Ministrul Oros, după un an de guvernare PNL: „S-a schimbat radical paradigma de dezvoltare economică a României”

Ministrul Oros, după un an de guvernare PNL: „S-a schimbat radical paradigma de dezvoltare economică a României”
| Foto: captură video

Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a prezentat, duminică, la Cluj, bilanțul Guvernului Orban după un an de mandat la conducerea țării.

Oros a anunțat că guvernarea liberală a trebuit să se confrunte cu o majoritate parlamentară a PSD, iar din această cauză multe proiecte au avut de suferit.

„Am avut în această perioadă din nefericire și o majoritate parlamentară toxică și deosebit de ostilă condusă de PSD, iar majoritatea actelor normative promovate în mod populist în Parlament au avut un impact negativ de peste 6% din PIB. De asemenea, au fost deturnate majoritatea măsurilor luate de Guvern pentru apărarea sănătății românilor și pentru limitarea efectelor pandemiei.

Vreau să amintesc efectele negative asupra economiei private introdsuse de PSD. Vreau să reamintesc numai câteva dintre acestea: supraacciza la carburant, suprataxarea contractelor de muncă part-time, taxele oneroase puse băncilor și companiilor din domeniul energetic sau din telecomunicații”, a declarat Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii a afirmat că, Guvernul liberal condus de Ludovic Orban, a schimbat radical paradigma de dezvoltare economică a României: de la consumul păgubos și risipă, instituit de PSD, la dezvoltarea prin investiții masive, cu fonduri europene, cu sprijinirea competivității, a digitalizării și sprijinirea sectorului privat. „Guvernul PNL a acționat pe două planuri: limitarea extinderii epidemiei pe de o parte, iar pe altă parte sprijinirea cetățenilor și a companiilor afectate”, a mai precizat Oros.

Potrivit Ministrului Agriculturii, cele mai importante măsuri luate de Guvernul Ludovic Orban sunt:

„Guvernul PNL a luat măsuri pentru a schimba situația și a întreprins cea mai amplă operațiune de dotare a sistemului sanitar din România cu materialele și echipamentele necesare pentru gestionarea pandemiei: 24 miliarde de lei au fost investiți pentru medicamente și echipamente sanitare și 9,8 miliarde de lei au fost plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID – 19.

La nivelul secțiilor de terapie intensivă există, în prezent, un număr de 3.065 de paturi, 2.252 ventilatoare mecanice și 2756 monitoare. La acestea se adaugă cinci unități de Terapie Intensivă mobile, două spitale modulare și un modul ATI, cu un total suplimentar de 169 de paturi complet funcționale.

În perioada aprilie-octombrie 2020, creșterea capacității de ventilatoare la nivel național a fost de 73%.

Guvernul a crescut, în permanență capacitatea de testare. De la 100 de teste pe zi, s-a ajuns la 40.000. Astfel, la nivel național, au fost realizate un număr de 3.418.245 de teste.

Stimularea personalului medical, implicat în combaterea pandemiei: - pentru lunile aprilie și mai 2020, a fost plătit stimulentul de risc de 162,6 milioane lei pentru 32.451 persoane (aprilie) și 32.610 persoane (mai). Numărul medicilor a crescut cu 2.700 în ultimul an.

Guvernarea liberală a pus bazele celui mai vast program național de investiții și relansare economică din ultimii 30 de ani.

Implementarea programului „Reclădim România” a generat deja efecte pozitive în numai câteva luni:

- în ciuda crizei, numărul de salariați a rămas relativ constant;

- operatorii economici înregistrează o tendință de revenire;

- nivelul investițiilor publice din primele 10 luni ale anului 2020 este cel mai ridicat din ultimii 10 ani.

Salariul mediu net a crescut la 3.275 lei în luna august, cu 7,6% mai mare față de perioada în care a guvernat PSD.

Creșterea sumelor atrase din fonduri europene nerambursabile. La sfârșitul anului 2019, s-a evitat dezangajarea a 550 milioane de euro. În anul 2020, sumele atrase din fonduri europene nerambursabile au fost la cel mai ridicat nivel de la aderarea României în Uniunea Europeană. În urma negocierilor derulate de președintele  Klaus Iohannis, România a obținut o finanțare totală de 80 miliarde euro, prin bugetul multianual 2021-2027 și Fondul de relansare economică Next Generation EU.

În primele zece luni, Guvernul PNL a realizat investiții 35,4 miliarde lei, cea mai mare sumă din ultimii 10 ani”.

Comenteaza