Update Mesaj pentru deputaţii PSD Cluj care au votat modificarea Codului de Procedură Penală: “Sunteţi o ruşine pentru judeţul Cluj!”

Mesaj pentru deputaţii PSD Cluj care au votat modificarea Codului de Procedură Penală: “Sunteţi o ruşine pentru judeţul Cluj!”

PNL Cluj îi atacă pe deputaţii clujeni ai PSD care au votat luni seara în favoarea modificărilor la Codul de Procedură Penală (CPP), fapt ce a generat proteste masive la Cluj. Aceasta deși pe lista celor care au susținut modificările, prin absența de la vot, se numără un parlamentar liberal local: Adrian Oros.

“Constatăm, cu regret, faptul că în loc să se bată în Parlamentul României pentru proiectele judeţului Cluj deputaţii PSD Horia Nasra, Cristina Burciu şi Cornel Itu au ajuns să fie o masă de manevră pentru condamnatul penal Liviu Dragnea, în lupta lui de a scăpa de justiţie.

Cei trei parlamentari ai PSD care, atunci când nu este cazul se arată extrem de vocali, iar acum au decis să intre în silenzio stampa, trebuie să le explice public clujenilor de ce au votat pentru modificările la CPP care generează efecte devastatoare asupra justiţiei”, se arată într-un comunicat al PNL Cluj.

“În loc să depună eforturi pentru a direcţiona fonduri guvernamentale pentru proiecte precum centura ocolitoare a municipiului Cluj-Napoca, Autostrada Transilvania sau Spitalul Regional de Urgenţă, Horia Nasra, Cristina Burciu şi Cornel Itu calcă în picioare democraţia şi statul de drept doar pentru a intra în graţiile şefului de partid.

Doamnă şi domnilor deputaţi, sunteţi o ruşine pentru judeţul Cluj şi pentru România, iar singurul lucru pe care îl reprezentaţi în Parlament este, din păcate, interesul lui Liviu Dragnea şi a altora la fel ca el”, se încheie comunicatul liberalilor.

Codul, modificat de majoritatea PSD-ALDE

Proiectul PSD-ALDE-UDMR de modificare a CPP a fost votat, luni seară, de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, după mai multe ore de dezbateri. Proiectul pentru modificarea şi completarea legii nr. 135/2010 privind CPP a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu 175 de voturi "pentru", 78 voturi "împotrivă" şi o abţinere.

Printre cei care au votat “pentru” se află deputaţii PSD Cluj Horia Nasra, Cristina Burciu şi Cornel Itu. De asemenea, un parlamentar al PNL Cluj, Adrian Oros, se află pe lista celor care nu ar fi votat proiectul, deși ar fi avut posibilitatea să aleagă varianta “împotrivă”.

“Îmi asum decizia 100% şi fără regrete. Modificările CPP au venit ca urmare a unor recomandări ale Comisiei Europene şi au fost dezbătute în plen. Actuala conducere a PNL Cluj, care este fosta conducere PD, are o capacitate redusă de citire şi înţelegere a legilor”, a declarat liderul PSD Cluj, Horia Nasra, pentru ZIUA de CLUJ.

Deputatul i-a îndemnat pe cei de la PNL să nu mai dea lecţii de morală cât timp ei sunt "nişte penali şi nişte ipocriţi": “Hoţul strigă hoţii! Cei de la PNL Cluj să nu mai îndrăznească să vorbească despre deputaţii PSD. Să se uite întâi în ograda lor şi să dea nişte explicaţii, începând cu Emil Boc, Alin Tişe şi Daniel Buda, de unde au dobândit averea colosală”, a adăugat politicianul clujean.

Până la ora publicării articolului, deputatul PNL Cluj Adrian Oros nu a putut fi contactat.

Val de modificări ale CPP

Comisia parlamentară specială pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei a adoptat raport favorabil cu amendamente la proiectul de lege privind CPP. Printr-un amendament aprobat s-a stabilit că absenţa nejustificată a avocatului nu poate să atragă consecinţe juridice în privinţa inculpatului.

Membrii comisiei au admis şi un amendament potrivit căruia în luarea deciziei asupra existenţei infracţiunii şi a vinovăţiei inculpatului instanţa hotărăşte motivat, cu trimitere la toate probele evaluate. Condamnarea se dispune doar atunci când instanţa are convingerea că acuzaţia a fost dovedită dincolo de orice îndoială.

Conform prevederilor adoptate, măsurile asigurătorii în vederea confiscării speciale sau confiscării extinse se pot lua asupra bunurilor suspectului sau inculpatului ori ale altor persoane în proprietatea sau posesia cărora se află bunurile ce urmează a fi confiscate dacă există probe sau indicii temeinice că bunurile în cauză au fost obţinute din activităţi infracţionale.

Măsurile asigurătorii nu pot depăşi o durată rezonabilă şi vor fi revocate dacă această durată este depăşită sau dacă temeiurile avute în vedere la luarea lor nu mai subzistă.

Un alt amendament stipulează că, la verificarea în cursul judecăţii, dacă se constată că actele sau probele efectuate sau administrate în cursul cercetării penale sunt lovite de nulitate, acestea sunt eliminate din cauză, indiferent de soluţia pronunţată în cursul verificării prealabile.

De asemenea, printr-un alt amendament al PSD admis s-a stabilit că recursul în casaţie în favoarea inculpatului poate fi declarat oricând.

Modificarea codului, contestată la CCR

PNL va contesta la Curtea Constituţională a României (CCR) proiectul de lege privind modificarea CPP, a anunţat liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, la dezbaterile din plenul Camerei. Ea a spus că acest proiect este "o cârdăşie a infractorilor politici" care au scăpat de infracţiunile de corupţie sau de evaziune fiscală.

"PNL va contesta la CCR această greşeală, această eroare pe care dumneavoastră o faceţi pentru România şi pentru românii pe care ar fi trebuit să îi reprezentaţi. Pe ultima sută de metri aţi introdus o serie de amendamente la propriile articole pe care la Senat le-aţi votat într-o anumită formă. Şi ce ne propuneţi dumneavoastră astăzi aici, pentru că puteţi?

Ne propuneţi aşa - revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive poate fi cerută în cazul în care soluţionarea cauzei nu este semnată sau redactată de către judecătorul care a participat la proces. Cu alte cuvinte, dacă există o decizie definitivă şi judecătorul a fost promovat sau s-a pensionat, aşa cum pe legile justiţiei aţi încurajat prin condiţii favorabile foarte mulţi judecători, se revizuiesc decizii definitive. O fi domnul Dragnea în această situaţie? Nu ştiu. Răspundeţi dumneavoastră", a afirmat Turcan.

Legea va fi atacată la CCR şi de către USR, a anunţat președintele formațiunii, Dan Barna.

Comenteaza