Mitingul pro-autonomie, folosit de Tokes în războiul său cu UDMR FOTO

Mitingul pro-autonomie, folosit de Tokes în războiul său cu UDMR FOTO
Pe lângă mesaje extrem de apăsate în favoarea autonomiei Ţinutului Secuiesc, mitingul de duminică de la Târgu-Mureş a fost şi tribună electorală.

„Jos Trianonul", „Autonomia, la fel de vitală ca apa", dar şi „Marko Bela şi ai lui, trădători de ţară", au fost cuvinte rostite de vicepreşedintele Parlamentului European de la tribuna mitingului pro-autonomie de la Târgu-Mureş. Fostul episcop reformat nu a ezitat să afirme că însuşi Isus i-a cerut să lupte pentru autonomie.

„Jos Trianonul! Să continuăm lupta pentru libertate! Autonomia teritorială a secuilor e la fel de importantă şi de vitală, precum e apa pentru natură. (...) Să trăiască revoluţia maghiară! Să trăiască naţiunea maghiară! (...) Nu există nici o soluţie, nici o alternativă, vrem autonomia Ţinutului Secuiesc. (...) Niciodată nu vom renunţa la autonomie. Isus a spus că, dacă noi vom tăcea şi pietrele vor striga în locul nostru", a spus Tokes Laszlo la microfonul mitingului de la Târgu-Mureş. Dar autonomia nu a fost singura luptă a lui Tokes. El a folosit prilejul pentru a se război din nou cu UDMR. „UDMR nu ţine cu maghiarii, de ce n-au venit aici? (...) Mii de oameni s-au adunat în Ungaria să aplaude discursul de prietenie dintre Marko Bela, Victor Ponta şi partidul Socialist din Ungaria. Marko Bela şi ai lui sunt trădători de ţară. Victor Ponta a făcut ce nici Ceauşescu n-a îndrăznit, a desfiinţat facultartea maghiară de la UMF Târgu-Mureş, iar Marko Bela e prieten cu acest om", a răbufnit Tokes.

„Tokes rămâne acelaşi om de serviciu, avid de publicitate, care se suprapune mereu peste manifestările altora, pentru că am înţeles că manifestarea a fost organizată de PCM şi CNS", a reacţionat senatorul UDMR Laszlo Attila. El pune absenţa UDMR de la acea manifestare pe seama proximităţii zilei de 15 martie. „Peste cinci zile e 15 martie, Ziua maghiarilor de pretutindeni şi UDMR a considerat că nu trebuie organizate două manifestări diferite, pentru că, din câte ştiu eu şi secuii fac parte din naţiunea maghiară. E mult mai important să ne arătăm unitatea şi solidaritatea în 15 martie, nu altădată, că nu suntem mai multe feluri de maghiari", a explicat Laszlo neparticiparea Uniunii.

În opinia senatorului UDMR, Tokes, ca şi întreaga manifestare de duminică au făcut mai mult rău. „Dacă până acum, noi, UDMR, eram marginalizaţi de partidele româneşti, acum Tokes vrea să ne marginalizeze faţă de comunitatea maghiară, tocmai acum când, la Bucureşti se discută regionalizarea şi revizuirea Constituţiei. Tocmai Tokes se bagă în seamă, el, care n-a avut niciodat vreo legătură nici cu actul administrativ, nici cu cel de legiferare. Prosteşte oamenii, ca întotdeauna. Tokes să ne lase în pace cu calificativele, Victor Ponta a fost invitat în Ungaria de colegii săi de familie politică. Peste două săptămâni se va întâlni cu premierul Ungariei, probabil şi atunci domnul Tokes va ieşi să spună lucruri măreţe. În plus mai e şi disperarea politicienilor din Ungaria să audă alegătorii de ei exact acum când diplomaţiile din cele două ţări au reuşit să mai aplanezele tensiunile din ultima vreme", a comentat Laszlo.

 

 

Etichete
Comenteaza