Ministrul Ghinea îi aruncă „mănușa” lui Ciolacu: „Dacă PNRR nu va fi aprobat, îmi dau demisia. Dacă va fi aprobat, tu îţi dai demisia de la conducerea PSD”

Ministrul Ghinea îi aruncă „mănușa” lui Ciolacu: „Dacă PNRR nu va fi aprobat, îmi dau demisia. Dacă va fi aprobat, tu îţi dai demisia de la conducerea PSD”
| Foto: g4media.ro

Ministrul Investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea, îi propune liderului PSD, Marcel Ciolacu, să-şi dea demisia de la șefia social-democraților dacă PNRR va fi aprobat de Comisia Europeană, iar dacă nu va fi, îşi dă el demisia.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

După ce Comisia Europeană a transmis mai multe obiecţii la adresa Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), într-o primă etapă de evaluare a documentului venit de la Bucureşti, Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi proiectelor europene declară că îşi va da demisia dacă proiectul nu va fi aprobat.

„Factual, situaţia e clară şi este descrisă în disclaimerul la tabelele trimise de Comisia Europeană publicate de PSD cu mare tam-tam: sunt întrebări puse de Comisia Europeană legate de procedura de costing. Am spus în mai multe rânduri că PNRR este un exerciţiu unic pentru că toate detaliile trebuie stabilite înainte de începere - spre deosebire de fondurile europene clasice, unde se decid doar alocările înainte şi proiectele concrete se fac ulterior.

Este un exerciţiu complex de estimare ex-ante a costurilor pentru sute de investiţii. Un exerciţiu făcut pentru prima dată şi de Comisie şi de statele membre. Tabele cu multe pagini de solicitare de clarificare au fost trimise către toate statele membre. La fel vor fi întrebări pentru analizele de mediu şi pentru etichetarea cheltuielilor de mediu/digital. La fel cum au mai fost cereri de clarificare, pe care le-am rezolvat”, scrie pe Facebook Cristian Ghinea, potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, în această săptămână au avut loc întâlniri sectoriale MIPE - ministere de linie - Comisia Europeană unde s-a trecut prin aceste tabele: „Unele întrebări au fost lămurite pe loc, altele urmează să o facem. La toate proiectele mari depuse la Comisie din fondurile de coeziune (de peste 50 de milioane de euro) există sute de întrebări de la Comisie, pe care MIPE şi aplicanţii care au depus proiectul le lămuresc. Face parte din treaba obişnuită a acestui minister. Cum ne-am putea imagina că la un program de ţară de 29,2 miliarde de euro nu apar cereri de clarificare?

Trecând cu calm prin aceste tabele, cele mai multe sunt uşor de clarificat. De pildă, comentariile Comisiei pe secţiunea Transport, la modernizarea căilor ferate Comisia observă costurile pe care le consideră ridicate. Colegii de la Ministerul de linie au lămurit deja că acele costuri includ şi echipamentele digitale, lucru deja vizibil în altă anexă. Lămurire cerută - caz închis. La şcoli verzi, ministerul de linie a justificat costurile prin studii de piaţă legate de clădiri similare, Comisia cere raportate la costurile standard naţionale - cum aceste standarde nu includ ultimele cerinţe europene, vom insista în dialog că studiul de piaţă este metoda realistă de costing. Am cerut miniştrilor de linie să acorde atenţie acestui exerciţiu şi acolo unde mai sunt probleme vor fi rezolvate”.

Ghinea spune că este vorba despre un dialog „normal, tehnic şi bazat pe evidenţe, e cumva de aşteptat că fiind greu de furat PSD nu înţelege nimic din proces.

„PSD a <citit> anexele de la PNRR dând click dreapta şi căutând autorii. L-au depistat pe Toshiba. Comisia a citit serios şi a pus întrebări, pe care le vom lămuri. Dacă PSD are atâţia experţi deştepţi, dat fiind că documentele sunt publice, de ce nu a pus PSD întrebările astea? PSD anunţă din nou că PNRR a fost respins. Este a patra oară când PSD lansează acest fake news. La fiecare dialog cu Comisia, PSD are un atac de panică trucat. E cazul să se liniştească. Dar, ca să scăpăm de emoţii, fac o propunere lui Marcel Ciolacu”, adaugă ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

„Marcele, eu zic că PNRR va fi aprobat de către Comisia Europeană. Anunţi a patra oară că a fost deja respins (înainte de evaluare). Această comedie politică poate fi uşor rezolvată. Îţi propun următorul pariu: dacă PNRR nu va fi aprobat de către Comisia Europeană, eu îmi dau demisia. Dacă va fi aprobat de către Comisie, tu îţi dai demisia din funcţia de preşedinte PSD. Termen: 30 septembrie 2021. Te ţine?”, îşi termină Ghinea postarea.

Replica lui Ciolacu, după ce Ghinea i-a cerut demisia la schimb cu a sa

„Ghinea n-a convins pe nimeni cu inteligenţa sa, dar i-a zăpăcit pe toţi cu tâmpeniile sale”, este replica lui Marcel Ciolacu la provocarea lansată de Ghinea.

„Ce demisii ceri tu, Cristian?! N-ai plecat? Încă mai eşti în Guvernul României?! Când toată lumea îţi spune că eşti un dezastru naţional, tu încă mai ai tupeu să scrii baliverne pe Facebook?! Cristian, Comisia Europeană a avut timp - în doar 4 zile! - să-ţi citească PNRR-ul. Da, cel pe care tu l-ai trimis la Bruxelles. Fără să-l citeşti! Au citit şi s-au crucit! Cristian, nu ţi-a fost ruşine să ieşi la televizor, acum două zile, şi să minţi nonşalant că totul e ok, deşi ştiai foarte bine ce observaţii devastatoare ai primit de la Comisia Europeană??!”, scrie Ciolacu pe Facebook.

Liderul PSD adaugă: „Cristian, tu eşti un dezastru! Zero! Cum să îţi spun în <penerereză> ca să înţelegi şi tu: pleacă acasă!!!!”. La final, Ciolacu susţine că, dacă parlamentarii PNL şi UDMR nu votează moţiunea simplă pe care a depus-o împotriva lui Ghinea, atunci vor răspunde în solidar cu acesta.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ar putea fi aprobat doar în septembrie, ceea ce va duce la întârzieri mari, a declarat, joi seara, la emisiunea STIU, de la Aleph News, europarlamentarul PSD Victor Negrescu, după ce Comisia Europeană a transmis zeci de observaţii.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, la Antena 3 că documentul PNRR prezentat de România a fost desfiinţat de specialiştii Comisiei Europene. Ciolacu a vorbit despre ruşine şi despre conflict de interese în cazul celor care au întocmit documentele.

La rândul său, premierul Florin Cîţu a arătat într-o postare pe Facebook că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu a fost respins şi nu a fost retrimis de Comisia Europpeană, caracterizând informaţiile apărute drept fake news.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza