News alert Liderul UDMR Cluj aprinde fitilul de 1 Decembrie: "Liderii românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc"

Liderul UDMR Cluj aprinde fitilul de 1 Decembrie: "Liderii românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc"
| Foto: facebook.com/csomabotond

Deputatul UDMR Cluj Csoma Botond a generat scandal în Parlament, cu ocazia ședinței solemne a Camerei Deputaţilor şi Senatului dedicate Zilei Naţionale a României.

Csoma Botond a spus, în şedinţa solemnă a plenului reunit al Parlamentului consacrată Zilei Naţionale a României, că "liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc, şi acest lucru s-a reflectat şi în textul Declaraţiei de la Alba Iulia".

"Mulţi dintre aceşti lideri care contribuiseră la realizarea Unirii au murit în anii '50 în temniţele comuniste, dar ne-au lăsat moştenire o Declaraţie care ar putea să ne ghideze în viitor şi să ne determine să acţionăm ca un singur organism, dar ale cărui organe necesită o atenţie diferenţiată, specială, în vederea funcţionării optime a întregii entităţi", a mai declarat Csoma Botond de la tribuna Parlamentului, conform Agerpres.

"Este înaltă trădare!"

În acest moment al discursului său, liderul UDMR Cluj a fost întrerupt din sală de senatoarea Diana Şoşoacă.

”Sunteţi în România, băi, nu vă este ruşine! Ruşine să vă fie! Anti-românilor, ieşiţi din ţară imediat! Niciodată nu am fost ai secuilor! Noi voi permite nicodată aşa ceva! România, trăiască România! România liberă! Daţi-l afară! Este inacceptabil! Secuii nici măcar nu sunt unguri. Nu voi accepta niciodată ca în Parlamentul României să se facă o asemenea acuzaţie abominabilă. Este înaltă trădare”, a spus Șoșoacă, potrivit news.ro.

Cum vede UDMR Unirea din 1918: "Pentru maghiarii ardeleni, acest eveniment a reprezentat începutul unei perioade pline de nesiguranţă"

Csoma Botond și-a continuat discursul, afirmând că "înţelegem semnificaţia aparte pe care o are ziua de 1 Decembrie în conştiinţa colectivă a poporului român, reprezentând punctul culminant al unui proiect naţional bine închegat. Asemenea momente de succes nu apar foarte des în viaţa unei naţiuni. Pentru maghiarii ardeleni însă acest eveniment a reprezentat începutul unei perioade pline de nesiguranţă. În secolul XXI, triumful istoric ar trebui să îşi cedeze locul cooperării într-un spirit integrator. În acest sens, propunem ca, în cazul în care vom avea o nouă Constituţie, în acest stat, minorităţile naţionale să fie definite ca factor constituant al acestui stat.

Celor care suspectează mereu cu un scop ascuns şi planuri secrete ale maghiarilor din Transilvania, le transmitem că se înşeală amarnic, iar supoziţiile nefondate şi aceste vociferări îngreunează gândirea comună, planificarea şi posibilitatea identificării soluţiilor corecte. Credem că viitorul nostru este comun în această ţară, noi ne planificăm viitorul pe aceste meleaguri. Nu dorim să plecăm din această ţară şi suntem parteneri în conceptualizarea şi implementarea acelor proiecte de ţară care îmbunătăţesc viaţa de zi cu zi a cetăţenilor acestui stat, indiferent de etnie şi ne determină pe noi toţi să nu pornim pe calea emigraţiei. Cred că aceasta ar fi sarcina noastră comună", a transmis liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond. 

Senatorii şi deputaţii AUR au ieşit din sala de plen 

”Am părăsit sala de şedinţe la sedinţa solemnă a Parlamentului pentru Ziua Naţională şi batjocorită de declaraţiile şovine ale UDMR, ţinuţi în braţe de actuala coaliţie. Nu ni s-a dat cuvântul ca să dăm replica la mizeriile spuse”, a scris, pe Facebook, liderul AUR, George Simion.

Reacția PSD / Romașcanu: "Transilvania este istoric a românilor" 

La rândul său, senatorul PSD Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, a reacţionat printr-o postare pen Facebook.  

”Între discursurile parlamentarilor, încărcate de patriotism dar şi de date istorice, unul discordant l-a avut, din păcate, un parlamentar al UDMR, deputatul Csoma Botond. Fiind un răspuns "la cald", mă rezum acum doar la câteva idei: 

- Transilvania este istoric a românilor, unde, într-adevăr, au trăit şi trăiesc şi unguri şi saşi şi evrei. 

- declaraţia de la Alba Iulia a fost şi este o promisiune respectată a statului român. 

- România este citată drept un serios exemplu de bune practici în privinţa tratamentului minorităţilor, inclusiv a celei maghiare: reprezentare în parlament, prezenţă în aproape toate guvernele post-decembriste, învăţământ de toate gradele în limba maternă etc. etc.  

România şi românii trebuie să fie respectaţi şi apreciaţi pentru toate cele menţionate!  

Nimeni nu ar trebui sa aibă motive sau interes să joace o carte periculoasă care a dovedit, istoric, un potenţial distructiv major”, a scris Romaşcanu.  

Comenteaza