Ministrul Bode, scrisoare către omologul austriac: „Profundă indignare, după ce aţi spus că sunteţi un prieten al României”

Ministrul Bode, scrisoare către omologul austriac: „Profundă indignare, după ce aţi spus că sunteţi un prieten al României”
| Foto: digi24.ro

Ministrul de Interne Lucian Bode i-a trimis o scrisoare omologului austriac la câteva zile după votul din Consiliul JAI, la care României i s-a refuzat aderarea la spațiul Schengen.

„Scrisoare deschisă adresată lui Gerhard Karner, ministrul de interne al Austriei.

Domnule ministru, Mărturisesc că speram să vă scriu această scrisoare în acelaşi spirit în care am scris omologilor mei din celelalte state membre UE, omologii mei şi ai dumneavoastră, cei care au asigurat un demers corect şi onest faţă de procesul aderării României la spaţiul Schengen, cei care au efectuat analize temeinice, dar juste, cei care au înţeles că avem datoria de a ne îndeplini misiunea faţă de structurile pe care le reprezentăm, faţă de statele în a căror slujbă suntem şi faţă de Uniunea Europeană, căreia cu toţii îi aparţinem şi în ale căror valori credem.

Vă scriu însă, din păcate, pentru a-mi exprima profunda indignare faţă de votul dumneavoastră din Consiliul JAI, împotriva aderării României la spaţiul Schengen, asta după ce pe 23 noiembrie la Viena, în prezenţa colegilor noştri, îmi dădeaţi asigurări că sunteţi <un prieten al României>, iar poziţia dumneavoastră <nu este împotriva României ci împotriva unui sistem nefuncţional care nu trebuie extins cu niciun stat>, potrivit unei postări pe Facebook a ministrului Lucian Băde.

Liderul liberal afirmă că votul din JAI este „o decizie nedreaptă, injustă, fără nicio justificare reală, care creează la nivelul UE prejudicii uriaşe şi un precedent periculos în actualul context geopolitic”. „Pentru că nu doar meritul României şi al cetăţenilor români a fost călcat în picioare odată cu acest vot, dar şi valorile şi principiile care ne ghidează la nivel european. Toate statele membre au putut vedea cum Austria a adoptat o decizie arbitrară ce încalcă flagrant dreptul României de a fi stat membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen, iar argumentele pe care le-aţi avut la finalul acestui proces pur şi simplu nu au nicio legătură cu realitatea.

Domnule ministru, Aţi făcut un joc politic nedemn de o ţară care are o tradiţie politică aşa de bogată şi care este o democraţie consolidată de atât de mult timp. În întrevederea noastră din luna ianuarie m-aţi asigurat de susţinerea Austriei pentru aderarea la spaţiul Schengen, iar în cadrul Conferinţei ministeriale a Forumului de la Salzburg de la Bucureşti, Austria şi-a dat acordul pe o declaraţie comună în care toţi membrii salutau susţinerea aderării României la spaţiul Schengen. Nimeni nu a putut înţelege ce s-a întâmplat în două zile, de ce v-aţi schimbat fundamental poziţia, în condiţiile în care nu apăruse niciun element nou. Aţi tratat românii şi România într-o manieră nedreaptă, discriminatorie şi ilogică”, adaugă Bode.

Ministrul român îi transmite omologului austriac că „modul acesta de conduită şi acţiune nu este adecvat pentru niciun om politic al Uniunii Europene”.

Comenteaza