina, la culturile înfiinţate în toamna lui 2022. Compensaţia pe fiecare întreprindere agricolă nu poate depăşi 280.000 de euro”, declară Ciolacu.

Autorităţile estimează peste 162.000 de beneficiari şi un efort bugetar de aproape 250 de milioane de euro, sumă deja bugetată.

„Fermierii noştri merită din plin această compensaţie! În plus, mi s-a părut de bun simţ şi cererea de echivalare a permisului auto la categoriile B şi B1 pentru a conduce tractoare, aşa că o vom legifera azi”, a adăugat premierul.

Rate amânate pentru agricultorii afectați de secetă

Proiectul care prevede amânarea temporară a ratelor la creditele producătorilor agricoli afectaţi de secetă a fost citit joi la Guvern.

„Mai avem în primă lectură o măsură importantă: amânarea cu caracter temporar a ratelor la creditele producătorilor agricoli afectaţi de seceta din 2023”, a anunţat premierul Marcel Ciolacu la începutul şedinţei de Guvern.

El a spus că sprijin total măsura.

„Ştiu că se lucrează susţinut, atât cu Banca Naţională, cât şi cu întreg sistemul bancar şi Consiliul Concurenţei, pentru a găsi cele mai potrivite formule tehnice. Sunt convins că finalizăm repede şi această schemă de ajutor pentru fermierii afectaţi”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Comenteaza