Moțiune de cenzură în Parlament. Dăncilă: "Chiar vă doriţi să veniţi la guvernare? Eu ştiu că nu"

Moțiune de cenzură în Parlament. Dăncilă: "Chiar vă doriţi să veniţi la guvernare? Eu ştiu că nu"

Camera Deputaţilor şi Senatul dezbat şi votează, marţi, în plenul Parlamentului, moţiunea de cenzură prin care partidele de opoziţie vor demiterea Guvernului Dăncilă. 

Viorica Dăncilă a declarat că opoziţia nu îşi doreşte cu adevărat să vină la guvernare, precizând că partidele care susţin moţiunea de cenzură sunt „Alianţa Austerităţii”. Premierul a adăugat că opoziţia nu are idei sau program de guvernare, ci doar „mistifică adevărul”.

„Este a treia oară când vin în Parlament, în calitate de prim-ministru, cu ocazia unei moţiuni de cenzură, şi observ aceeaşi abordare a Opoziţiei: mistificarea adevărului, lipsa unei soluţii viabile pentru români şi România, supremaţia jignirilor în faţa politicii bunului simţ. Am parcurs textul acestei moţiuni de cenzură în speranţa că voi regăsi măcar o idee constructivă care să aducă o îmbunătăţire a actului guvernamental, în folosul societăţii. Nu am găsit. De fapt, întregul text al acestei moţiuni de cenzură arată un singur lucru: incapacitatea Opoziţiei de a livra un proiect serios pentru binele acestei ţări. Este evident că nu reprezentaţi o alternativă la guvernare”, a afirmat Viorica Dăncilă, în cadrul dezbaterii moţiunii de cenzură în plenul reunit al Parlamentului, conform Mediafax.

Şeful Executivului a adăugat că nu a văzut din partea opoziţiei decât idei de tăiere a subvenţiilor agricultorilor, taxareea IT-iştilor sau eliminara voucherelor de vacanţă.

„Vă întreb cu toată sinceritatea. Chiar vă doriţi să veniţi la guvernare? Chiar vă doriţi să schimbaţi acest guvern până la viitoarele alegeri? Eu ştiu că nu. Nu am văzut din partea dumneavoastră nicio propunere de program de guvernare, nicio măsură benefică pentru români, nicio idee concretă despre funcţionarea economiei în interesul cetăţenilor. Am văzut însă declaraţiile publice ale liderilor dumneavoastră. Am văzut multe metafore şi sloganuri. Am văzut că vreţi să tăiaţi subvenţiile agricultorilor, consideraţi salariul minim nociv, vreţi să taxaţi profesioniştii din IT, vreţi să daţi oameni afară, să eliminaţi voucherele de vacanţă, să reduceţi şi să tăiaţi.Aşadar, ce le propuneţi românilor?”, a completat Dăncilă.

Premierul s-a întrebat ce vor câştiga românii dacă opoziţia vine la guvernare, doar sloganuri sau metafore forţate.

„Ce vor câştiga dintr-o eventuală venire a dumneavoastră la guvernare? Sloganuri? Metafore forţate? Austeritate? Pentru că dacă este aşa, trebuie să vă asumaţi public şi să le spuneţi românilor să se pregătească. Să le spuneţi că sunteţi Alianţa Austerităţii. Dacă aţi fi ştiut cum vreţi să guvernaţi România, alături de moţiunea împotriva guvernului nostru, aţi fi făcut public şi programul dumneavoastră de guvernare. Este a treia oară când veniţi în faţa Parlamentului fără vreo viziune. A treia oară când propuneţi dărâmarea unui Guvern fără a veni cu ceva în loc. Amatorismul abordării dumneavoastră nu mă surprinde, însă am încredere că românii ştiu să facă diferenţa între demagogia electorală şi guvernarea responsabilă”, a mai declarat Viorica Dăncilă.

Moțiune de cenzură în Parlament

La ora transmiterii acestei ştiri, în plenul reunit al Parlamentului au loc dezbaterile privind moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, iniţiată de Opoziţie. Din 465 de parlamentari, sunt prezenţi 303 parlamentari.

Potrivit procedurii parlamentare, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.

Pentru a fi adoptată, o moţiune de cenzură are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, în acest caz 233 de voturi, în contextul în care Parlamentul are un număr total de 465 de senatori şi deputaţi.

PNL, USR, PMP, Pro România şi UDMR au anunţat că vor susţine demersul. Preşedintele PNL Ludovic Orban a afirmat, joi, că până la acel moment doar 215 parlamentari au anunţat că vor susţine moţiunea de cenzură.

Moţiunea de cenzură la adresa Cabinetului Dăncilă a fost depusă şi citită miercuri, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Textul moţiunii de cenzură face referire la eşecul organizării alegerilor, situaţia din Valea Uzului, dar şi încercările repetate de emitere a ordonanţelor de urgenţă pe justiţie.

"Duminică, 26 mai 2019, românii au votat într-un mod covârşitor cea mai legitimă moţiune de cenzură împotriva celei mai toxice guvernări din ultimii 30 de ani! În 26 mai, românii au spus un DA categoric pentru o Românie normală şi un NU categoric discursului şi acţiunilor anti-europene şi anti-justiţie ale PSD! Sancţiunea împotriva PSD şi împotriva Guvernului vine direct de la cetăţeni, care au spus răspicat că nu mai vor un guvern incapabil să ducă ţara spre bine şi care are o singură prioritate făţişă – atacurile permanente la adresa justiţiei.

În doi ani şi jumătate, PSD şi ALDE au dezbinat o ţară întreagă, au distrus rolul instituţiilor fundamentale, au mutilat legi importante, au compromis şansa de a moderniza ţara şi au atentat constant la bazele democraţiei româneşti şi ale statului de drept! În 26 mai 2019, PSD a reuşit să ne unească pe toţi, pe cei de acasă şi din străinătate, ca să ne salvăm ţara din mâinile PSD şi am reuşit!", se arată în textul moţiunii.

Moţiunea PNL, sub numele "Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot!", are un mesaj adresat direct premierului.

"Doamnă prim-ministru, Rolul dumneavoastră s-a încheiat! Nu mai aveţi niciun motiv şi niciun rost să mai rămâneţi prim-ministru. Puteţi pleca liniştită acasă, pentru că cetăţenii români v-au luat un bilet doar dus. Plecaţi, dar nu înainte să răspundeţi politic pentru atentatul la drepturile fundamentale pe care, împreună cu Teodor Meleşcanu şi Carmen Dan, l-aţi condus împotriva a milioane de români din diaspora. Acţiunile dumneavoastră din ziua votului nu trebuie să atragă doar răspunderea politică, adică demiterea din funcţia de prim-ministru, ci şi răspunderea legală! V-am avertizat de mai multe ori că, indiferent cine vă presează şi vă împinge la acţiuni ilegale şi anti-naţionale, cea care va răspunde legal sunteţi dumneavoastră", arată partidele de opoziţie în textul moţiunii de cenzură.

Liderii Opoziţiei sunt de părere că Executivul Dăncilă trebuie demis pentru că în jurul lui sunt baroni locali care îşi doresc în continuare ordonanţe favorabile pe justiţie.

Comenteaza