Macron sau Le Pen: Francezii din Cluj-Napoca îşi aleg preşedintele la Institutul Francez

Macron sau Le Pen: Francezii din Cluj-Napoca îşi aleg preşedintele la Institutul Francez
| Foto: DailyExpress.co.uk

Cetățenii francezi din România îşi pot exprima votul pentru alegerile prezidențiale din Franța în secţiile de votare amenajate la Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi.

Francezii decid astăzi dacă îl vor alege din nou pe politicianul de centru pro-afaceri Emmanuel Macron sau vor întrerupe decenii de consens popular în favoarea candidatei de extremă-dreapta Marine Le Pen, scrie Reuters.

Le Pen vrea să retragă Franța din comanda integrată a alianței militare transatlantice NATO, reprezentând o provocare pentru arhitectura de securitate a Occidentului post-Război Rece.

Oponenții o acuză pe aceasta că este prea apropiată de Moscova. Partidul ei a primit un împrumut de la o bancă rusească în 2014 și a fost găzduită de președintele rus Vladimir Putin la Kremlin cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale din 2017.

Macron chiar a mers mai departe şi a acuzat-o pe Le Pen că este pe ștatul de plată al lui Putin, spunându-i: „Vorbiți despre bancherul dumneavoastră când vorbiți despre Rusia”.

Şi în România au fost instalate secţii de votare la Ambasada Franţei din Bucureşti, la Institutul Francez din Cluj-Napoca şi la Institutul Francez din Iaşi.

După primul tur de scrutin, care a fost organizat pe 10 aprilie  42,44% dintre votanţii din România l-au ales pe actualul preşedinte, Emmanuel Macron, iar 6,2 %, pe contracandidata sa din al doilea tur, Marine Le Pen, relatează Agerpres.

Comenteaza