Miniştrii electorali ai lui Antonescu

 Miniştrii electorali ai lui Antonescu
Liberalii aduc în guvern omul cu cea mai bună imagine din PNL, Klaus Iohannis, şi o mai veche victimă a lui Traian Băsescu, Teodor Atanasiu.

Într-o mişcare fără precedent, dar anticipată, chiar dacă nu toate pronosticurile s-au dovedit corecte, liberalii i-au remaniat lui Victor Ponta guvernul, primenindu-şi aproape jumătate din echipa ministerială. Patru portofolii au titulari noi, vedeta fiind primarul Sibiului, Klaus Iohannis. De asemenea de remarcat este revenirea pe un post de ministru a lui Teodor Atanasiu, după ce fusese debarcat fără temei, cum s-a dovedit ulterior, de Traian Băsescu, din cabinetul Tăriceanu.

„Nu vreau să ieşim de la guvernare, vreau să intrăm", şi-a informat Crin Antonescu colegii de partid în deschiderea şedinţei care avea să se finalizeze cu modificarea titularilor a patru portofolii ministeriale. Categoric, marea victorie a lui Antonescu şi lovitură de imagine a liberalilor a fost convingerea lui Iohannis să dea Sibiul pe Guvernul României, pentru că, în ciuda dorinţei sale, legea îl va obliga să renunţe la funcţia de primar pentru a putea ocupa un fotoliu de ministru. Nu numai că, în calitate de ministru al Internelor, va juca un rol extrem de greu în organizarea celor două scrutine electorale de anul acesta, dar împins de liberali ca vicepremier, va fi un partener mult mai greu de controlat de premierul Victor Ponta decât fusese Daniel Chiţoiu. Numai că impunerea lui Iohannis ca vicepremier are putea impune re-votarea întregului cabinet în parlament, deoarece înlocuirea ministrului de Finanţe cu cel de Interne în funcţie de vicepremier ar putea fi interpretată ca restructurare guvernamentală.

Surpriza zilei a reprezentat-o debarcarea ministrului Economiei, Andrei Gerea, şi înlocuirea sa cu Teodor Atanasiu. Pe lângă înlocuirea unui ministru aproape invizibil cu unul cu notorietate, desemnarea lui Atanasiu poate fi interpretată şi ca o reparaţie morală şi, în acelaşi timp, o palmă morală trasă preşedintelui Traian Băsescu. Urmare a unei plângeri penale a consilierului prezidenţial de atunci, actualul purtător de cuvânt al PDL, Adriana Săftoiu, Băsescu l-a suspendat pe Atanasiu din funcţie de ministru al Apărării. Faptul că, după o lună, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale, nu i-a mai putut reda lui Atanasiu funcţia pierdută.

După ce a ocupat în două rânduri funcţia de ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu va gestiona, în sfârşit, un domeniu, Finanţele Publice, mult mai apropiat pregătirii sale de economist. În locul său, la Sănătate va veni un absolvent de Medicină, directorul CNAS Cristian Buşoi. Deşi majoritatea zvonurilor o dădeau ca şi demisă, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a rămas în funcţie, la fel ca şi titulara de la Transporturi, Ramona Mănescu şi ministrul pentru relaţia cu parlamentul, Mihai Voicu, alte două nume vehiculate anterior ca posibil remaniabile.

Liberalii clujeni admit că deciziile luate ieri în Delegaţia Permanentă au o importantă componetă electorală. „Trebuia făcută o evaluare a miniştrilor şi făcută o schimbare. Eu spun că a fost o mişcare pozitivă, pentru că vor fi trimişi în guvern oameni de bază ai partidului, iar prezenţa lui Klaus Iohannis e şi o lovitură de imagine, e un bun profesionist", a comentat preşedintele PNL Cluj Horea Uioreanu.

Senatorul Marius Nicoară e chiar mai tranşant. „Înlocuirea unor miniştri e o mişcare în care se includ şi numirile politice făcute în interiorul partidului (Marius Nicoară a fost numit vicepreşedinte PNL - n.red.) şi atribuţiile noi primite de unii foşti miniştri se înscriu în efortul de pregătire cât mai bună a partidului pentru cele două campanii electorale care ne aşteaptă, pentru alegerile europarlamentare şi pentru cele prezidenţiale. Sunt convins că noii miniştri vor fi mult mai vizibili şi mai eficienţi", a declarat Nicoară.

Prim-vicepreşedintele PSD Cluj, deputatul Cornel Itu, se limitează în a le ura succes noilor miniştri. „Le urez succes şi să lucreze în folosul cetăţeanului şi al României", a spus Itu. El a respins speculaţiile că social-democraţii n-ar fi tocmai încântaţi de apariţia lui Iohannis în echipa guvernamentală. „Nici vorbă, nu e absolut nici o problemă. E opţiunea liberalilor totul e să-şi facă treaba în folosul cetăţeanului şi al României, că va fi în beneficiul tuturor", a afirmat Itu.

Comenteaza