Meleşcanu merge marţi la Cotroceni. Iohannis cere explicaţii privind blocarea declaraţiei UE

Meleşcanu merge marţi la Cotroceni. Iohannis cere explicaţii privind blocarea declaraţiei UE

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, va merge, marţi, la Palatul Cotroceni, fiind chemat de preşedintele Klaus Iohannis să explice motivele delimitării României de declaraţia comună a UE referitoare la mutarea unor ambasade la Ierusalim.

"Mâine, la ora 11.00, va avea loc, la Palatul Cotroceni, întalnirea solicitata de Presedintele Romaniei cu ministrul de Externe", informează Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că îl va chema pe ministrul de Externe Teodor Meleşcanu pentru explicaţii privind poziţia ministerului cu privire la delimitarea României de declaraţia comună a UE referitoare la mutarea unor ambasade ale statelor membre la Ierusalim.

Întrebat dacă a fost consultat înainte de această decizie luată de România, şeful statului a răspuns: "Iată un nou exemplu cum PSD guvernează foarte prost. Aceşti pesedişti s-au folosit de lipsa unei clarităţi în legislaţia în vigoare şi au blocat un document european fără să se consulte cu preşedintele. Este a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche, aşa cum au făcut cu salarizarea, şi iese prost. Prin blocarea unei declaraţii, România este adusă în marginea Uniunii, alături de nişte ţări faţă de care am tot respectul, dar sunt eurosceptice. Măsurile antieuropene care vin pe linia PSD, acestă măsuri riscă să ne scoată realmente din Europa. Nu e admibisil ca PSD să ia anumite decizii din ce în ce mai des, care sunt convins că sunt dictate de la nivelul aprtidului şi nu guvernului şi să ne readucă în marginea Europei. Românii îşi doresc să fie parte integrantă a Europei."

MAE a anunţat sâmbătă că propunerea Serviciului European de Acţiune Externă de adoptare a unei declaraţii comune a Uniunii Europene cu privire la mutarea ambasadelor unor state membre de la Tel Aviv la Ierusalim, printre care şi România este una lipsită de echilibru, cu accent doar pe un element.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat duminică că un reprezentant al ambasadei României în Israel va participa la recepţia organizată duminică seară de MAE israelian cu ocazia deschiderii ambasadei Statelor Unite la Ierusalim. Cu toate acestea, MAE român nu a primit nicio invitaţie de participare la evenimentul propriu-zis al deschiderii oficiale a ambasadei SUA la Ierusalim.

Comenteaza