Breaking news Update Liviu Dragnea, condamnat la închisoare cu EXECUTARE! / Sentință DEFINITIVĂ

Liviu Dragnea, condamnat la închisoare cu EXECUTARE! / Sentință DEFINITIVĂ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) l-a condamnat, luni, pe liderul PSD, Liviu Dragnea, la trei ani şi șase luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Copilului (DGASPC) Teleorman.

Magistraţii ICCJ au decis menţinerea deciziei de condamnare de pe fond, la trei ani şi șase luni de închisoare cu executare în cazul preşedintelui PSD. Este a doua condamnare definitivă a lui Dragnea după cea de la referendum.

Judecătorii au mai decis condamnarea Olguţei Şefu la un an de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual şi achitarea pentru abuz în serviciu, achitarea lui Valentina Marica pentru abuz în serviciu, condamnarea lui Constantin Balaban la un an cu suspendare pentru fals intelectual şi achitarea pentru abuz în serviciu, condamnarea lui Gheorge Nicuşor la trei luni cu suspendare pentru fals intelectual şi achitarea pentru abuz în serviciu,

Ei au mai hotărât condamnarea Adrianei Botorogeanu la doi ani de închisoare cu suspendare, condamnarea Rodicăi Miloş la trei ani cu suspendare, condamnarea lui Ionel Marineci la trei ani cu suspendare. În cazul fostei soţii a lui Liviu Dragnea, magistraţii au dispus achitarea pentru abuz în serviciu după ce pe fond judecătorii au hotărât încetarea procesului penal.

În primă instanţă, Dragnea fusese condamnat la trei ani şi șase luni de închisoare cu executare, dar a atacat sentinţa. În urmă cu o săptămână, judecătorii instanței supreme au decis să judece ultimul termen al procesului din dosarul angajărilor fictive și au respins cererile avocaților lui Dragnea și Șefu.

Aceștia voiau ca ICCJ să să amâne pronunțarea sau să stabilească un nou termen după 5 iunie, ziua în care Curtea Constituțională a României (CCR) ar putea da o decizie în cazul sesizării depuse de Iordache privind specializarea completurilor de judecători. Ulterior, magistrații au anunțat că verdictul final va fi anunțat luni, 27 iunie, la doar o zi după alegerile europarlamentare. 

Dosarul angajărilor fictive de la Direcția Copilului

În acest dosar, preşedintele PSD a fost  trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual. Magistraţii instanţei supreme au finalizat în 2018 motivarea deciziei de condamnare a lui Dragnea, arătând că, prin influenţă şi putere, a determinat-o pe fosta directoare a DGASPC, Floarea Alesu, să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu.

"ICCJ, în opinie majoritară, apreciază că în cauză din coroborarea probelor administrate rezultă faptul că inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a fost cel care, cu intenţie, folosindu-se de influenţă, autoritatea şi puterea conferită de funcţiile deţinute - preşedinte atât al organizaţiei judeţene a PSD Teleorman, cât şi al Consiliului Judeţean Teleorman - a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu”, arată magistraţii ICCJ.

Magistraţii mai arată că "în reuşita demersului său infracţional inculpatul Dragnea Nicolae Liviu s-a folosit, deliberat, de ascendentul moral pe care-l avea faţă de inculpata Alesu Floarea”. În 21 iunie 2018, Dragnea a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în acest dosar, pentru instigare la abuz în serviciu.

El a fost achitat pentru infracţiunea de fals intelectual. Suspendarea executării pedepsei de doi ani primită de Dragnea în dosarul ”Referendumul” a fost anulată, iar cele două pedepse au fost contopite, rezultând o pedeapsă totală de trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.

Comenteaza