Mai e Crin candidatul PSD la preşedinţie?
- Scris de Valentin Malaescu
- 10 Noi 2013, 22:26
- Politica
- Ascultă știrea

Liberalii speră încă în respectarea înţelegerii.
Sedinţa Consiliului Naţional al PSD de sâmbătă a oferit mai multor lideri importanţi ai social-democraţilor tribuna potrivită de la care să ceară, mai mult sau mai puţin explicit, un candidat propriu al partidului la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Analiştii politici spun, însă, că Victor Ponta n-ar avea nici o garanţie a succesului, dacă va candida în afara USL.
Cel mai transparent susţinător al impunerii unui candidat PSD la preşedinţie s-a dovedit a fi fostul candidat Mircea Geoană „Poate că Victor Ponta nu va putea să spună tot ce îi stă pe suflet şi e bine. De aia suntem noi aici. Misiunea noastră în 2014 este una foarte simplă: să câştigăm tot. Sprijiniţi candidatul nostru la ce s-o mai întâmpla să fie anul viitor", a spus Geoană, citat de realitatea.net. El n-a ezitat să-i arunce şi un avertisment direct lui Crin Antonescu, cel care l-a susţinut în turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2009. „Nu există o Românie debilă decât în mintea unora şi cu astfel de lipsă de încredere în propria ţară şi în propriul popor, să nu se trezească cumva unii că aleargă eventual singuri şi ies pe locul doi. Rămâne cum ne-am înţeles: câştigăm totul în 2014, da?", a plusat Geoană.
Dar fostul preşedinte al PSD şi candidat la prezidenţiale n-a fost singurul care a militat pentru un candidat social-democrat la alegerile de peste un an. „Să câştigăm alegerile europarlamentare şi cele prezidenţiale pentru PSD", a cerut chiar numărul doi din partid, Liviu Dragnea. „Dacă nimeni din partid nu vrea să candideze, voi candida eu la alegerile prezidenţiale", a anunţat Marian Oprişan. Dar voci care au cerut candidat PSD pentru Cotroceni au fost multe, printre numele cele mai sonore figurând Robert Negoiţă, Marian Vanghelie sau Ioan Nicolescu.
Deocamdată liberalii au pus tunurile doar pe Mircea Geoană. „PSD nu-şi permite să se ţină de cuvânt. Ştiu să fac deosebirea între PSD şi domnul Geoană, între diverse epoci din viaţa domnului Geoană, aşa că nu sunt alarmat de această declaraţie", a comentat Antonescu. Mult mai acid a reacţionat secretarul general al PNL Eduard Hellvig. „Avertismentele astea care se vor sfătoase, dar sfârşesc prin a deveni de-a dreptul hilare, despre competiţia pentru prezidenţiale, venite de la perdanţi de mâna a doua, cred că nu e cazul să fie luate în seamă", a comentat Hellvig pe facebook.
Preşedintele executiv al PSD Cluj, deputatul Cornel Itu nu dă garanţii liberalilor decât pentru momentul actual. „Am promis că vom merge în această formulă şi azi candidatul nostru la preşedinâţie este domnul Crin Antonescu. Ce se va mai întâmpla până peste un an timpul va decide. PSD e un partid democratic, în care fiecare membru are dreptul să-şi exprime propria opinie. Suntem un partid serios, care se ţine de cuvânt, astăzi candidatul susţinut de PSD le preşedinţie este Crin Antonescu", a declarat Itu.
Liberalii nu vor, deocamdată, să ia în calcul o strategie pentru ipoteza în care liderul lor ar pierde susţinerea social-democraţilor. „Eu cred în contractul şi în înţelegerea pe care o avem cu partenerii noştri din USL şi asta este singura soluţie viabilă. Ce spun unii sau alţii nu mă impresionează", s-a limitat să comenteze preşedintele PNL Cluj, şeful judeţului, Horea Uioreanu.
Politologul Cristian Pârvulescu susţine că cele întâmplate la Consiliul Naţional al PSD nu reprezintă o surpriză, dar, în opinia sa, participarea cu candidat propriu în alegerile din toamna anului viitor poate fi destul de problematică pentru social-democraţi. „Ce s-a întâmplat la Consiliul Naţional al PSD nu e o surpriză, pentru că linia era mai veche, dar nu se poate trage o concluzie după acest moment. Problema nu e dacă PSD va merge cu candidat propriu, ci cum va reuşi PSD să se retragă din alianţă fără ca asta să-i aducă pierderi electorale. Crin Antonescu a spus că un guvern fără PNL n-ar avea legitimitate. E de văzut dacă votul de acum un an a fost un vot pentru PSD, cum spun baronii lor, sau a fost un vot dat USL, un vot pe o stare de spirit a momentului respectiv. Oricum, Victor Ponta nu e deloc sigur că va câştiga alegerile şi e foarte riscant să candideze din poziţia de prim-ministru, pentru că până la alegeri mai pot veni crize economice majore", a comentat Pârvulescu.