Moțiunea depusă de PSD împotriva ministrului Sănătății a fost respinsă

Moțiunea depusă de PSD împotriva ministrului Sănătății a fost respinsă
| Foto: g4media.ro

Moţiunea împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a picat la vot: au fost 161 de voturi „împotrivă”, 140 „pentru” şi o abţinere.

Moţiunea a fost depusă de PSD după tragedia de la Institutul Naţional „Matei Balş”, social-democraţii fiind de părere că ministrul Sănătăţi trebuie să răspundă pentru ceea ce s-a întâmplat la acest spital. 

De cealaltă parte, Voiculescu a spus, în timpul dezbaterii care a avut loc luni că spitalul a fost condus mai bine de 20 de ani de Adrian Streinu Cercel, care este, în prezent, senator PSD. Deputatul PSD Alexandru Rafila consideră că, dacă votul ar fi fost secretizat, mulţi dintre parlamentarii PNL şi chiar şi unii din USR ar fi votat în favoarea moţiunii împotriva lui Vlad Voiculescu.

Premieră în Parlament: PSD a cerut vot secret pe moţiunea împotriva lui Voiculescu

Simonis şi-a motivat solicitarea prin faptul că prim-vicepreşedintele PNL a ameninţat cu excluderea din partid al liberalilor care vor vota pentru moţiune. „Potrivit art. 23, alin. 5, vă solicit să supuneţi votului plenului Camerei Deputaţilor ca votul la moţiunea simplă împotriva domnului ministru al Sănătăţii să fie dat prin vot secret. Procedura este foarte simplă. (...) Evident se supune votului această solicitare. Dacă plenul doreşte ca votul să fie la vedere, poate fi făcut la vedere, dacă doreşte să fie secret, poate fi secret.

E adevărat, avem o problemă: votul poate fi secret doar pe sistemul de cartele din sala de plen (...). Având în vedere că prim-vicepreşedintele PNL a ameninţat cu excluderea parlamentarii PNL care vor vota conform propriei conştiinţe, cred că e de bun simţ ca acest vot să fie secret. Dacă aveţi încredere în colegii dvs., supuneţi la vot secret”, a spus liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, potrivit mediafax.

La rândul său, liderul grupului PNL, Gabriel Andronache, a spus că nu există temei pentru această solicitare. „Asistăm de 2 săptămâni la tot soiul de inovaţii regulamentare promovate de liderul grupului PSD. Este pentru prima dată când se solicită ca o moţiune să fie supusă votului secret. În mod evident nu există niciun temei pentru a face lucrul acesta. Bineînţeles că nu vom accepta o asemenea procedură pentru că ea nu este regulamentară. Moţiunea se supune dezbaterii şi votului deschis, aşa cum s-a procedat întotdeauna.”, a spus liderul grupului PNL.

Solicitarea PSD a picat la vot. Au fost 124 de parlamentari care au votat pentru secretizarea votului pe moţiune, 153 împotrivă şi şi doi s-au abţinut.

Comenteaza