Mircea Abrudean: Centrul Cyber al UE va începe să funcționeze în curând la București

Mircea Abrudean: Centrul Cyber al UE va începe să funcționeze în curând la București

Șeful Cancelariei premierului Nicolae Ciucă, clujeanul Mircea Abrudean, anunță că primele birouri ale Centrului european de competențe în materie de securitate cibernetică (ECCC) vor fi deschise la București pe 9 mai.

"ECCC va începe să funcționeze în curând la București. Deschiderea Centrului european de competențe în materie de securitate cibernetică la noi în țară reprezintă un proces în care implicarea mea în calitate de Președinte GLI-Cyber este una consistentă, prin coordonarea tuturor instituțiilor responsabile. Am început să coordonez acest Grup de lucru încă de la începutul mandatului de Șef al Cancelariei Prim-Ministrului", a precizat Mircea Abrudean.

Mircea Abrudean: Centrul Cyber al UE va începe să funcționeze în curând la București"
Mircea Abrudean, șeful Cancelariei Prim-ministrului, alături de comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton

Deschiderea primelor birouri, prevăzută pentru 9 mai, va facilita operaționalizarea Centrului, al cărui mandat devine crucial în contextul inițiativelor europene pentru securitate cibernetică.

"Guvernul României va continua cooperarea cu serviciile Comisiei Europene, astfel încât sediul Centrului de Competențe să îndeplinească standardele necesare unei agenții care va avea un aport semnificativ pentru cercetare și competitivitatea Uniunii în domeniul securității cibernetice", a completat șeful Cancelariei premierului Nicolae Ciucă.

Centrul european de competențe în materie de securitate cibernetică (ECCC) este considerată una dintre cele mai importante instituții ale UE în domeniul apărării și are ca obiectiv ameliorarea capacităților și competitivitatea Europei în materie de securitate cibernetică, în colaborare cu o Rețea de centre naționale de coordonare (CNC-uri). Împreună, acestea își propun să construiască o comunitate a securității cibernetice solidă.

Centrul și rețeaua vor pune în comun resurse din partea UE, a statelor sale membre, precum și din partea industriei, a mediului academic și a altor părți interesate, pentru a îmbunătăți și a consolida capacitățile tehnologice și industriale în materie de securitate cibernetică, consolidând autonomia strategică deschisă a UE.

Comenteaza