Liderul PSD Cluj, apariție surpriză la masa negocierilor dintre social-democrați și liberali de joi. Detalii din culisele întâlnirii

Liderul PSD Cluj, apariție surpriză la masa negocierilor dintre social-democrați și liberali de joi. Detalii din culisele întâlnirii
| Foto: MEDIAFAX FOTO

Negocierile de joi dintre cei 12 lideri din coaliția PSD-PNL s-au încheiat rapid, în două ore, și nu au dus la nici un progres concret legat de decizia comasării alegerilor. Discuțiile vor continua luni.

 Au fost discuții de tatonare, ”o fandare continuă”, după cum spune un participant, și singura concluzie e că decizia se amână pentru luni, 12 februarie, scrie g4media.ro.

PSD a venit la întâlnirea de la guvern cu 7 reprezentanți: Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Paul Stănescu, Marian Neacșu, Alfred Simonis, Vasile Dîncu.

Așadar, participantul surpriză a fost Vasile Dîncu, președintele interimar al PSD Cluj. Fostul ministru al Apărării se pare că nu mai este în cele mai bune relații cu premierul Ciolacu, dar a fost recuperat politic de PSD Timiș, prin susținerea sa ca un posibil candidat eligibil la alegerile europarlamentare. Senatorul clujean a participat la ședință pentru că are expertiză sociologică, relevantă într-o discuție despre alegeri, procente, candidați.

PNL a fost reprezentat de cei cinci lideri formali: președintele Nicolae Ciucă, secretarul general Lucian Bode și prim-vicepreședinții Dan Motreanu, Rareș Bogdan și Gheorghe Flutur. A lipsit în premieră Iulian Dumitrescu, suspendat din funcția de prim-vicepreședinte după declanșarea anchetei DNA de corupție.

Singura concluzie a întâlnirii de aproape două ore a fost că negocierea se va relua luni, 12 februarie, când va trebui stabilit clar dacă alegerile locale se comasează cu europarlamentarele pe 9 iunie. ”Nu mai e timp de pierdut. Zecile de mii de potențiali candidați la primării, consilii locale și județene ne presează să știe când încep pregătirile de campanie”, au declarat mai mulți participanți

Unul dintre motivele eșecului în negocierea de joi e diferența de abordare între cele două partide. În timp ce PSD ar vrea o decizie clară pe toate cele patru rânduri de alegeri din 2024, PNL ar prefera să stabilească doar comasarea localelor cu europarlamentarele, urmând ca strategia pentru parlamentare și prezidențiale să fie luată după 9 iunie.

Comenteaza